Pinterest är ett bildbaserat socialt medium där användaren samlar och sparar bilder från webben. Man kan jämföra det med att ha en anslagstavla där man sätter upp bilder man gillar, inspirerande tips och saker man vill komma ihåg. Att scrolla sitt flöde kan liknas vid att bläddra i en tidning eller ett magasin inom ett eller flera ämnen som intresserar en.

Pinterest finns som app, men kan också användas i webbläsaren, via länken www.pinterest.se. Man skapar ett konto (eller loggar in via Facebook eller Google) och väljer kategorier som man är intresserad av. Därefter fylls flödet av bilder som länkar till de webbsidor de kommer från.

Komma igång

Första steget för att komma igång är att skapa sig en profil. På profilen syns sedan användarens profilbild, anslagstavlor, följare och hur många som följer hen. Sedan är det bara att börja scrolla, ”pinna” och söka efter intressanta profiler och ämnen.

Det första flödet kommer att vara brett och kanske innehålla en del som du inte gillar. Men efter hand som man söker efter andra och väljer mer i detalj vad och vilka man vill följa så förfinas förstås flödet och blir mer anpassat och relevant.

Flöde

Flödet är själva innehållet och sätts samman utifrån vad användaren har valt att följa. Det kan vara ämnen, profiler (andra användare) och specifika anslagstavlor.

Funktioner

Att fästa något – en egen bild eller en bild som länkar till en webbsida – på en av de egna anslagstavlorna kallas att ”pinna” något.

Det är enkelt att installera ett tillägg som gör att en Pin it-symbol syns i webbläsaren. När man hittar något man gillar på webben, och vill ”pinna” det till en av sina egna anslagstavlor, så klickar man på den symbolen.

På Pinterest kan du följa andra användare och se vilka idéer och vilken inspiration de sparar och delar med sig av. Du kan också interagera med andra användare genom att kommentera deras pins eller genom att repinna deras innehåll till en av dina egna tavlor.

Pinterest har också en funktion som kallas ”Lens”, som gör att du kan ta ett foto av något i verkligheten och hitta liknande idéer och produkter på Pinterest. Om du till exempel ser en möbel som du gillar i en butik kan du ta ett foto av den med Lens och hitta liknande möbler på Pinterest.

Förutom att bläddra och dela idéer kan Pinterest också användas som ett verktyg för att planera och organisera projekt. Du kan till exempel skapa en tavla för ditt bröllop, en tavla för ett renoveringsprojekt i hemmet eller en tavla för en semesterresa.

Är Pinterest lämpligt för barn?

Pinterest har en egen åldersgräns på 13 år. Risken för våld, hat och mobbing är relativt låg jämfört med vissa andra sociala medier, men man bör alltid vara uppmärksam. Prata med ditt barn och uppmuntra att alltid berätta för någon vuxen om hen ser någonting som upplevs som hotfullt, skrämmande eller obehagligt.

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Fortnite?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är TikTok?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.

10/04 2015