I förra veckan kom filmen ”Facerape” upp på Svt15, Sveriges Televisions ungdomssatsning. Unga får själva skicka in vilka problem och frågeställningar som redaktionen skall ta upp och göra filmer av. När filmen sedan är klar så får SVT15´s panel och ev inkallad expert kommentera filmen och den problematik som presenteras.

Förra veckan var problemet ett sk ”facerape”. Det vill säga när man kapar nån annans Facebook-konto,  skriver nåt i statusraden, eller  tex postar en bild utan den att  personen vet om det.

Jag tycker personligen  inte att man ska använda ordet facerape, då det är ett onödigt hårt ord som anspelar på andra saker än vad det faktiskt handlar om. Man kan istället säga ”att kapa någons facebook-konto” för att det är precis vad det är.

Men filmen heter det den heter, och i anslutning till filmen finns olika kommentarer från både unga och från vuxna. På siten finns massor med andra filmer som är tillgängliga för att streamas över nätet. Så kolla in sidan, så kanske du hittar en bra film som kan skapa en bra dialog i klassrummet.

Filmen ”facerape” med kommentarer kan du se här

11/03 2013