Två tjejer skrattar åt ett meme på internet.

Oavsett du vet om det eller inte så har du säkert stött på en eller flera ”memes” eller ”internet memes” som de också kallas.

På svenska kallas de ibland ”internetfenomen” vilket dock inte ger någon närmare förklaring till vad som menas. Det handlar om företeelser som sprids viralt, alltså att personer sprider det roliga eller uppseendeväckande innehållet vidare av egen fri vilja.

overly_attached_girlfriendOftast handlar det om en bild, video eller text med humoristiskt innehåll som skickas vidare på internet. Det sannolikt vanligaste sättet är att någon hittat en rolig bild och lagt till en bildtext. Vissa som ser bilden ändrar sedan bildtexten och skickar vidare. Ett exempel på detta är memet ”Overly attached girlfriend” som började med att någon tog en skärmdump på en video som en kvinna vid namn Laina Morris lagt upp på Youtube. Filmen var en parodi på Justin Biebers låt ”Boyfriend” med en text om en tjej som var lite väl fäst vid sin pojkvän. Du kan se flera varianter på Overly attached girlfriend här.

LolcatEtt annat känt exempel på en meme är Lolcats. Lolcats är bilder på katter som försetts med bildtexter. Texterna är ofta grammatiskt felaktiga. Här finns fler Lolcats.

Här finns en film som visar vilka filmer flera av internets mest kända memes kommer ifrån.

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Fortnite?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly (TikTok)?
Vad är Pinterest?
Vad är Periscope?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.

30/12 2022