Figurer i Roblox springer mot tittaren

Roblox är en populär spelplattform utan åldersgräns där användarna själva skapar spelen. Över 80 miljoner användare spelar på Roblox varje månad. Spelplattformen har säkerhetsinställningar som föräldrar kan använda för att skydda sina barn.

Roblox är alltså inte inte spel utan en plattform för att spela massor av olika spel och/eller skapa spel med programmet Roblox Studio. Enligt Roblox har över 15 miljoner spel skapats av användarna. Denna text handlar främst om att spela spelen, inte bygga spel.

Hur spelar man?

Roblox har ingen uttalad åldersgräns utan riktar sig till ”barn och tonåringar”. Det finns många olika typer av spel och grafiskt påminner Roblox en del om Minecraft men sin kantiga grafik. Inför att jag skulle skriva denna artikel testade jag bland annat att vara pizzabagare, bygga snögubbar och leta efter skatter på stranden. Spelen är olika svåra och i vissa spel är det inte helt enkelt att förstå vad man ska göra.

Ovan: Så här kan det se ut när man spelar Roblox.

Man spelar online tillsammans med andra spelare och det finns möjlighet att chatta, skicka meddelande, bli vän med och byta saker med andra spelare. Det finns också grupper man kan gå med i. Chatten är filtrerad, det vill säga det finns ett program förhindrar att man använder fula ord. Är spelaren under 13 år (det anger man när man skapar kontot) så används automatiskt ett än mer begränsande filter för chatten. Det finns inställningar där man kan ställa in vem som ska skicka meddelande, chatta eller bjuda in användare till spel. Föräldrar kan genom en pinkod låsa inställningar så att barnet inte kan ändra dem.

Kostar Roblox pengar?

Roblox är gratis men det finns möjlighet att för riktiga pengar köpa spelets egen valuta Robux och för dessa pengar handla saker i spelet. Roblox kan spelas på PC, Mac, iOS, Android, Xbox One och Amazonplattformen.

Är Roblox lämpligt för barn?

Eftersom Roblox inte är ett utan Massor av spel så finns det säkert många spel som både ditt barn och du tycker är kul och lämpliga. Men spelen skiljer sig väldigt mycket åt – vissa är väldigt våldsamma medan andra inte är våldsamma alls och barnvänliga. Dessutom finns det möjlighet för spelarna att kommunicera, vilket du som förälder bör fundera över. Använd de inställningsmöjligheter som finns. Är spelaren under 13 år ställer Roblox automatiskt in så att chatten är mer begränsad. Det finns olika inställningar för vem som kan kontakta spelaren och vem som kan spela tillsammans med spelaren. En viktig inställning att känna till är ”Account restrictions”. Slår man på den så kan ingen chatta med spelaren eller skicka meddelande. Funktionen innebär också att bara vissa spel, som granskats av Roblox, är tillgängliga. Det har dock rapporterats att olämpliga spel har tagit sig igenom granskningen så kolla gärna själv vad ditt unga barn spelar. Läs mer om Account restrictions.

Det finns mycket kul att spela på Roblox men som vanligt bör du som förälder engagera dig. Om du tillåter att ditt barn kan spela Roblox så var med och skapa kontot och se över inställningarna. Fundera på om ditt barn ska kunna chatta och skicka meddelande till andra spelare. Det kan vara både socialt och kul, men inget system är perfekt. Det finns alltid en risk att någon beter sig dumt (vare sig man är på nätet eller i ”vanliga” livet). Berätta för ditt barn att de alltid kan tala med dig om någon är dum eller det händer något otäckt.

Läs Roblox information till föräldrar.

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Fortnite?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly (TikTok)?
Vad är Pinterest?
Vad är Periscope?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?
Vad är Youtube?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.

02/01 2023