Scen ur Fortnite - en spelare väntar i skydd men andra spelar letar eller landar.

Fortnite Battle Royale är ett actionspel där man vinner genom att överleva längre än motståndarna. Rekommenderad åldergräns är 12 år. I den här artikeln beskriver vi kortfattat hur spelet går till och funderar på om det är lämpligt för barn.

I Fortnite Battle Royale spelar 100 spelare i varje omgång. (Det finns även en annan variant av spelet – Fortnite Save the World – som är ganska olikt och inte lika populärt. Denna text handlar uteslutande om Battle Royale.)

I början av varje omgång färdas spelarna i en flygande buss till den ö där själva spelandet äger rum. Som spelare väljer man själv när man hoppar av bussen för att först frifalla och sedan använda en hängflygare för att ta sig till marken.

Överleva med hjälpmedel

Väl på marken går spelet ut på att överleva längst, genom att döda motståndare och (delvis åtminstone) hålla sig undan medan motståndarna dödar varandra. För att skaffa sig bästa förutsättningar att vinna letar spelaren upp olika vapen, fällor, första förband och byggnadsmaterial. Byggnadsmaterialet (trä, metall och sten) kan spelaren själv utvinna av träd, hus, bilar et cetera genom att hugga sönder dem med yxan som alla spelare har. Materialet kan man sedan använda för att bygga på en massa olika sätt, till exempel en vägg att gömma sig bakom, en bas att skydda sig i eller en trappa för att snabb ta sig upp för ett berg.

Stormen

För att spelare inte ska gömma sig och vänta ut de andra spelarna så finns Stormen. Under spelets gång så ges en varning om att en farlig storm är på väg och att man måste bege sig till en viss del av ön (var den finns skiljer sig mellan varje omgång) för att undvika skada. Efter en liten stund blir det säkra området mindre. Och efter ytterligare en liten stund blir området ännu mindre. Och så vidare. På så sätt förs de överlevande spelarna samman på en allt mindre yta och de måste konfrontera varandra.

Vad är Battle Pass?

Om man som spelare köper ett så kallat Battle Pass får man tillgång till extra grejor i spelet. Det kan till exempel handla om dräkter och vapen. Men även om man köper ett Battle Pass så blir grejorna inte tillgängliga direkt – man måste fortfarande spela sig till dem genom utmaningar. Prylarna ger inga extra fördelar i Fortnite men man kan se coolare ut.

Pris

Fortnite Battle finns för PC, Mac, Xbox, Playstation och iOS och är gratis att spela. Det går dock att använda riktiga pengar för att köpa en mängd olika saker som till exempel dräkter, andra yxor och hängflygare. Alla dessa saker är kosmetiska och påverkar inte själva spelandet (Se Battle Pass ovan). Det går också att spela i lag (två eller fyra spelare).

Är Fortnite lämpligt för barn?

Fortnite har en rekommenderad åldersgräns på 12 år, enligt PEGI. Många av spelarna är dock yngre än så och vi på Surfa Lugnt får många frågor från föräldrar om det är lämpligt att barn yngre än 12 år spelar Fortnite Battle Royale. Svaret på den frågan är inte ja eller nej.

Barn är olika och du som förälder känner ditt barn bäst. Fortnite innehåller inget blod och grafiken påminner mer om serietidningar än ”riktiga” människor men det är våldsamt. Det finns också möjligheter att prata med andra spelare.

Beslutet om ditt barn får spela Fortnite är i slutändan ditt. Vi rekommenderar att du själv skapar dig en uppfattning om Fortnite genom att själv testa spelet. Samtala också gärna med ditt barn om våld som underhållning – det finns ju överallt – och ta upp att även om det kan vara underhållande att titta på våld på film eller spela våldsamma spel så får man aldrig använda våld mot andra på riktigt. Förklara också att de alltid kan berätta för er om de stöter på något otäckt eller obehagligt.

Här kan du läsa frågor och svar om Fortnite.

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly (TikTok)?
Vad är Pinterest?
Vad är Periscope?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.
  • För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.