Varmt välkommen till en eftermiddag med fokus på barn och ungas närvaro på internet. Vi diskuterar integritet, trygghet och säkerhet tillsammans med våra medlemmar och inbjudna gäster. Dessutom hyllar vi ett initiativ som under året gjort något extra för att främja kommunikationen mellan unga och vuxna om nätet.

Uppdatering: Här kan du se livesändningen.

Den 6 februari är det dags för Safer Internet Day 2018. Dagen instiftades 2004 av EU och syftar till att öka kunskapen om barn och ungas närvaro på nätet. Runtom i hela Europa pågår olika aktiviteter på temat. Surfa Lugnt erbjuder svenska skolor och lärare att gratis ladda ner undervisningsmaterial samt tillhandahåller föreläsare och expertis.

(Klicka här om du är du lärare och vill ladda ner vårt kostnadsfria material.)

Varje år delar också Surfa Lugnt ut ett pris till en organisation eller ett initiativ som inspirerar till just kommunikation mellan unga och vuxna på nätet, vårt Surfa Lugnt-pris. Nomineringar samlas in från allmänheten och efter en omröstning på vår hemsida utses tre finalister. På Safer Internet Day meddelas vinnaren som en jury, bestående av Surfa Lugnts styrelse, utsett. De tre finalisterna 2018 är:

  • Caroline Engvall

Journalist, författare och expert på barns utsatthet på nätet. Grundare av sajten intetillsalu.se som hjälper unga som har sex som självskadebeteende, både genom stöd till drabbade och kunskapsförmedling till vuxna. Läs mer här

  • Bakom Skärmen UF

Består av Emma Wretman, Cecilia Sahlén och Sonja Otteklint från Viktor Rydbergs Gymnasium Odenplan. Föreläser för föräldrar om sociala medier och brinner för att minska kunskapsgapet mellan barn och vuxna när det kommer till internet. Läs mer här

  • Klass 8 F Huddinge

Klass 8 F har vågat ta fighten mot näthat och dålig ton på nätet. De har genom krönikor, samtal med Gustav Fridolin och brev till politiker kämpat för att vuxna ska förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem. Läs mer här

Var, när och anmälan

Var: Epicenter, Mäster Samuelsgatan 36, Stockholm.
När: Tisdag 6 feb, Kl. 16.00-18.45
Anmälan: Senast fredag 2 februari (Anmälningsformulär finns längst ner på denna sida.)
Webbsändning: Eftermiddagen kommer att webbsändas. Mer info om detta kommer på www.surfalugnt.se.

Program

16.00 Välkomna
Kristina Axén Olin, ordförande i Surfa Lugnt.

16.10 Hur viktigt är egentligen integritet?
Com Hem har tillsammans med Kantar-SIFO undersökt svenskarnas syn på integritet i en digitaliserad värld.
Talare: Petra von Rohr, Kommunikationsdirektör Com Hem

16.30 Paneldiskussion:
Är det någon skillnad på digital integritet och fysisk integritet?”
I panelen: Ungdomar från Fryshuset.
Moderator: Karin Nygårds, lärare, författare och programledare.

16.55 Nätet är fantastiskt – så har det gjort världen till en säkrare plats Arrangör: mySafety Försäkringar
Några av vår tids största samhällsförändringar sker numera på nätet. En mobil och nätuppkoppling är allt som behövs för att skapa revolution och nödvändig förändring när det kommer till exempelvis jämställdhet, mänskliga rättigheter och att lösa brott.
Medverkande: Mariella Issa, utnämnd till Årets förebild 2017, och Gabriella Ohlzon, medgrundare av Metoo Sweden, berättar hur de nått ut och fått stor effekt genom att använda nätet som plattform.
Moderator: PA Prabert, vice koncernchef mySafetys Försäkringar

17.25 Prisutdelning Surfa Lugnt priset 2018

17.55 Mingel

18.45 Slut

Anmälan

Anmälan är stängd.