I februari vann klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge Surfa Lugnt-priset för sitt arbete med att få vuxna att förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem. Vi på Surfa Lugnt passade på att ställa några frågor nu när klassen haft tid att smälta vinsten.

Har ni bestämt vad ni ska göra med prispengarna (25 000 kr)?

– Först och främst ska vi trycka vår broschyr om näthat bland vuxna. Den kommer att tryckas på riktigt tryckeri med finare papper. Sedan ska vi komma på något finurligt att göra för resten av pengarna.

Håller ni på med något just nu som handlar om att bekämpa näthat? 

– Vi har ju skrivit en broschyr om just näthat och nu väntar vi på att få den från tryckeriet.  Sedan ska vi sprida den till privatpersoner, politiker, företag, FN, media och kommuner. Det kommer senare också komma en webbversion som vi ska sprida genom sociala medier. Vi har redan märkt att intresset är stort!

Vilken effekt tycker ni att ert arbete har?

– Vi hoppas och tror att broschyren ska få stor effekt och att den ska spridas till många personer och inspirera och upplysa, i synnerhet kanske vuxna som är osäkra på var gränserna går på internet. Vi vill helt enkelt att internet ska bli en tryggare plats. Det är viktigt eftersom så många människor befinner sig på internet och nätet är en plats för yttrandefrihet och demokrati.

Om ni får ge oss vuxna ett enda tips, vad skulle det vara?

– Kom ihåg att det du säger på nätet ska du också kunna säga öga mot öga. Svårare än så är det faktiskt inte.

Något annat ni vill säga?

– Läs och sprid vår broschyr!

Skärmdump av förstasida av broschyren "Är det bara unga som hatar?"

Och det gör vi på Surfa Lugnt gärna! Här kan du ladda ner broschyren ”Är det bara unga som hatar?

 

15/03 2018

,