Över generations-, språk- och kulturgränser.

It-guiderna jobbar för ökad delaktighet över generations-, språk- och kulturgränser. På våra Internetcaféer och kurser, i mötet mellan seniorer och nysvenska ungdomar, uppstår också spännande diskussioner. Ungdomarna, som varit i Sverige 2-4 år, får från seniorerna lära sig mer om t.ex. midsommarfirande, Christer Sjögren och hur det varit Sverige förr i tiden.

Och seniorerna är nyfikna på varför en del flickor bär slöjor, och varför man fastar under ramadan. Samtidigt lär sig seniorerna mycket om datorer och Internet. Också seniorer som aldrig förr suttit vid en dator lockas dit. Kvinnor kan lockas med recept och männen med sport.

För ungdomarna är uppdraget att vara it-guide också ett tillfälle att tjäna extra pengar och få arbetslivserfarenhet under gymnasietiden. Vikigt är också att ha roligt tillsammans. It-guidernas julfest var något alldeles extra. Efter en välkomstdrink med chips, nötter och popcorn var tävlingarna i full gång. Seniorer fick visa hur duktiga de var på Internet. Det gällde t.ex. att snabbast hitta olika telefonnummer, Aftonbladets nöjessida och SVT/Play.

Seniorerna fick sedan smaka av ett orientaliskt café med kokoskaka från Kurdistan, Basbousa från Jemen, Himbasha från Eritrea, Fatayer och Baklava från hela Mellanöstern. It-guidernas julfest avslutades med dans. Ringdansen Zorba dansades i ett allt högre och allt svettigare tempo för att sedan följas av arabisk dans, Gangnam style och Breakdance för dem som klarade det. Och om de inte redan slutat dansa så dansar de än…

Gunilla Lundberg, It-guide/Transfer Mälardalen

 

10/01 2013