Var medveten om riskerna och tänk efter före, menar United Sisters Nikita Zeiloth, som också lyfter fram de positiva aspekterna av den populära appen Periscope.

periscope_logotypPeriscope är en app inom sociala medier som är lik Snapchat. Skillnaden är att du filmar dig själv eller andra live och vem som helt kan titta på din sändning, utan möjlighet att ångra, redigera eller hindra någon från att se. De följare som ser på ditt klipp kan kommentera eller ”lika” i form av hjärtan som då kommer upp på din skärm under tiden du sänder.

Många använder appen för att följa stora artister eller andra kända personer som sänder live från exempelvis konserter. Med appen kan du besöka en plats du aldrig varit på eller vara bakom kulisserna på ditt favoritprogram.

Tänk efter före

Som med andra sociala medier finns det en del nackdelar också. När jag är ute och föreläser i skolor brukar jag be ungdomarna föreställa sig den mest obehagliga människan framför dem, och att just den människan sitter framför en på bussen på väg hem. Sedan ställer jag frågan, skulle ni bjuda hem hen till er och låt hen sitta bredvid er i soffan? Alltid är reaktionen nej. Men det är just vad de gör när de använder appen. För vem som helst, världen över kan se dem och bjuds in i deras personliga sfär.

Något som också är viktigt att belysa är att Periscope använder sig av en funktion som gör att dina följare ser på en karta exakt var du befinner dig, gatuadress och nummer. Vilket är värt att tänka på. Vilka är riskerna om du är exempelvis är ensam hemma?

Appen används även likt många andra sociala medier som en kanal för att få bekräftelse. Många användare utmanar sina följare enligt principen ”får jag 100 likes så gör jag….” Detta kan gå till överdrift och få tråkiga konsekvenser. Inte bara för användaren i sig utan också för andra i dess närhet.

Möjligheter och en öppen dialog

Genom att ge vem som helst möjlighet att direktsända över internet öppnar Periscope nya möjligheter och kan användas till mycket kul och nyttigt. Appen är väldig populär. Men det gäller också att vara medveten om riskerna som finns med denna typ av app. Kommunikation är A och O. Prata med ditt barn om Periscope och förklara riskerna. Att föra en öppen dialog utan skam är nyckeln till att ditt barn sedan kommer att prata med dig om de upplever något obehagligt eller annat på sociala medier.

Nikita Zeiloth
Nikita är projektledare och kommunikatör på United Sisters i Stockholm.

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Fortnite?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly (TikTok)?
Vad är Pinterest?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

  • För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

08/03 2016

,