Imorse var jag i egenskap av representant för surfa lugnt och expert på ungdomskommunikation gäst på ett seminarium om barnens mobila vanor.

Seminariet hade sin utgångspunkt i Telenors undersökning om hur föräldrar och barn/unga förhåller sig till mobiler och surfplattor i hemmet. Något som slog mig när jag läste undersökningen (som jag tidigare bloggat om här) var att accelerationen inom det mobila användandet nu är så otroligt tydligt. Till exempel så har 1/3 av alla 7 åringar en mobil(eller tillgång till en), med samma siffra för ca 3 år sedan var 1/10. Och bland barnen 7-11 år så är det en ny smartphone/surfplatta man allra helst vill ha.

Mobilen och surfplattan har på bara några få år(betänk att 2009 fanns det ingen iPad) totalt ändrat vårt surfbeteende. Och det ”nya” beteendet som sätts av unga idag är det som kommer att råda framöver.

I undersökningen så blir det även tydligt att föräldrar främst vänder sig till andra föräldrar för att få råd och tips om hur barnen ska och bör använda mobiler och surfplattor. Och där tycker jag att vi på Surfa Lugnt ska ta en ännu tydligare roll för att kunna vara med och hjälpa föräldrar med fakta kring barn och ungas medieanvändning för att på så sätt kunna göra dem tryggare i sina beslut och samtal med sina barn.

Här kan du läsa pressmeddelandet för undersökningen, och där hittar du även en länk till hela undersökningen.

25/01 2013