Instagram är en app för att dela bilder och korta videoklipp. Instagram är mycket populärt och det näst mest använda sociala nätverket efter Facebook.

Efter att ha skaffat ett konto kan du lägga upp bilder och filmer som sedan dyker upp i flödet hos dem som följer dig. I det egna flödet ser du förutom dina egna bilder även inläggen från dem du följer, som kan vara vänner och bekanta men också kändisar, organisationer och företag. Man kan gilla och kommentera andras inlägg.

Några vanliga begrepp:

#hashtag

Genom att kategorisera, eller ”tagga”, bilderna med så kallade hashtags, blir de sökbara för andra. Vid en sökning dyker de upp tillsammans med alla bilder som taggats med samma ord, efter tecknet hashtag; #. Man kan till exempel skriva #sommarlov eller #surfalugnt.

Följare

Genom att följa andra på Instagram får man se deras inlägg i sitt eget flöde. Kändisar som stora fotbollsspelare eller artister kan ha många miljoner följare.

Händelse

En händelse, eller story på engelska, är en funktion i Instagram där man kan lägga upp bilder som försvinner efter 24 timmar. Ungefär samma funktion finns i Snapchat.

Lite statistik

Det är framför allt ungdomar som använder Instagram, användandet sjunker med stigande ålder. 2017 använde 89 procent av tjejerna i åldersgruppen 12-15 år Instagram varje dag. Instagram kan lätt kopplas ihop med andra sociala medier, som till exempel Facebook och Twitter, och det gör att bilderna snabbt sprids i flera kanaler när de läggs ut. 

Värt att tänka på

Tyvärr används sociala medier ibland av personer som sprider otrevliga budskap och kommentarer, och Instagram är inget undantag. Det kan handla om att dela bilder utan tillstånd eller med olämpliga motiv och det kan röra sig om mobbning. Instagram har riktlinjer för vad som är tillåtet och inte, och har funktioner som hittar och censurerar sådant som Instagram har definierat som olämpligt.

Det är möjligt att blockera följare som beter sig olämpligt eller som man av någon anledning inte vill ha längre. Man kan förstås även sluta följa personer vars inlägg man inte vill ha i sitt eget flöde längre.

Är Instagram lämpligt för barn?

Åldersgränsen för att skapa ett konto på Instagram är 13 år och om Instagram kommer på att en användare inte har rätt ålder kan de komma att stänga kontot och radera innehållet. Det kan vara bra att tänka på om du som förälder trots det överväger att låta ett barn som är under 13 år skaffa ett konto.

Många har både glädje och utbyte av Instagram. Men man ska alltid vara medveten om riskerna med den här typen av sociala nätverk. Vi rekommenderar vuxna att ha en dialog med barn och ungdomar om vad de är med om på nätet och att uppmuntra dem att berätta så fort något verkar konstigt eller obehagligt.

Instagram har informativa och lättnavigerade supportsidor. Där finns hjälp att komma igång och massor av tips om de olika funktionerna, men även information om hur man ska agera om man stöter på något stötande eller olämpligt.

Här kan du läsa frågor och svar om Instagram. 

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Fortnite?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly (TikTok)?
Vad är Periscope?
Vad är Pinterest?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.
  • För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

17/05 2019