(Uppdaterad augusti 2018) Musical.ly, numera Tik Tok, är en mobilapp för att skapa och dela korta videos. Vanligast är att man läppsynkar/mimar och dansar till musik men det går att göra mycket annat – till exempel skapa komiska filmsnuttar eller musikvideos med sina husdjur.

Appen är särskilt populär hos yngre barn. 21 procent av flickor och pojkar i åldern 9-12 år använder Musical.ly, enligt Statens medieråds undersökning Ungar och medier 2017. (Åldersgränsen för Musical.ly/Tik Tok är 13 år.)

Funktioner

Man kan göra väldigt mycket i Tik Tok-appen – vilket gör den till ett utmärkt redskap för användarnas fantasi och kreativitet men för att ge några exempel så kan man:

 • Gilla andras videos
 • Kommentera andras videos
 • Sjunga duetter
 • Följa användare
 • Skicka meddelande
 • Livesända
 • Dela på Instagram, Facebook, Twitter osv.
 • och naturligtvis Skapa egna videos!

Skapa en Musical.ly/Tik Tok-video

En video är max 15 sekunder lång men kan vara kortare. Du skapar en video genom att först välja musik (lämpligt om du vill läppsynka) eller först spela in videon och sedan lägga till ljud. Det finns både musik från kända artister och musik/ljud som andra användare lagt upp. Du kan också själv lägga till dina egna ljud eller låtar.

Det finns många effekter att använda: färgeffekter, emojis, animationer som öron, ögon, solglasögon, fjärilar i håret med mera. Vissa effekter lägger du till när videon spelas in medan vissa läggs på efteråt.

När du är klar kan du antingen publicera videon eller spara den som privat (du kan publicera en privat video senare om du vill).

Är Musical-ly/Tik Tok lämplig för barn?

Först och främst är det viktigt att påpeka att appen har 13-årsgräns. Är man inte 13 år löper man risken att få sitt konto raderat. I praktiken är det dock många barn som är under åldersgränsen som använder Tik Tok/Musical-ly. Med 13-årsgränsen följer risken att yngre barn hittar/ser innehåll som inte ämnat för dem, till exempel låttexter med svärord osv.

Videos granskas inte innan de läggs upp men det finns möjligheter att anmäla videos som man anser olämpliga. Dessutom sker ingen granskning av kommentarer, vilket kan leda till tråkigheter. Det finns dock möjligheter att rapportera användare som inte beter sig ok.

I slutändan är det du som förälder som avgör om ditt barn får använda Tik Tok. Det finns sätt att göra appen hyfsat säker men helt säker kan man inte vara. Oavsett vilken app eller tjänst det handlar om så gäller det som förälder att tala med barnet om risker och möjligheter med nätet och själv vara nyfiken och tillgänglig om barnet har frågor eller råkar ut för något. Läs våra åtta råd för föräldrar.

Inställningar

När man startar en nytt konto kan alla andra på Musical.ly se kontot och de videos man publicerat, men det går att göra kontot ”privat” vilket innebär att ingen kan se dina videos såvida de inte valt att följa dig och du (eller i praktiken: ditt barn) har godkänt dem. Det går också att bestämma vilka som kan skicka kommentarer, göra duetter eller skicka meddelande till ditt barn.

Obs: Även om ditt konto är privat så är viss information synlig för andra användare, som till exempel användarnamn och namn, så tänk på vad du skriver i din beskrivning. Vi rekommenderar att man inte använder riktiga namn. Stäng gärna också av platsinformation i telefonens inställningar för att inte meddela andra var barnet befinner sig.

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Fortnite?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är Pinterest?
Vad är Periscope?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.
 • För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.
  Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.

 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

20/08 2018

, ,