Youtubes startsida med länkar till videos

Youtube är en videodelningstjänst som ägs av Google. Youtube har över en miljard användare och i vissa åldersgrupper konkurrerar Youtube med “vanlig tv” om uppmärksamheten. Trots att Youtube är baserad i USA så står användare utanför USA för 80 procent av tittandet.

YouTube-logo-full_colorYoutube är en av de mest populära internettjänsterna bland svenska ungdomar. Det är gratis att titta men ofta visas reklam före, och ibland mitt i, filmerna. Filmerna är till största delen amatörproducerade men det finns också mycket material som skapats av professionella producenter och företag.

Vem som helst kan skapa ett konto och ladda upp filmer som är maximalt 15 minuter. Det går att ladda upp längre filmer om man först verifierar sitt konto.

Att bara titta på film kräver ingen registrering men vill man kommentera filmer eller till exempel följa användare vars filmer man tycker om måste man ha ett konto, vilket är gratis.

Youtubekändisar

På grund av Youtubes enorma popularitet har det vuxit fram Youtubekändisar, personer som blivit kända genom att publicera filmer på Youtube. En av de mest kända är PewDiePie, alias svenske Felix Kjellberg. PewDiePie har den mest populära Youtubekanalen i världen med drygt 70 miljoner följare (december 2018) och är främst känd för att lägga upp filmer när man spelar/recenserar datorspel.

En annan person blivit känd via Youtube är Gina Dirawi som drev videobloggen Ana Gina på Youtube.

Läs också:
Vad är Facebook?
Vad är Fortnite?
Vad är Instagram?
Vad är internet meme?
Vad är Kik?
Vad är Musical.ly (TikTok)?
Vad är Pinterest?
Vad är Periscope?
Vad är Pokémon Go?
Vad är Roblox?
Vad är Snapchat?
Vad är Twitter?

Missa inga uppdateringar

Få våra nyheter via e-post. Fyll i din e-postadress.

  • För att kunna skicka dig nyheter måste vi behandla dina personuppgifter, i detta fall din e-postadress.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

02/01 2023

, ,