Under ett intensivt dygn i Karlskrona är nu Surfa Lugnt tillbaka i Stockholm. Tillsammans med Telenor så anordnades för andra året i rad Surfa Lugnt-dagen i Karlskrona.

Vi var i lokalradion och pratade om hur man kan undvika att få sina bilder spridda och vad vuxna kan tänka på för att bli mer närvarande i ungas nätvardag. Sedan träffade vi Socialtjänsten för att tala om hur ungas digitala vardag ser ut idag, och hur det kan påverka ungas relationer med myndigheter i framtiden. Men även hur den digitala vardagen skapar kränkningar på samma satt som den kan vara ett bra sätt att hitta stöd om man är utsatt.

Efter det satte vi av till Telenor en en föreläsning för de anställda. Där talade vi om våra 8 tips och råd till vuxna för att bli mer  delaktiga i ungas nätvardag. 

Sedan blev det en kvällsföreläsning igår, tillsammans med närpolisen. Där vi talade om både de bra och dåliga sidorna av Internet. Till den föreläsningen var alla föräldrar som har barn i årskurs 1 inbjudna, så att alla får liknande information och att man på så sätt kan börja jobba förebyggande kring unga och nätet tidigt.

Resan avslutades med en frukostföreläsning på Rosenholmsskolan för både lärare, föräldrar men även de elever som gått Telenors Surf Academy.

Under föreläsningen på Rosenholmsskolan så sa en av eleverna, när vi talade om hur mycket unga sitter framför datorn att: ”Sitta framför facebook, twitter och Instagram är för oss lika naturligt för oss som att jag pratar med er nu.” Ett citat att ha med sig när man ska jobba med unga och Internet. Det är en del av vardagen som är lika naturlig som allt annat. Saker händer, och för unga spelar det egentligen ingen roll om det sker på skärmen eller utanför skärmen. Och oavsett vilken skärm: dator, mobil el läsplatta.

Nu är det snart dags att ta helg, hoppas ni haft en bra vecka. I nästa vecka kommer det ett blogg inlägg som ger en liten inblick i hur det nya sociala nätverket Pinterest fungerar. Pinterest är just nu det sociala nätverket i USA som driver mest trafik. Alltså mer än stora Facebook, ändå är det få som har koll på vad det är. Det kommer i nästa veckan.

26/10 2012