Vad är Instagram?

december 04, 2012

De senaste dagarna har man kunnat läsa artiklar i några av våra stora kvällstidningar om Instagram. Givetvis finns det inget positivt att hämta i de artiklarna överhuvudtaget. Det står inget om skiftet inom digital kommunikation, att först så skrev vi långa blogginlägg, sen blev det statusuppdateringar, sen blev det tweets på max 140 tecken. Men nu skriver vi knappt nåt alls. En bild räcker.

Det står heller ingenting om att fler unga människor i Sverige nu får chansen att uttrycka sig i bild. Att alla som har en smartphone nu går omkring med en ganska så avancerad kamera i fickan och kan dokumentera sin vardag.

Men vad är då Instagram kanske en del undrar. Instagram är helt enkelt en tjänst, som är helt mobilbaserad, där du kan dela dina bilder. Du kan använda olika färdiginställda filters för att förbättra dina bilder. Du kan även geopositionera bilden på en sk ”photomap”. Så att man kan se exakt var bilderna är tagna.

Du kan även koppla ditt Instagramkonto till andra tjänster, tex Facebook, twitter eller din blogg. Så att du kan med ett kommando dela ut din bild på flera ställen samtidigt. Detta gör att man snabbt kommer ut med sina bilder. Man kan även sätta oliak ord och benämningar bakom ett sk hashtag: # för att kategorisera sina bilder. Tex kan man skriva #sweden för att visa att bilderna är från Sverige, så alla som säker på Sweden får se bilder med #Sweden. Vissa skriver väldigt många # efter sina bilder, för att på så sätt hamna i så många sökningar som möjligt, och på det viset få så många som det går att se sina bilder. Att komma ihåg här, om man som vuxen tänker ”varför gör man så”. Man lägger ut bilder på Instagram för att de ska synas. Och då kommer man göra det man kan för att folk ska se ens bilder.

För ett tag sen så köpte Facebook Instagram, detta kan man se som ett strategiskt köp för att behålla den yngre publiken. Som jag skrivit om tidigare så ser man i USA att de unga väljer Instagram framför Facebook. Dock skall tilläggas att Instagram, precis som facebook har en 13årsgräns. Men många, inklusive vi själva ha talat om Instagram som om det inte skulle finnas. Jag tror att vi kommer se en liknande utveckling här i Sverige, att Instagram kommer växa i de yngre åldrarna och facebook växer lite till bland 30år och uppåt.

Man kan göra sitt Instagramkonto stängt, så att man måste få ett godkännande för att kunna se vilka bilder man tar. Vill du läsa mer om Instagram, så kan du läsa deras blogg här eller så kan du titta på en presentation på Slideshare som heter Instagram 101.

Vad är din erfarenhet och uppfattning om Instagramavnändandet bland unga? Dela gärna med dig i kommentatorsfältet.

Läs också:
Vad är Pokémon Go?
Vad är Periscope?
Vad är Kik?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Facebook?
Vad är internet meme?
Vad är Pinterest?

4 svar till “Vad är Instagram?”

 1. Camilla säger:

  Håller just på att sammanställa en undersökning om var och vilka slags bilder unga tjejer presenterar på nätet. Precis som du beskriver är facebook på väg ut bland unga, ”facebook är så ute” enligt dem. Inte heller bloggar de särskilt aktivt utan det är just instagram som är det gällande forumet.

 2. Johnny säger:

  Spännande! Tar gärna del av undersökningen sen, och om du vill får du gärna skriva en post om den här på bloggen!

  Men det spännande med att de inte bloggar är ju att de ofta har instagram kopplat till en blogg, men att det inte anses som att blogga.

 3. Surfa lugnt » Bloggarkiv » Det är inte Internets fel. säger:

  […] i Göteborg. Saker som har sitt ursprung i att en eller flera unga personer startat ett konto på Instagram och spridit rykten och skrivit elaka och ibland grova saker om andra barn och unga i Göteborg. […]

 4. Det är INTE Internets fel « Kulan säger:

  […] i Göteborg. Saker som har sitt ursprung i att en eller flera unga personer startat ett konto på Instagram och spridit rykten och skrivit elaka och ibland grova saker om andra barn och unga i Göteborg. […]

Lämna ett svar

 
Information om kakor / cookies