Surfa Lugnts besökare har nu hjälpt oss att utse de tre finalisterna till årets Surfa Lugnt-pris: de nominerade som fått allra flest röster är (utan inbördes ordning) organisationen Tilia, föreningen #porrfribarndom och journalisten och föreläsaren Jack Werner.

– Mer än dubbelt så många som förra året har röstat vilket i sig är jätteroligt och en bekräftelse på att de frågor vi på Surfa Lugnt arbetar med engagerar, konstaterar Surfa Lugnts ordförande Karin Nygårds.

Nu har Karin tillsammans med resten av Surfa Lugnts styrelse, och med hjälp av förra årets vinnare klass 9F på Östra grundskolani Huddinge, i uppgift att utse den slutliga vinnaren av Surfa Lugnt-priset 2019.

Priset kommer att delas ut till den juryn tycker är allra bäst på att inspirera till kommunikation, engagemang och kunskapsutbyte mellan unga och vuxna på nätet under Safer Internet Day den 5 februari 2019.

De tre finalisterna

Tilia – en ideell organisation som arbetar med ungas psykiska ohälsa. Tilia arbetar dels stödjande, bland annat genom att vara tillgängliga 365 dagar om året via chatt- och mailstöd. Tilia arbetar också påverkande, med föreläsningar, utbildningar och opinionsbildning för systemförändring. Läs mer om Tilia.

#porrfribarndom – en ideell förening som arbetar påverkande med kommunikation, möten och utbildning för att få föräldrar och politiker att förstå vilken typ av porr barn möter på nätet, hur det påverkar barnen och vilket ansvar vuxenvärlden har i frågan. Föreningen driver två namninsamlingar för att minska barns exponering för samt konsumtion av porr. Läs mer om #porrfribarndom.

Jack Werner – frilansjournalist som skriver och föreläser om källkritik på sociala medier, felaktigheter på internet och hur vi kan motarbeta eller bemöta dem. Författare till ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” och ”Creepypasta: spökhistorier från internet”, som även finns i poddversion som en av Sveriges mest populära poddar.Läs mer om Jack Werner.

Övriga nominerade

Anna Maria Corazza Bildt som i rollen som EU-parlamentariker bland annat engagerat sig i arbetet för ett tryggt internet för alla, bland annat genom kampanjen #SafeInternet4EU. Läs mer om Anna Maria Corazza Bildt.

Digital Samhällskunskap Facebook-grupp för alla intresserade av samtal om samhällets digitalisering, hur samhället påverkas av teknikförändring och vad teknologin innebär för oss som medborgare idag och imorgon. Startades 2015 och har idag över 10 000 medlemmar. Läs mer om Digital Samhällskunskap

Henrik Pallin – kommunikationsrådgivare, socionom och kurator med fokus på sociala medier och internet som bloggar på nätvanor.se och föreläser, bland annat om ungas nätvanor och hur rollen som förälder förändrats. Läs mer om Henrik Pallin.

Speak Up – erbjuder en app som ger skolor möjlighet att förebygga kränkningar och mobbning på och utanför nätet. Elever kan rapportera mobbnings-incidenter via appen eller på nätet, och därigenom få möjlighet att stå upp för sig själva och andra. Läs mer om Speak Up.

Svenska kyrkans nätvandrare Svenska kyrkan har nätvandrat, i syfte att försöka se, stötta och stärka unga via nätet, sedan 2008 och möter varje vecka många unga personer. Under 2018 gav de ut boken ”Den som vandrar på nätet” i syfte att inspirera och hjälpa andra att börja nätvandra. Läs mer om Svenska kyrkans nätvandrare.

Ungdomar.se – en av Sveriges största digitala plattformar för unga. Här hänger varje vecka 80 000 ungdomar och diskuterar i forumet, ställer frågor, bloggar och läser artiklar. Läs mer om Ungdomar.se.

Listan av nominerade har utsetts genom ett öppet nomineringsförfarande på surfalugnt.se. Finalisterna har utsetts genom röstning.

25/01 2019