Den 5 februari nästa år är det dags för Safer Internet Day igen. Dagen, som är ett EU-initiativ, syftar till att främja ett säkrare internet och har sedan starten 2004 uppmärksammats i en lång rad länder och av många företag och organisationer.  Kampanjens slogan ”Tillsammans för ett bättre internet” är en uppmaning till oss alla att med gemensamma krafter göra vad var och en av oss kan för att skapa ett bättre internet för alla, med särskilt fokus på barn och unga.

Surfa Lugnt kommer att engagera sig i Safer Internet Day på flera sätt, bland annat genom att dela ut Surfa Lugnt-priset till en organisation eller ett initiativ som inspirerar till kommunikation mellan unga och vuxna på nätet, och vill uppmana dig att göra detsamma!

Prata med varandra om vad som händer på nätet

Syftet med kampanjen Safer Internet Day är bland annat att få barn och vuxna att prata mer med varandra om vad barnen är med om på nätet. Naturligtvis är detta ett samtal och en dialog som behövs varje dag, men genom att på förhand sätta av tid under en dag eller en del av en dag är chansen större att samtalet faktiskt blir av och får fullt fokus.

Börja planera för dagen redan nu – det finns massor av uppslag på vad ni kan göra och hur. Håll en lektion om nätets möjligheter och fallgropar om du är lärare, eller boka in en föreläsning om barns internet-användning till ett föräldramöte till exempel. Det viktiga är att få till en positiv och konstruktiv diskussion kring nätet, och en bättre gemensam förståelse för vad vi gör där.

Boka in Safer Internet Day i kalendern, håll utkik efter våra aktiviteter och tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar kring vad just du kan göra.

Surfa Lugnt!

04/10 2018