gratis_wifiDen femte och sista delen av säkerhetsskolan handlar om trådlösa nätverk (också kallade wifi-nätverk). Du kan också läsa våra råd om hur du beter dig smart på och kring nätet här.

Skydda ditt eget trådlösa nätverk

Skydda ditt eget trådlösa nätverk med lösenord och kryptering. Ändra standardlösenordet för nätverket till ett eget starkt lösenord. Använder du inte lösenord kan vem som helst använda ditt nätverk och ditt internetabonnemang. Okända personer kan försöka komma åt lokala resurser, till exempel om du kopplat hårddiskar till nätverket.

Surfa på publika nätverk

Använder du någons annans trådlösa nätverk, till exempel på ett kafé eller en flygplats, har den som äger nätverket möjlighet att se vad du gör på nätet om trafiken inte är krypterad. Var därför medveten om vilka sidor du besöker och vad du gör på dem när du är på ett publikt trådlöst nätverk. Logga bara in på sidor som erbjuder krypterad kommunikation (det ser man om adressen börjar med https:// istället för http://).

Surfar du med mobilen via mobiloperatörens nät är anslutningen krypterad.

Läs mer om trådlösa nätverk.
Checklista om trådlösa nätverk

Läs tidigare delar av säkerhetsskolan:

Del 1 om säkra lösenord.
Del 2 om att skydda datorn och backup.
Del 3 om smartphones och surfplattor
Del 4 om e-post och e-handel

msb_logotypRåden presenteras i samarbete med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Mer information finns på MSB:s sida Dinsäkerhet.se.

09/09 2015

,