Nu i nomineringstider inför Surfa Lugnt-priset 2018 passade vi på att kolla med årets vinnare, forskaren Elza Dunkels, vad som hänt sedan hon fick priset i tidigare i år.

Elza Dunkels blev i februari den sjätte mottagaren av Surfa Lugnt-priset och de tillhörande 25 000 kronorna med motiveringen: Elza Dunkels har genom ett pedagogiskt och faktabaserat arbete påtalat värdet av Internet och samtidigt verkat för ökad kommunikation mellan vuxna och barn på nätet, bland annat genom att utbilda lärare.”

Har priset påverkat ditt yrkesliv på något sätt?

– Jag blev så otroligt glad och överraskad över att få priset! Det kändes som ett kvitto på att det jag gör är viktigt. Yrkesmässigt har det påverkat på så sätt att fler vet vem jag är. Jag hade en plattform redan innan jag fick priset men den har blivit större. Priset är en kvalitetsstämpel som hamnade i cv:n direkt!

Vad har du använt prispengarna till?

– Jag bestämde direkt att de skulle gå rakt in i min verksamhet. Man kan säga att jag köpte mig tid att skriva. Jag skriver om åldersmaktstrukturer – om förtryck av unga. All verksamhet måste finansieras och prispengarna gav mig möjlighet att jobba mer med det jag vill göra. Inget av det jag skrivit är dock publicerat än.

Vad händer framöver?

– Jag kommer att fortsätta att jobba med frågor om unga, nätet och säkerhet. Jag ger inte upp! En hel del av mitt arbete kommer fortsatt också att vara opinionsbildande. En del av mina tankar delar jag på Instagram, så följ mig gärna där. Jag heter @dunkels.

Snart är det dags att kora en ny Surfa Lugnt-vinnare men först måste vi få in era nomineringar. Läs mer och nominera här.