Nu drar vi igång nomineringsfasen för Surfa Lugnt priset för att hitta en bra satsning online för barn och unga i Sverige. Jag tycker att sådana här utmärkelser är fantastiskt nyttiga. Dels för de som tillslut får priset som en bekräftelse på att de gör nåt bra och tänker rätt. Men även för oss andra, som nu måste tänka på bra saker med nätet. Att tänka på folk som försöker göra skillnad med ungas bästa framför ögonen, som förhoppningsvis inte börjar med att tala om nätet som en plats full av ondska och dumheter.

För även om vi vet att de pågår mobbning, kränkningar, trakasserier och rasism på nätet, så får vi inte stirra oss blinda på det. För då kommer vi behandla allt på nätet utifrån en ingång att det mest är dåligt. Det är mest bra på Internet. Unga har det bra på nätet. Unga gillar nätet och skaffar nya kompisar, får lära sig nya saker, får vara delaktiga i samhällsdebatten, får testa sina åsikter och ges möjlighet att ta del av all världens kunskap. Trots att vi all vet detta, så handlar debatten om unga och nätet UTESLUTANDE om det negativa.

Även om vi ska jobba förebyggande så pratar man om mobbning och kräkningar innan vi prata lösningar. Vi ger felaktigt en bild av det onda Internet, vi ger en hänvinsingar om vad ”vi vuxna” tycker och tänker om Internet. Jag har tex aldrig hört talas om en skola eller en organisation som anordnar en dag som handlar om hur man som ung kan få kraft av Internet. det handlar alltid om hur man ska akta sig, vad som är farligt. Och i samtal med unga så upplever de oftast det som tröttsamt med att alltid ha en negativ ingång i debatten om Internet.

Så låt oss nu bara tänka på allt det positiva med nätet och tänka på alla de som jobbar för att unga ska ha det bra och kännas sig trygga online. När du kommit på några som du tycker gör detta bra, har en bra idé eller verksamhet så nominera dom här. Så hoppas vi att vi får in massor av nomineringar så att vi kan sprida ordet om alla de positiva initiativ, projekt, organisationer och eldsjälar som finns därute och jobbar med unga online.

Och om du vill får du gärna sprida det här blogginlägget på facebook och twitter och i din blogg, så att så många som möjligt får chansen att vara med och nominera.

08/11 2012