53 procent av de svenska tonårsföräldrarna tycker det är problematiskt att de inte vet vad barnen gör på internet. Det konstaterar Surfa Lugnt-medlemmen Com Hem i en ny rapport där 2500 personer har intervjuats av TNS Sifo.

I rapporten, som gjorts för första gången och heter Com Hem-Kollen, finns ett index för digitalt välmående, som visar tillgången, kunskapen och attityden till internet. Det första indexet hamnar på 82,3 på en skala till 100. Kvinnor har något lägre index än män och även personer över 60 år halkar efter. Något som utmärker grupper med lågt index är att de inte känner sig trygga på nätet och att det är ovanligare att de tycker att digitaliseringen förbättrat deras livskvalitet.

Com-Hem-Kollen-Diagram

Många tonårsföräldrar tycker det är svårt att sätta regler för internetanvändandet och 53 procent uppger att det är problematiskt att de inte vet vad barnen gör på internet.

– Där finns många intressanta resultat att ta lärdom av i Com Hem-Kollen. Inte minst visar rapporten att många tonårsföräldrar känner stor oro kring vad som händer på nätet och att föräldrar inte vet vad deras barn och unga gör där, säger Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt.

Andra insikter från rapporten:

  • 59% anser att de mest positiva effekterna av barns internetanvändande är att de hänger med i samhällsutvecklingen.
  • 75% tycker att internetanvändande gör deras barn alltför stillasittande.
  • 76% bokar resor och hotell online, vilket är den vanligaste tjänsten man använder. 70% är aktiva i sociala nätverk.  12% handlar livsmedel och 8% dejtar online.

Läs rapporten.

För information om rapporten:

Jacob Bolin, Chef för samhällskontakter
jacob.bolin@comhem.com
0734-39 08 21

08/06 2016