Fråga tonåringen Vardagen på nätet Om Surfa Lugnt

Fråga experterna

Via Surfa Lugnt har du möjlighet att ställa frågor till vår professionella expertpanel om alltifrån hur du skyddar din dator till råd och tips kring dina barns surfande.

OBS: Vi kan inte hjälpa till med avstängda eller blockerade konton hos Instagram, Moviestarplanet eller andra sociala medier. Kontakta istället supporten.

Läs tidigare frågor och svar längre ner på sidan.

Din e-postadress:

Ämne

Din fråga

FRÅGA

Hej!

Jag undrar hur jag kan anmäla ett konto som skrivit kränkande kommentar i meddelandefunktionen på Instagram? Instagram hänvisar bara till länk eller URL och det finns ju inte där. Skärmdump finns men kommentaren är inte direkt under en bild. Folk tar ju dessutom ofta bort bilder som kan riskera att anmälas men de har redan spridits. Ja nu har jag som skolkurator hamnat i detta två gånger på en och samma dag och känner inte jag kommer vidare via Instagram. Hoppas ni vet något som kan hjälpa oss:) 

Hälsningar 

Hanna Lundgren 

SVAR

Hej Hanna, 

jag tycker du ska försöka anmäla profilen som skriver taskiga meddelanden, detta ska du kunna göra utan att hänvisa till en länk eller så. Är det upprepade kränkningar tycker jag du ska anmäla till polisen, och då är skärmdumpar bra att ha, då som du säger, bilder och kommentarer kan raderas i efterhand.

Om det är samma elev som återkommande blir utsatt så kan det vara bra att prata med föräldrarna om eleven tillåter detta, då de kan hjälpa till med anmälningar, eller iaf finnas där som stöd för barnet om hen fortsatt blir utsatt.

hoppas detta kan hjälpa lite och att kränkningarna snart får ett slut.

MVH

Johnny

FRÅGA

Jag har raderat och trott att bilder .video är borta.men någon har tagit bilder gjort konton där spionprogram använts för att det ska se ut som att det är min dotter hur gör jag kontakta mej behöver hjälp jag har öppnat g mail gamla å ser användare namn och nya på skolkontot

SVAR

Hej, 

om ni fortfarande har tillgång till det kontot som sprider bilder och videor så gå in där, byt lösenord och logga ut på alla enheter, sen loggar ni igen och borde då ha kastat ut den som finns inloggad på kontot samtidigt.

Annars kan jag bara råda er till att anmäla alla bilder och filmer som ni ser, och om det sker upprepade gånger överväga att göra en plisanmälan.

MVH

Johnny

FRÅGA

Hur kan jag öppna gammalt Snap konto någon har tagit bild öppnat konto, avlyssnat oss och skriver texter hot mm.har försökt stänga å radera bilderna men det gick inte bild och tel styrd av annan hur kommer detta sig tacksam för svar och hjälp jag är mamma och mitt barn utsatt och dom tror det är hon som skriver och avlyssnat.

SVAR

Hej, 

först tycker jag ni ska anmäla kontot hos Snapchat, så att de har möjlighet att stänga det falska kontot som utsätter er. Sedan kan du, om du dotter känner att hon vill och orkar det, hjälpa henne med att prata med de som felaktigt tror att det är hennes konto, så de förstår att det inte är din dotter som sprider dessa saker på snapchat.

Och om du upplever att du eller din dotter är utsatta för upprepade hot kan ni även polisanmäla det.

Lycka till och hoppas det löser sig.

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej!

Kan en person öppna ett instagramkonto i en annans persons namn? Kan man kontrollera vems kontot är?

Har blivit kontaktad av en person genom Instagram. Är inte säker på att det är den personen som han utger sig att vara.

Med vänlig hälsning

Ingegerd

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Ja, det är helt möjligt att starta ett konto i någon annans namn. Det är bara att skriva personens namn i profilinformationen i appen. Och det är tyvärr omöjligt för en privatperson att kolla vem som verkligen ligger bakom. Polisen kan göra det, i vissa fall.

Det är mycket bra att du är uppmärksam! Är du osäker på vem du blivit kontaktad av kan du ju ställa kontrollfrågor. Du kan också välja att blockera användaren.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej! Är det lämpligt att använda instagram och chatt Watsup för en 7-8 åring? Vart kan jag läsa på om rekommendationer sociala medier för barn?
Vänligen Annelie

SVAR

Hej Annelie, 

tack för din fråga. Gällande Instagram så är det 13 årsgräns för att få använda den tjänsten, så utifrån det perspektivet är det inte lämpligt eller för den delen tillåtet för en 7-8 åring att använda. Whatsapp är en chatt som i princip är samma sak som sms. Så egentligen är det inte en nödvändig app för en 7-8 åring att använda. Om hen har en egen mobil så går det lika bra att använda sms. Apparnas fördel är att meddelandena sparas utanför telefonen, och det är enklare att komma åt det från andra enheter.

Sen beror det väldigt mycket på hur barnet är, hur väl de kan hantera meddelanden och enheten (mobil/surfplatta el liknande), kan hen avgöra vilka som är okej att följa och ha som följare, kan hen avgöra vilken typ av innehåll och information som är bra resp ej bra att dela? Det är snarare hur barnet är som avgör när de ska eller för den delen kan börja använda olika kommunikationsappar än att bara stirra sig blind på åldersrekomendationer. Dock viktigt att ha koll på åldersgränser, då instagram tex kan radera kontot om de får reda på att användaren är under 13 år, dvs bryter mot instagrams användarvillkor. 

Du kan läsa mer om barn och sociala medier hos myndigheten Statens medieråd.

FRÅGA

Hur gör man för att inte bli mobbad på internet?

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Först och främst vill jag säga att den som är utsatt för mobbning inte är ansvarig för det som sker. Det finns alltså inget sätt att undvika det, eftersom den som är utsatt kan vara vem som helst. Att bli utsatt för hat och mobbning på nätet kan bero på så många saker. Sexuell läggning, politiska åsikter, utseende, kroppsform osv. Det är alltid den som mobbar och kränker som är ansvarig för det som sker, inte den som är utsatt.

Det som är viktigt att komma ihåg är att alla inte blir utsatta. Och blir man det är man inte ensam.

Det jag tycker är viktigt är att vi alla vågar säga ifrån när vi ser någon annan bli mobbad eller kränkt. Och att vi anmäler det som händer till supporten på sociala medier.

Jag hoppas att det var ett svar på din fråga, hör av dig om du vill fråga något mer!

Vänliga hälsningar Helena Meyer

FRÅGA

Hej! Min dotter berättade att det senaste årets mående (hon har utvecklat motoriska tics och vissa tvångsritualer) beror på att hon en längre tid varit utsatt för näthat. Hon kommer berätta mer detaljer om ett par dagar. Det här i sig var ett stort steg för henne, resten kommer sedan. Fina, fina dotter. Min hjärta krossades lite när hon sa det… nu har jag har ett par dagar på mig att reda ut hur jag skall bemöta det hon säger. Hur skall jag vara gentemot henne när hon berättar, vilka känslor skall jag visa/inte visa? Hur skall jag bemöta hennes näthatare? Tala med föräldrar, tala med skolan? Phew. Jag behöver hjälp.

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Det är verkligen tråkigt att läsa att din dotter utsatts för hat via nätet. Modigt och starkt av henne att berätta för dig, och jag hoppas att hon kan få må bättre snart. Det gör mig glad, jätteglad att se hur engagerad du är. Tänk om alla barn hade såna föräldrar!

Det är viktigt att din dotter kan känna sig trygg när hon berättar för dig. Att det finns tid, och att hon får välja själv när och var hon vill prata. Att du orkar lyssna och kommer att stå kvar även om hon berättar sådant som gör dig ledsen och arg. Det är inte konstigt att blir arg på dem som utsätter någon man tycker om, och det är helt ok att säga det ”När du berättar om vad XX har gjort så blir jag arg, eftersom hen får dig att må dåligt” t.ex. Men höj inte rösten, prata inte om att hämnas, eller om olika straff personerna borde ha. Det är lätt att hamna i det tänket men din dotter kanske inte tänker så alls, hon kanske inte ens är arg utan mer ledsen och rädd. Barn och unga skyddar gärna vuxna, och berättar inte om de upplever att vuxna mår dåligt av det de säger.

Understryk verkligen hur modigt det var av henne att berätta, och att du och andra vuxna nu har ansvar för att hjälpa henne med det här, och att hon inte ska känna sig ensam i det. Förklara att det som hänt aldrig kan vara hennes fel, att det till och med kan vara olagligt och att det inte är konstigt att må dåligt när man blivit utsatt. Berätta också att hon inte är ensam, att många andra blivit utsatta för hat, inte bara på nätet, utan även innan nätet ens fanns. Att ibland beter sig människor väldigt illa, men det är inget man ska behöva acceptera.

Var inte fördömande när det handlar om vilka sidor eller sociala medier hon använt, om hon haft tillåtelse till det eller inte. Det är en annan diskussion.

När det handlar om att ta itu med själva hatet och mobbningen finns det flera saker att göra. Det låter som att kränkningarna kommer från personer hon redan känner via skolan? Då ska skolan absolut kontaktas, de har ett ansvar för motverka mobbning, även om den sker utanför skoltid, om det påverkar eleven i skolan.

Här kan du läsa mer om det https://beo.skolinspektionen.se/sv/For-huvudman/krankningar-pa-internet/

Spara ner det som finns tillgängligt, mail, sms, chattar, bilder, inlägg på Snapchat (här får man vara snabb och ta en skärmdump så länge bilden/texten visas), och på Instagram. Är det grova hot eller kränkningar tycker jag att det är bra att göra en polisanmälan. Om du har frågor kring juridik och näthat rekommenderar jag Institutet för juridik och internet, du når dem på juridikinstitutet.se

Om du känner att du behöver prata med någon, så kan du alltid ringa BRIS föräldratelefon.

Jag hoppas att det går bra för er! Hör av dig igen om du undrar något mer.

Vänliga hälsningar Helena Meyer

FRÅGA

Någon har tagit min dotters snap och ändrat lösen, mail o telefonnr.

Jag har skrivit till snap support tre gånger, men får inget svar.

Hur gör jag?

Mvh Susanne

SVAR

Hej Susanne!

Tyvärr finns det inga andra genvägar än att fortsätta kontakta Snapchat. Om personen i fråga som kapat kontot postar saker som kränker din dotter så kan du även vända dig till polisen och göra en anmälan.

Vänligen,

Johnny Lindqvist

FRÅGA

En vän till mig loggade in på Facebook på min mobil, nu ligger hans konto kvar tex när jag ska länka min Facebook till Instagram och Timehop och inte min. Det står ”fortsätt” i hans namn istället för mitt!!

SVAR

Hej!

Då loggade din vän säkert in med sitt facebook. Logga ut från facebook och sen logga in som dig själv. Så ska det vara ditt konto som fungerar.

Hoppas det fungerar.

Johnny 

FRÅGA

Jag är 11år och vill ha snap o insta, men mina föräldrar tänker bara på det dåliga på sociala medier. jag vet att det är 13 årsgräns men alla i klassen har det. Jag har en YouTube kanal men har aldrig råkat ut för hat elr sexuella saker. Tacksam för svar.

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Jag förstår verkligen att du vill ha Snap och Insta, särskilt när dina vänner också har det. Ibland är det inte så lätt att vara vuxen och veta vad som händer på nätet – ofta när det skrivs om nätet eller visas på tv, så är det det farliga och dåliga som det handlar om.

Det finns såklart dem som råkar illa ut men alla gör inte det, precis som att du inte har gjort det.

Det du kan göra är att prata med dina föräldrar, och visa dem vad forskningen säger om barn, unga och Internet. Forskningen säger nämligen nästan tvärtemot vad medierna säger. De allra flesta barn råkar inte illa ut, blir inte näthatade eller kränkta.

En sida du kan visa för dina föräldrar är Statensmedieråd. Där finns flera olika undersökningar, t.ex. Ungar och medier, Småungar och medier och Föräldrar och medier. De kan också läsa information här på Surfa Lugnt.

Dina föräldrar bryr sig om dig, och oroar sig, men ibland oroar sig vuxna lite för mycket.

Sen är det jätteviktigt att om något händer, vad det än är – att du pratar med dina föräldrar eller en annan vuxen du litar på. Det vet du säkert redan, men det kan inte sägas för många gånger.

Ta hand om dig och lycka till!

Helena – Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

En kompis till min son har skapat ett instagramkonto med fejkad profil för att på nåt sätt komma åt en tredje kompis. Min son vet inte riktigt vad som pågår men är ”medadministratör” på fejkkontot och jag vill att han ska hoppa av det. Men hur gör man det? Han kan alltså inte avsluta kontot, men jag vill att han slutar ha det som ”sitt” konto.

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Om jag förstår dig rätt så har din son och hans kompis skapat ett nytt konto på Instagram, som de båda har lösenord till. Det är det enda sättet att kunna styra ett konto på Instagram.

Att driva ett konto för att på något sätt kränka en tredje person är naturligtvis inte acceptabelt. Jättebra att du och din son pratar om att han ska hoppa av det.

Eftersom han har lösenordet, så kan han också (eller ni) radera det. Men eftersom detta antagligen är en konflikt som har börjat någon annanstans, t.ex. i skolan, så behöver ni prata med den andra kompisen, hens föräldrar och eventuellt lärare/rektor (om de är skolkamrater).

Superbra att det här har kommit fram och att du som vuxen agerar på det. Nu måste ni tillsammans lösa konflikten.

Skriv gärna igen om du undrar något mer.

Hälsningar Helena – Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Hej!

Jag är en tjej på 13 år och älskar Snapschat men jag har glömt min kod och mitt telefonummer och e-mailadress är fel. Vill verkligen inte förlora mina dagar eller mina poäng med någon. Vet du/ni om/hur man kan få tillbacka lösenordet?

Jätte jätte jätte tacksam för svar

SVAR

Hej, 

Ja det kan vara besvärligt att komma ihåg alla koder och lösen för olika tjänster som används. Det kan även vara problematiskt att kunna komma åt konton utan rätt information.

Prova att kontakta snapchat (på engelska) via denna länk.

Lycka till!

Johnny 

FRÅGA

Hej!

Jag är en mamma till en 15årig kille. Han säger att hans bilder blivit stulna och skickade till folk från en okänd enhet. Är detta ens möjligt?

SVAR

Hej och tack för att du skriver till oss med din fråga!

Tyvärr är det möjligt att sprida bilder på flera olika sätt. Det går t.ex. att skärmdumpa (ta en kopia av det som för tillfället visas på skärmen) bilder som ligger ute på nätet eller sociala medier. Dessa bilder kan sedan spridas vidare.

Jag vet inte om det är det som din son menar med att bilderna har blivit stulna. Det kan också vara så att någon han känner har varit inne i din sons telefon. Det är i så fall ett brott som bör polisanmälas.

Jag skulle behöva veta mer för att kunna svara mer detaljerat på frågan. Försök att prata med din son och få reda på mer. Skriv gärna till oss igen.

Hälsningar

Helena – Fryshuset

FRÅGA

Om min gamla skolmail tas bort av skolan när jag slutar kommer min youtubekanal med alla min videos(privata endast för mig)tas bort då också? Eftersom jag gjorde videosarna privata kan jag inte kolla på dem från ett annat konto!

Tacksam för svar

SVAR

Hej! Tack för din fråga!

Om du fortfarande har tillgång till kanalen kan du byta e-postadress för kanalen. Läs hur du gör på denna sida. Lycka till!

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej. Mitt dotter som är 12 år har snapchat och jag frågar i bland vem hon har kontakt med? Nu i dag kom det fram att hennes bästa kompis pappa snapchatar med min dotter. Jag reagerade på en gång och tyckte att det inte känns normalt och att här saknas det gränser hos kompisens pappa. Pratade med nån annan dom typ sa att det är vanligt att andra föräldrar snapchatar med andras barn. Är det jag som mamma som inte hänger med för min magkänsla sig mig nå helt annat. Mvh en orolig mamma

SVAR

Hej och tack för att du skriver till oss!

Vad bra att du är aktiv och visar intresse för vad din dotter gör på sociala medier.

Det är svårt att svara ja eller nej på din fråga, utan det är en typisk ”det beror på-situation”. Det är i sig inte konstigt att en förälder till barnets vänner chattar med barnet. De kanske har en fin kontakt, och det är viktigt för barn att ha vuxna i sin närhet att prata med och anförtro sig åt. De kanske mest skickar roliga klipp och lustiga filter till varandra.

Det kan naturligtvis också vara en situation som är fel, att pappan inte respekterar barnets gränser, att han har någon baktanke med kontakten, eller att det är olämpligt på något annat sätt.

Det bästa är att prata om det med de inblandade, utanför nätet och Snapchat. Vad säger ditt barn om kontakten? Är det bara en kontakt av flera på Snap som är rolig att skicka bilder med? Känns det bra i magen, eller känns det fel att göra det? Försök att hålla dig neutral, varken orolig eller avfärdande. Var nyfiken på hur barnet självt känner inför situationen. Om barnet känner att det inte är positivt att prata med pappan behöver ni ha ett samtal om det. Att du aldrig är skyldig att prata med någon om du inte vill.

Du kan också ringa pappan och prata med honom. Det behöver inte börja med någon konfrontation, utan nämn bara att du vet, att du såklart uppmuntrar att ditt barn har positiva vuxenkontakter, men att du funderar över syftet med kontakten, att du bara vill kolla av så att allt är bra.

Hör av dig igen om du vill fråga något mer.

Vänliga hälsningar – Helena Meyer, Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Hur kan man se vem som startat ett instagramkonto utav 2 olika barn, kusiner. Vi vet vilket nummer som är registrerat. Men, bägge kan varandras mobilnummer och ingen av dom vill erkänna. Kan man se tex på instagramkontot vilket ip nummer som startade kontot eller finns det någon annan möjlighet?

Mvh Patrik

SVAR

Hej, 

Egentligen är det svårt att se, eller för den delen veta vem exakt som startat ett konto. Om ni har tillgång till mobiler som är inloggade på respektive konto, så kan ni gå in under inställningar för att få mer information kring vilket nr/mail som startat kontot.

Med vänlig hälsning,

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Jag är lärare och en av mina elever har råkat ut för att en annan elev har lagt ut en bild på honom på Snapchat My story och ritat bl a mustasch på honom. Min elev har alltså blivit oschysst behandlad på nätet. Vad kan/bör jag göra som lärare?

Hälsningar U

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vad bra att du som vuxen reagerar när det händer något mellan eleverna.

När det handlar om kränkningar mellan elever på nätet, så gäller samma regler som om det skulle ske i korridoren i skolan, om det har en koppling till skolan. Jag föreslår att ni använder er av samma rutiner som om kränkningen inte hade skett på Snapchat.

Jag vill också rekommendera en bra bok, om ni inte redan har den. Den heter Nätmobbning – Handbok för skolan och är skriven av Ann Frisén och Sofia Berne.

Vänliga hälsningar

Helena Meyer – Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Jag har två barn som är 7 och 8 år och som på fritids fått tillgång till att skapa en användare i spelet Moviestarplanet.

Detta med hjälp av en kompis.

Jag som förälder vill hjälpa mitt och andra barn på nätet att surfa lugnt. När jag läser om Moviestarplanet på dess hemsida och på andra siter så förstärks min åsikt att detta ‘spel’ innehåller riskområden som jag gärna vill få bättre kontroll på.

Jag ser följande risker:

– integritetskränkningar å mobbing

– internetsäkerhet (jag som vuxen vill kunna vägleda mitt barn)

– anonyma vuxna som kontaktar barn

– för att få fame så behöver riktiga pengar betalas. Spelet är uppbyggt på att det ska ta lång tid.

Så till min fråga:

Vilka argument tänker ni att jag ska ta upp med fritids?

Finns det länkar till länkar med bra beskrivning på detta område som jag kan referera till för andra föräldrar samt skola.

Helt enkelt kom med klokskap som jag jan använda i dialog med andra.

Jag jobbar själv inom IT branschen och är aktiv för att lära mig ner om barnens it-användning. Internet och teknik är en självklar del i mina barns vardag. Och så ska det vara.

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Jag blir väldigt glad över att se ditt engagemang.

Är det barnen själva som bestämt att de ska registrera sig, eller är det fritids? Om det är en aktivitet som fritids står bakom, så tycker jag att det är rimligt att ställa några frågor.

  • Vad är tanken bakom användandet av MSP? Är det helt enkelt för att det är en plats där många av barnen redan är? Det i sig kan vara en god anledning, t.ex. genom att pedagogerna får mer insyn i barnens liv på nätet. Det kan också vara en bra idé om tanken är att ha roligt tillsammans.
  • Vem har kommit med idén? Är det barnens önskemål som fått styra, eller är det en uppfattning om vad barnen borde tycka är roligt? Om det inte är barnens önskan kanske det kan vara bra att ta reda på vad de vill istället.
  • Finns det en medvetenhet och en tanke om de risker som kan finnas, t.ex. att barnen kränker varandra eller lurar varandra ekonomiskt? Det kan ju vara ett fantastiskt bra sätt att prata med barnen och ha en dialog kring schysst beteende på nätet, om det finns en medvetenhet. Samma sak med att vuxna kontaktar barn – ha en dialog med barnen om vad som är tillåtet och inte, och vad de kan göra om något obehagligt händer.
  • Är någon av pedagogerna väl insatt i MSP? Det är bra att ha förkunskap om tanken är att MSP ska användas i pedagogiskt syfte.
  • Att det kostar pengar att spela på nätet är ju inte konstigare än att andra hobbies kostar pengar – MEN eftersom det är en del i fritidsverksamhet så kan jag tycka att det är olämpligt om det är pengar inblandadeAllt kostar dock inte pengar på MSP utan en hel del är gratis. Det behövs dock en dialog kring vad som gäller – lika för alla eller att de som har råd betalar. Det kan lätt bli orättvist. Viktig fråga att lyfta.
  • I övrigt – dialog med fritids om hur de arbetar förebyggande mot kränkningar och mobbning, och hur de planerar att fortsätta det arbetet även när det kommer till sociala medier. Riskanalys och beredskapsplan om något händer. Vem ansvarar för att samla bevis och anmäla till MSP om något obehagligt sker?

Oftast händer ju inget, utan sociala medier är en rolig och spännande plats. Vi ska inte stressa upp oss för mycket över det, men alltid vara pålästa hur vi ska agera när det händer något.

Om du vill läsa mer så finns det flera PPT:s att ladda ner gratis här på Surfa Lugnt. Jag kan också rekommendera Rädda Barnens Nätsmart.

Återigen, verkligen roligt att se ditt engagemang för att barnen ska ha en bra relation till nätet och sociala medier!

Hälsningar Helena Meyer – Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Jag vill få tillbaka mitt raderade insta konto, hur gör jag det?!

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Lösningen beror lite på hur kontot raderas. Raderades det av dig så går inte att få tillbaka. Har du blivit hackad ska anmäla det till Instagram och följa deras instruktioner. Har ditt konto stängts av av Instagram kan du logga in i appen och överklaga beslutet.

Lycka till!
Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej!

Vår son skapade ett Youtubekonto för tre år sedan. Sedan dess har han bytt e-mail och han har inte lösenordet. Nu riskerar en kompis att sprida kanalen som han skäms för. Han är helt panikslagen. Hur kan vi stänga kontot? Kan man ta hjälp av polis? Eller vem vänder man sg till? Man måste ju kunna stänga ner konton om folk avlider. Måste finnas ett sätt.

SVAR

Tack för din fråga! Detta är tyvärr inte helt enkelt men det finns ett par olika saker att testa:

  1. Youtubes hjälpsida för inloggningshjälp
  2. Googles tjänst för inloggningshjälp (Kolla också länken ”Be Google om hjälp” under formuläret. Den innehåller en del matnyttigt.)

Ett sista sätt, som jag läst om men inte använt själv, att anmäla filmerna på kanalen i förhoppningen att Youtube stänger kontot av det skälet.

Lycka till!
Jesper Hultqvist

FRÅGA

Mina döttrar på 7 och 9 år använde sig av appen Momio rek ålder +4 år, appen marknadsförs som hårt övervakad och säker för barn där man kan känna sig trygg. Trots detta har flickorna upprepade gånger fått bilder på vuxna mäns penisar skickade till sig från andra användare som privata meddelanden! Nu sover de oroligt & mår dåligt. De använder såklart inte längre appen men skadan är redan skedd.

Vad kan man göra när sånt här händer? Som förälder känner jag mig otroligt upprörd när pedofiler har så lätt åtkomst till barnen i en app som marknadsförs i Sverige som ett säkert val?!

Tacksam för råd

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Verkligen tråkigt och obehagligt när sånt här händer! Jag förstår att ni är upprörda över det. Det är några saker jag tycker är viktigt att göra. Det första är att ni ska anmäla det inträffade till Momios supportavdelning, om ni inte redan gjort det. Det är oerhört viktigt att de vet vad som inträffat.

Det andra är att det bör göras en polisanmälan, eftersom det som skett är olagligt.

Sedan är det väldigt viktigt att barnen får stöd i det de upplevt. Om de fortsätter att vara oroliga en längre tid är det bra att t.ex. prata med skolsköterska/kurator. För dig som vuxen finns Bris vuxentelefon som kan ge råd och stöd i svåra situationer.

Tyvärr finns det alltid en risk för obehagliga händelser, både online och offline, och då är det så otroligt viktigt att precis som du vara uppmärksam och upptäcka när något händer.

Hör gärna av dig om du undrar något mer.

Vänliga hälsningar
Helena Meyer – Fryshusets nätvandrare

FRÅGA

Min 9åriga son vill inte, och säger tydligt detta, att vi ska ladda upp någon bild på fb eller instagram osv .. Men hans pappa gör det ändå. Det ger sonen olust känslor eftersom att han verkligen inte vill. Kan man göra något åt detta, barnet måste väl ha rätt till nån integritet?

SVAR

Hej och tack för din fråga.

Det är inte helt enkelt att svara på den, men det finns några saker som man kan ha som riktlinjer. Det första är barnkonventionen, som i artikel 3 säger ”Barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.” , i artikel 12 ”Varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Barnets åsikt ska beaktas i förhållande till barnets ålder och mognad.” och i artikel 16 ”Varje barns rätt till privatliv ska respekteras.”

Enligt svensk lagstiftning har barnen medbestämmanderätt som ökar med barnets ålder och mognad.

Barn har helt enkelt rätt att påverka. Självklart måste man ta hänsyn till barnets ålder och mognad, men att vara 9 år och känna sig obekväm i sociala medier är inget konstigt. Det finns ingen rättighet för en förälder att ladda upp bilder på sitt barn på nätet. Att som vuxen göra det är att skicka signalen till barnet att det är ok att göra något trots att andra sagt att de inte vill.

Föräldrar och vuxna har långtgående rättigheter att bestämma över barn och ta beslut och så måste det givetvis vara. Just därför är en situation som denna ett bra tillfälle att ge barnet möjlighet att själv sätta gränser.

Det viktiga för dig är kanske att få till en bra dialog med barnets pappa om varför han tycker att det är så viktigt att få ladda upp bilder mot din sons vilja. Det är bra om ni kan ha en dialog kring det. Om det är svårt så rekommenderar jag dig varmt att ta kontakt med Bris vuxentelefon. De är enormt kunniga i frågor som rör barns rättigheter.

BRIS information om barnkonventionen

Vänliga hälsningar – Helena, Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Hej!

Vilken jättebra sida!

Min tolvåriga son önskar att få ett Instagramkonto. Jag vet hur man gör sin sida privat men undrar om det på något vis går att styra sökfunktionen?  Alltså om jag klickar på förstoringsglaset så kommer det ju upp oändliga mängder bilder, allt från kändisar till främlingar på andra sidan jorden varav många bilder är långt ifrån barnvänliga! Kan jag blockera eller begränsa sökfunktionen på något vis?

Vänligen Jenny

SVAR

Hej, vad roligt att du gillar vår sida och tack för din fråga!

Det finns inget sätt att begränsa sökfunktionen på Instagram. Vi på Surfa Lugnt och Nätvandrarna rekommenderar inte filter och begränsningar i telefoner och surfplattor. Det gör vi inte för att vi anser att barn och unga ska kunna surfa runt och råka se obehagliga saker, utan därför att filter ger en falsk känsla av säkerhet. Det saknas också stöd i forskningen för att övervakning och filter skyddar unga från att komma i kontakt med sexualiserade bilder.

Precis som med allt annat handlar det om att ha ett ständigt pågående samtal med barn kring vad som händer på nätet, vem de pratat med, om något extra roligt hänt eller något obehagligt. Förekom genom att prata om vad som är ok och vad som inte är ok att söka på och leta efter.

Just Instagram har hårda regler för vad som får visas på bild, men naturligtvis händer det att det dyker upp sexualiserade bilder och våldsskildringar. Då är det viktigt att anmäla.

En del barn har kommit i kontakt med porr redan när de är runt 8-9 år så det är inte för tidigt att samtala kring vad man kan stöta på ute på nätet. Det viktiga är att din son känner att han kan be om hjälp om något obehagligt händer.

Det finns flera bra sidor med tips om hur man kan prata med barn om nätet:

Tips från BRIS
Telenors projekt Nätprat
Forskaren Elza Dunkels blogg 

Du kan också hitta information här på Surfa Lugnt.

Hör av dig igen om du undrar över något mer.

Hälsningar Helena – Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Om man raderat ett snapchat konto kan man endå bli spårad?

SVAR

Hej, 

det beror på vad du menar med att bli spårad. Om kontot är raderat så syns det inte och kan således inte vara synligt för andra användare. Dock finns kontot och informationen om kontot lagrat hos snapchat. Om kontot i fråga har sysslat med olaglig aktivitet som polisen bedömer vara så pass olaglig att de vill begära ut information från snapchat så kommer en del av informationen kring kontot att finnas kvar.

Hälsningar

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej, jag är har tagit ett visst domännamn och önskar ha samma namn på ett instagramkonto. Det finns en användare som har det namnet, men kontot är inte aktivt = noll inlägg, inga följare och följer heller inga… Kan jag på något sätt få tag i den här personen för att fråga om överlåtelse av kontot?

Mvh
Sandra

SVAR

Hej Sandra!

Det är mycket svårt att få någon annans användarnamn flyttat till sig själv, såvida det inte handlar om ett registrerat varumärke. Men det skadar ju inte att prova. Kontakta Instagram här.

Med vänlig hälsning
Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej jag har en son som är 10 år gammal och vill gärna ha snapchat för att skicka roliga filmer och bilen till sina kompisar. Jag är sett att det är 13 års åldergräns för denna app och har inte mycket mer kunskap om appen än så. Och att bilder och meddelande stannar inte längre än 10 sekunder hos mottagaren. Men jag är väldigt skeptiskt i den sociala värld vi lever i med all nätmobbing man hör om. Det är inget vi har någon erfarenhet av än i våra familj men det är nåt jag tänkte försöka undvika till varje pris. Så borde jag hålla min son borta från dessa typer av sociala appar trotts allt bråk det blir kring det hemma eller kan denna app vara harmlös att testa och har man någon som helst koll på vad som skrivs till varande eller kommer komentarer att försvinna lika så som bilder man skickar? Mitt tycke är att han ska vänta tills han är minst 13 år men sen har han ju kompisar i sin ålder (10år) som använder denna app. Så jag kanske är gamalmodig av mig? Har ni nåt råd att ge?

Mvh Fredrik

SVAR

Hej Fredrik, och tack för din fråga!

Det är inte helt lätt att svara på din fråga, men jag ska försöka.

SnapChat har precis som många andra appar och sociala medier en åldersgräns på 13 år. Detta innebär att om SnapChat på något sätt får reda på att din son är medlem finns det en stor risk att kontot raderas, och att allt innehåll försvinner.

Det här måste naturligtvis vägas mot din sons möjligheter till umgänge med sina vänner på de platser där de vistas – t.ex. sociala medier och nätet. Att vara riskmedveten och försiktig är dock inte samma sak som att inte våga vara på nätet alls.

Mobbning och kränkningar får mycket uppmärksamhet idag, vilket är bra, men det ger också en ensidig bild av livet på nätet. Flera rapporter visar att de flesta unga inte utsätts, och av de som utsätts kan i många fall hantera det bra. Mobbning och kränkningar kan också ske i skolan, men vi vill ändå inte att barn och unga ska undvika skolan pga det, utan vi ser till att arbeta förebyggande och uppföljande.

Det viktigaste är att barn och unga kan vända sig till någon vuxen om det händer obehagliga eller skrämmande saker på nätet. Ha för vana att alltid samtala kring nätet varje dag, precis som om allt annat. Om det känns svårt finns det flera olika material du kan utgå från. Du kan t.ex. kolla bland Länkar & Läromaterial här på Surfa Lugnt, eller på Nätprat

Om din son använder Snap eller andra liknande appar så är mitt tips att ha ett stängt konto, där ni tillsammans avgör vilka som är ok att följa, godkänna och kommunicera med. Ett krav kan t.ex. vara att de ska känna varandra genom skola, fritid eller liknande.

Hoppas att du blev nöjd med svaret, hör av dig om du undrar något mer,

Hälsningar Helena, Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Hej!

En vuxen person har skickat nakenbilder på sig själv till ett barn i chatten på instagram. Chatten finns inte kvar, men bilderna är sparade på telefon. Kan man anmäla innehållet till instagram och i så fall hur?

SVAR

Hej, 

det går att gå in i appen under inställningar, och där finns hjälpcenter för att läsa mer om vad som gäller, men även ”rapportera ett problem” där ni kan anmäla det som skett. I och med att det är barn inblandat så tycker jag även att ni kan överväga att skicka anmälan även till polisen. Då personer som gör detta oftast gjort det fler gånger, och det kanske finns fler anmälningar mot samma person.

Med vänlig hälsning

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Blev tillagd på snapchat av en som säger sig heta ”jonte”. Han vet massa saker om mig, även mitt mobilnummer och min adress. han har skrivit av och till i ett halvår. Han drog även in min släkt i början och sa att vi skulle fara illa om jag inte svarade honom. han säger att han ska komma hit så i helgen la jag ut knivar i hela huset för jag blev så rädd när jag var själv hemma. jag vet verkligen inte vem det är, går det att ta reda på något sätt? Han använder ett fejk konto på snap där han endast pratar med mig. jag är inte ens vän med honom men alla kan skicka snap till mig. har ändrat det flera gånger men vill verkligen få reda på vem han är. känns som det är någon som jag känner. Han har ringt mig på dolt nummer också. känns inte alls bra detta, hur ska jag gå till väga? tacksam för tips!

SVAR

Hej,

Tack för din fråga. Jag förstår att du befinner dig i otroligt jobbig situation. Att hota dig och din familj är inte lagligt. Utan att veta särskilt mycket om de aktuella omständigheterna kan jag säga att detta skulle kunna rubriceras som olaga hot vid en brottsrubricering. Eftersom att det låter som att du har blivit utsatt för ett brott rekommenderar vi dig starkt att kontakta polisen och göra en anmälan. Det är även de som har resurserna att ta redan på vem det är som står bakom det anonyma kontot, något som är nästintill omöjligt att göra själv.

Har du några vidare frågor eller vill ha hjälp i kontakten med polisen kan du kontakta oss på IJI så hjälper vi dig!

Vänligen,

Ängla Eklund
Institutet för Juridik och Internet

FRÅGA

Hej!

Min son har blivit hotat av en person när han spelade Counter Strike. Personen uppgav sig vara från Förenade arabemiraten och hotade att skicka en lejd mördare om min son inte sålde ett virtuellt vapen i spelet. Min son blockade personen efter hotet. Jag undrar hur ni tycker att vi ska hantera detta?

Maria

SVAR

Hej Maria, 

jag tycker att ni ska anmäla personen till admin för spelet, så de vet att de finns en användare som inte beter sig ok. Har han gjort detta mot din son så är sannolikheten stor att han även hotat andra. Inkommer fler anmälningar mot samma användare så kan administratörerna välja att kasta ut spelaren och radera historiken, något som många är väldigt rädda för att råka ut för.

MVH

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Snälla hjälp mig nån har tagit mitt msp konto och hon har gett mina kläder till hennes dumma gubbe. snälla hjälp mig.

SVAR

Tack för din fråga och vad tråkigt att du blivit av med kontot! Tyvärr kan vi inte fixa tillbaka kontot åt dig men Moviestarplanet har bra tips på vad du kan göra sina hjälpsidor. Följ anvisningarna och skulle det inte hjälpa så kontakta då Moviestarplanet direkt via denna länk.

FRÅGA

Hej, vad kan hända om man stjäl en bild på en annan person och namnet men inget annat? Kan man bli straffad för det om man tar bort kontot igen sen?

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Det är lite olika brott som kan aktualiseras när man pratar om olovligt användande av andras bilder och namn. Det som främst kommer i åtanke är det relativt nya brottet olovlig identitetsanvändning (4:6b BrB). Det innebär att den som genom att olovligen använda en annan persons identitetsuppgifter utger sig för att vara honom eller henne och därigenom ger upphov till skada eller olägenhet för honom eller henne begår ett brott som kan straffas med upp till två års fängelse. Mer om brottet olovlig identitetsanvändning kan du läsa här http://www.juridikinstitutet.se/identitetsstold-antligen-olagligt/ .

Utöver det brottet är det otillåtet att stjäla någon annans bild enligt bildskyddet i upphovsrättslagen, detta skydd innebär att man inte får sno andra personers kreativa skapelser och använda dem utan tillåtelse.

Till frågan om man kan bli straffad även om kontot tar bort så är utgångspunkten ja. Däremot kan det bli en fråga om skadans omfattning samt vissa bevissvårigheter då kontot varken skapats i den verkliga personens namn samt att kontot inte längre finns kvar för att spåra.

Har du fler frågor om juridik på internet kan du kontakta oss på vår hemsida www.juridikinstitutet.se

Vänligen Ängla Eklund
Institutet för Juridik och Internet

FRÅGA

Jag felade och lägga på Facebook att jag är mindre 13 år och nu kan jag inte gå in i Facebook.

SVAR

Hej!

Vad jobbigt att bli utelåst! 

Vi är inte experter på Facebooks funktioner har men såvitt jag förstår så ska du ha fått ett mail av Facebook när de låste dig ute. I mailet ska det finnas en länk till supporten som du kan kontakta och be om hjälp.

Jag hittade också denna sida https://www.facebook.com/help/contact/233841356784195 där man kan begära ändring av födelsedatumet, men det kräver tyvärr att man ska logga in.

Jag hoppas att mitt svar kan vara till någon hjälp!

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Kan man som förälder tvinga av sitt barn (10år) lösenord till telefonen och sedan gå in och läsa sms och radera konton?

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Utgångspunkten är att alla människor, även barn, har rätt till sitt privatliv. Att ta sig in i någons telefon och mot dennes vilja läsa dennes sms kan till exempel aktualisera brottet intrång i förvar (4:9 BrB), även om frågan inte prövats så värst mycket i domstol finns tecken på att det borde gå att applicera denna bestämmelse på sms, och att föräldrars rätt att läsa barns meddelanden skulle kunna vara ett sådant fall.

När det kommer till föräldrar och barn så finns det speciella regler som gör att föräldrar ibland får lägga sig i barnets privatliv, detta eftersom att den som är vårdnadshavare har ett långtgående ansvar för barnets trygghet. Är man orolig för att barnet till exempel begår brott eller blivit utsatt för brott så kan man därför ha rätt att kontrollera barnets telefon. Hänsyn tas till barnets ålder och utveckling och de skäl som vårdnadshavaren har för att genomsöka telefonen. Man får alltså inte genomsöka telefonen av ren nyfikenhet, det måste finnas ett tyngre skäl och någon form av oro för barnets hälsa, utveckling eller trygghet.

Vad gäller att radera konton så är det viktigt att komma ihåg att barn under 18 års ålder inte kan ingå avtal och förbindelser med rättslig verkan, vilket skapandet av konton på sociala medier och liknande utgör. Om sådana avtal har tecknats utan förälders samtycke är avtalet ogiltigt och kontot ska raderas.

Hoppas detta besvarade din fråga!

Vänligen,

Ängla Eklund
Institutet för Juridik och Internet

FRÅGA

Hej hur spårar jag upp ett konto på instagram?

SVAR

Hej!

Om du menar att ta reda på vilken person som ligger bakom ett konto så går det inte. Instagram lämnar bara ut information till Polisen.

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Har en dotter på 12 år som är väldigt aktiv på nätet. Vad jag vet bara på sidor som Instagram, youtube, facebook och snapchat. Men hörde av en annan förälder att det även finns sidor där dom lägger upp bilder och chattar med en random person. Någon hette chatroulette tror jag. Har letat för att själv ladda ner och snoka lite vad det är för sida men hittar massa olika. Vilka liknande sidor är på modet just nu för svenska ungdomar? Det finns en hel uppsjö när man söker.

Tacksam för svar.

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Det skulle kunna vara den här sidan, men jag kan ju inte veta säkert: http://www.chatrouletteen.se/. Det kan också vara en app som heter Kik. Om du vill läsa mer om vilka sociala medier som är mest populära just nu rekommenderar jag rapporten Svenskarna och Internet: https://www.iis.se/fakta/svenskarna-och-internet-2016/

En bra idé kan vara att fråga din dotter. Hon har med stor sannolikhet koll på vilka appar och sidor som är populära bland hennes vänner.

Hälsningar Helena Meyer – Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Nyss fått veta av kompis till min dotter att en kille i hennes klass har visat bilder på min dotter _dock utan huvud- som min dotter tydligen postat till killen på snapchat. Nakna bilder: bröst och en bild med bröst och utan trosor. 

killen i min dotters kompisklass påstod till min dotters kompis att han tagit bild med sin andra mobil på dessa  snabba snapchatbilder som min dotter skickat till honom. 

som sagt inget huvud men min dotters kompis säger att det stod hennes användarnamn på dessa bilder. 

jag är förtvivlad : 

Ber om Hjälp. 

Hur ska jag agera och vad ska göra?

kan det vara falskt?inte sant?

tusen tack för svar

SVAR

Hej!

Tack för ditt mejl!

Kan verkligen förstå att du blev väldigt orolig när du fick höra om detta. Och som du skriver så är det svårt att veta om det är sant eller falskt. 

Nu har vi dröjt med svar så jag förmodar att du redan hunnit sätta dig ner och pratat med din dotter. Oavsett vad som hänt så är det viktigt att hon känner ditt stöd och att det inte är hon som gjort fel, om det är så att killen spridit bilder av henne, eller kanske hotat att göra det. Han har begått ett övergrepp som bör polisanmälas. Och det behöver din dotter såklart hjälp med att göra i så fall. Under ”Råd och tips” här på Surfa Lugnt hittar du mycket bra material att läsa. 

När en är ungdom är det viktigt att få utforska sin sexualitet i trygghet. Många unga är mycket medvetna om riskerna med sexuella kontakter online och anpassar sig efter det, frågan är hur just ditt barn tänker kring det. När allt detta lugnat sig lite och ni kan behålla lugnet när ni pratar om det så är det bra om du lyssna på ditt barn och försöker förstå hur det kommer sig att hon skickar nakenbilder på nätet och vad hon tänker om det. Snapchat kan vara förrädiskt eftersom filerna raderas men det går så klart att ta skärmdump eller foto den korta stunden bilderna visas. Viktigt att verkligen lyssna och försöka förstå utan att döma så hon känner att du verkligen bryr dig. Annars är det väldigt lätt att det skapar skuld och skam hos henne och gör det ännu svårare att sedan ta hjälp och stöd av dig och andra vuxna om hon skulle behöva i framtiden.  

Som ungdom upp till 20-årsåldern är en fortfarande omogen vad gäller risktagande, så hon behöver lyssnande vuxna som hjälper till och vägleder. Om ni har svårt att förstå varandra så kan ett tips vara att be äldre syskon/anhörig om hjälp genom att be hen prata med ditt barn.

Det kan också vara viktigt att prata om detta med andra föräldrar och med skolan så de aktivt tar upp frågor kring integritet och risker online.  

Vänliga hälsningar

Maria Munkesjö

Surfa lugnt-expert

FRÅGA

Hej

Min dotter som är 9 år har en you tube kanal. Hon har inte sitt riktiga namn hon säger och gör bra grejer såsom godistestning och pianospel osv. Hon vet också att hon inte får kommunicera med folk hon inte känner på riktigt. MEN där är en kille/gubbe ev som skriver till henne hela tiden. Inga dåliga grejer men uppmuntrande vuxengrejer såsom: fortsätt träna på pianot så blir du ännu bättre osv.

Jag gillar det inte. Kan inte hitta hans identitet men han låter vuxen.

Så jag skrev en kommentar till honom idag att jag tyckte att han lät vuxen och kunde isåfall inte förstå varför han hela tiden kommenterade på ett litet barn.

Han har inte svarat ännu.

Finns där något annat jag kan göra?

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Vad roligt att din dotter har en Youtube-kanal. Men tråkigt att det har dykt upp något obehagligt. 

Jag tycker att det låter som att du har hanterat det precis som man ska. Dels genom att redan ha pratat igenom att hon inte får prata med dem hon inte känner, men också genom att uppmärksamma personen på att du som vuxen har lagt märke till hans inlägg och frågor. 

Det du kan göra är att spara ner de kommentarer som har kommit, om det skulle hända fler gånger.  Du kan också prata med din dotter om att det alltid är ok att säga nej, även om man redan börjat prata med någon. Man kan alltid ångra sig. Man kan alltid stänga ner eller logga ut eller blockera någon som verkar konstig och obehaglig. 

Det viktigaste du kan göra är att fortsätta prata med din dotter om hur det är på nätet, vara delaktig och nyfiken men inte snoka. Telenor har t.ex. en Nätpratskoll – där det finns förslag på frågor och ämnen man som vuxen kan ta upp med barn och ungdomar.  Du hittar det på: http://tryggpanatet.telenor.se/projekt/ . Det finns också tips och råd här på Surfa Lugnt. 

Hoppas att du känner dig nöjd med svaret,

Hälsningar Helena Meyer – Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Min vän har blivit utsatt för att någon skapat ett instagramkonto i hennes namn. Av den delade informationen framgår att det är någon som känner henne men inte alls vill henne väl. Händelsen är polisanmäld och instagram har tagit bort bilderna och kontot. Dock har ingen kommunicerat personligen med någon på instagram och vi undrar om man kan få veta vem som skapat kontot eller vilka uppgifter denne lämnat. Vi vill veta för att kunna freda oss från personen irl. Är det möjligt att få ut sådan information? Bör vi förvänta oss att polisen kontaktar instagram? Polisen ansåg att det är upp till min vän att själv göra det. Vart vänder man sig i så fall? Tack på förhand.

SVAR

Hej, 

Vad tråkigt att höra om det din vän har blivit utsatt för. Jag förstår att det känns jättejobbigt. Jag vill inleda med att säga att ni har gjort helt rätt som har anmält till både Instagram och polis. Om polisen tagit emot er anmälan men inte anser att det din vän har blivit utsatt för utgör ett brott så kommer de att lägga ner utredningen. I det fallet går det att begära en överprövning av nedläggningsbeslutet, detta då det finns en möjlighet att din vän har blivit utsatt för något som är olagligt. 

Sidor som Instagram och Facebook lämnar tyvärr inte ut information om användare annat än på begäran av polis. Tyvärr kommer det nog inte bli aktuellt i detta fall. Kontakta gärna polisen igen om ni vill ha mer information eller hjälp av dem. Óm ni vill ha hjälp i kontakten med polisen eller på annat sätt få hjälp att se över vad din vän har blivit utsatt för går det bra att höra av sig till oss på Institutet för Juridik och Internet http://www.juridikinstitutet.se/nathat/#anmalnathat med alla frågor, du kan även maila till anmalan@juridikinstitutet.se

Vänligen,

Ängla Eklund
Institutet för Juridik och Internet

FRÅGA

Såg att min 13åriga dotter har kontakt med annan och visat sig med bh . Vidare pratar om att ha sex. Vad ska jag göra? Ta hennes mobil. Stänga internet. Jag vill skydda henne inte straffa:(

Jag har redan raderat snabbchatten och satt föräldrarkoll på mobilen.

SVAR

Hej!

Tack för ditt mejl och ursäkta att vi dröjt med svar!

Viktig fråga du tar upp om hur du bäst skyddar ditt barn från övergrepp.

När en är 13 år är det viktigt att få utforska sin sexualitet i trygghet. Många unga är mycket medvetna om riskerna med sexuella kontakter online och anpassar sig efter det, frågan är hur just ditt barn tänker kring det. Det låter som om du skulle behöva lyssna på ditt barn och försöka förstå hur det kommer sig att hon gör detta och vad hon tänker om det. Viktigt att verkligen lyssna och försöka förstå utan att döma så hon känner att du verkligen bryr dig, innan du tar ifrån henne dator och mobiltelefon. Det kan mycket väl handla om att det är spännande och kittlande erfarenhet för henne och att hon inte har en tanke på vilka konsekvenser det kan få. Det är en känslig balansgång mellan att utforska sin sexualitet och att vara medveten om riskerna. Något som borde vara spännande och lustfyllt blir lätt skuld- och skamfyllt. Som förälder får en försöka ta ett djupt andetag, lugna sig och försöka hitta trygga vägar tillsammans med sitt barn. Hon behöver ju kunna stå på egna ben mer och mer och kunna värna om sin integritet på egen hand. På Surfa Lugnt talar vi om ”filter i huvudet” istället för att sätta filter på internetenheterna. Nu är ditt barn bara 13 år och fortfarande omogen vad gäller risktagande, så hon behöver lyssnande vuxna som hjälper till och vägleder. Om ni har svårt att förstå varandra så kan ett tips vara att be äldre syskon/anhörig om hjälp genom att be hen prata med ditt barn.

Under ”Råd och tips” hittar du mycket bra material att läsa tillsammans med ditt barn. Bra också att komma överens om vad du ska spärra och varför så det inte blir ”straffande”.

Det kan också vara viktigt att prata om detta med andra föräldrar och med skolan så de aktivt tar upp frågor kring integritet och risker online. Er familj är verkligen inte ensam om dessa frågor!

Vänliga hälsningar

Maria Munkesjö

FRÅGA

Hejsan

Jag är farmor och undrar över barnbarnens utsatthet när man lägger ut foton på Instagram och Facebook. Jag är väldigt sparsam med att lägga ut bilder på dem på fb eller Instagram, frågar i så fall föräldrarna först. Vad kan hända med fotona? Kan de komma i fel händer? Och vad är värst? Facebook eller Instagram eller ingenting?? Vore supertacksam för ett svar!

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Det är en väldigt bra fråga du ställer, om ett viktigt ämne – nämligen barns integritet. Jag ska försöka svara så gott jag kan och jag delar upp svaret i flera delar.

Det är ovanligt att bilder på barn ”kapas” och används till något på nätet.

Jag skulle säga att det är betydligt mer vanligt att barn inte är bekväma med de bilder som deras föräldrar och släktingar lägger ut. Det kan vara bilder som känns pinsamma eller fåniga. Därför är det jättebra att som du fråga föräldrarna, men också barnen, om de är gamla nog (och de behöver inte vara så gamla för att kunna sätta gränser). Det finns inget självändamål med att publicera bilder som barn inte vill. Hur roligt de vuxna än tycker att det är att visa upp.

På både Facebook och Instagram kan man ställa in så att bilder bara kan ses av vissa personer. På Instagram kan du ha en helt stängd användare, då måste du godkänna alla som vill följa och se det du lägger upp. På Facebook kan du dela välja vilka du vill vara vän med, men också vad varje person kan ta del av.

Fundera över vad du menar med ”fel händer”. Ibland kan nätet verka som en totalt laglös plats där bilder stjäls och används i olika ljusskygga sammanhang. Tyvärr är media bra på att elda på såna föreställningar. Det händer naturligtvis, men det vanliga är att det inte gör det.

Om du känner dig osäker ändå, så finns det inget som säger att du måste lägga upp bilder på dina barnbarn.

Vänliga hälsningar Helena Meyer – Fryshusets Nätvandrare

FRÅGA

Hej! Någon har angett min e-postadress till diverse porrsajter och jag får oanständiga förslag från lättklädda kvinnor, främst i Ryssland. Jag har kontaktat deras kundtjänster, skickat mejl att jag inte vill ha deras info, händer ingenting. Länkar som man skulle använda för avregistrering funkar inte. Till saken hör att jag är kvinna och sambo med en MAN!!! Så den som ”hämnas” så här på mig vet troligen inte mitt kön ens. Vad ska jag göra, jag drunknar i oanständiga förslag?

SVAR

Hej!

Spam kan vara riktigt jobbigt och dessutom svårt att bli av med. Jag föreslår att du blockerar avsändaradresserna i ditt e-postprogram och/eller skaffar ett antispamprogram. Vissa internetleverantörer erbjuder antispam som extra tjänst eller så köper du själv tjänsten. Gör en sökning på ”antispam”. Kolla också om din brandvägg eller antivirusprogramvara har spamskydd. Ibland finns de inbyggda.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hur ska man som lärare ställa sig till att elever i mellanstadiet, under skoldagen, använder appar på sina mobiltelefoner med åldersgräns på 13 år?

Vem är ansvarig för detta?

SVAR

Tack för din fråga!

Åldersgränsen som sätts av företag till tillhandahåller sociala medie-plattformar och appar är en riktlinjer/krav som sätts av appen i fråga. När det rör sig om åldersgränser på sociala medier brukar den enda konsekvensen av olovligt användande vara en eventuell avstängning från siten. Det är dock mycket lätt att kringgå dessa regler för barn och unga.

När det kommer till appar är det lite annorlunda, om dessa köps till mobilen så ingås ett avtal mellan barnet och tillhandahållaren av applikationen. En omyndig har rättskapacitet vilket är förmågan att inneha rättigheter och skyldigheter, men omyndiga saknar dock full rättshandlingsförmåga, detta innebär att barn varken får råda över sin egen egendom eller åta sig förbindelser som huvudregel. Alla avtal som barn ingår utan samtycke från vårdnadshavare kan således rivas upp. Undantag finns dock varför det är särskilt viktigt att läsa på avtal och communityregler vid inköp av applikationer och registrering på olika sidor. Många tillhandahållare av applikationer och sociala medie-plattformar har föräldrainställningar som begränsar barnens nyttjande av tjänsterna.

Skolan har inte ett ansvar i dessa situationer. Skolan har ett ansvar för att upprätthålla en trygg och säker studiemiljö för eleverna och kan i anledning av det utforma ordningsregler som begränsar användandet av sociala medier och mobiltelefoner under skoltid. Det är även viktigt att ha i åtanke att skolans ansvar i andra situationer många gånger sträcker sig utanför vad som sker under skoltid. Till exempel kränkningar över sociala medier som sker mellan klasskompisar är hänförligt till skolans verksamhet och faller inom skolans ansvar.

Ängla Eklund

Institutet för Juridik och Internet

FRÅGA

Hej!

Försvinner min gilla historik från ett konto jag blockerar på Instagram eller måste jag gå in på varje bild och plocka bort gilla markeringen?

SVAR

Hej!

Gillamarkeringar och kommentarer som du gjorde före blockeringen finns kvar. Vill du har bort dem så får du göra det manuellt.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej

Mina föräldrar har fått samtal och brev från en person som påstår att någon säger vidriga saker om dom på nätet. Min pappas fb konto fungerar inte efter det. Breven och samtalen är från Göteborg.  Vad göra? Vad kan det va?

SVAR

Hej!

Det är svårt att spekulera i vad som ligger bakom. Jag tycker att ni ska anmäla att din pappas konto är hackat till Facebook och polisanmäla samtalen/breven om ni upplever dem som hotande.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

hej. min kompis la upp en bil som jag inte ville hon skulle lägga upp. hon raderade bilden. Men min fråga är finns bilden kvar på nätet eller har instagram en kopia? vill nämligen inte att någon ska ha den..

mvh j

SVAR

Hej!

När en bild väl lagts upp på internet, till exempel på Instagram, så är det svårt att veta om den försvinner helt när den raderats. Den kan, men det är inte säkert, ha arkiverats eller kopierats av någon tjänst eller annan användare. Troligen är den borta men det finns inga garantier. Tyvärr är det bästa svar jag kan ge.

Hälsningar

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej! Jag undrar vilket ansvar en vårdnadshavare har för vad minderåriga publicerar på internet och olika sociala medier? Om den minderåriga utför någon sorts nätbrott är det då vårdnadshavaren som blir skyldig (är det olika om barnet är under/över 15 år?)?

Om en 12-åring näthatar via instagram är det då vårdnadshavarens ansvar att h*n inte gör det? är det någon skillnad om den minderåriga är över 13 år (åldersgränsen för instagram är 13 år)?

Kan vårdnadshavaren till en minderårig bli skyldig till något brott eller skadestånd på grund av att den minderåriga kommenterat/lagt ut bilder? Hur mycket ansvar har en vårdnadshavare enligt lag för vad den minderåriga gör på nätet och via sociala medier?

Ska hålla ett informations möte för föräldrar med barn i åldern 8-13 år samt berätta för ungdomarna om vad som gäller på nätet. Har ni några bra tips?

Mvh Hanna

SVAR

Hej Hanna,

Tack för att du vänder dig till oss. Regler om föräldrars ersättningsskyldighet för brottsliga handlingar deras barn har begått finns i Skadeståndslagen (SkL). Där står att finna att föräldrar som har vårdnaden om sitt barn ska ersätta skada som deras barn vållar på person, sak eller genom kränkning (3 kap. 6 § SkL). Detta kallas för solidarisk skadeståndsskyldighet. Dock har föräldrars solidariska (jfr gemensamt) skadeståndsskyldighet en gräns till en femtedel av det prisbasbelopp som gällde för året då barnet begick den brottsliga handlingen. Om en förälder blir solidariskt skadeståndsskyldig med ett barn som hen är vårdnadshavare för finns det också möjlighet att jämka skadeståndet, något som dock har tillämpats med försiktighet i praxis från domstolarna (3 kap 6 § SkL). Detta innebär att skadeståndet kan sättas ner men endast i enstaka fall.

Ett fall som illustrerar föräldrars och barns skadeståndsskyldighet när ett barn begår brott på nätet är det så kallade Instagrammålet. Där dömdes två unga flickor till att utge skadestånd om 15 000 kronor till var och en av de 38 målsägandena som flickorna kränkt genom att hänga ut dem tillsammans med kränkande tillmälen på Instagram. Vid sidan av barnen blev också flickornas vårdnadshavare skyldiga att betala 8 800 kronor i skadestånd till var och en av målsägandena. I Instagrammålet blev således både barn och vårdnadshavare skadeståndsskyldiga. Värt att notera är också att du inte som förälder kan bli skyldig att betala ditt barns skuld. En av vårdnadshavarna förde talan hela vägen till Högsta domstolen då mamman ansåg att även om hon hade ensam vårdnad om sitt barn så hade hon ingen faktisk kontroll över flickans ageranden på internet då flickan vid tiden då brottet begicks bodde hos som pappa (som inte var vårdnadshavare). HD fastslog dock att detta inte påverkar det strikta skadeståndsansvaret som tillfaller vårdnadshavaren.

Vad gäller informationsmöte kan det vara bra att ta upp det som nämnts ovan, alltså att både föräldrar och barn kan bli skadeståndsskyldiga för barnets handlingar. Vidare är det bra för föräldrar att veta att även skolan har ett ansvar för att utreda misstänkta kränkningar, detta även om de inte har begåtts i skolans lokaler – alltså exempelvis kränkningar på internet i de fall då det har ett samband med skolans verksamhet. Ett sista tips från oss är också att som förälder hålla sig informerad om vilka sociala medier ens barn använder sig av. Det kan vara svårt i och med att plattformarna växlar samt att barnen ofta är med teknikkunniga än sina föräldrar, men de flesta sociala medier har information som riktar sig till föräldrar som är bra att ta del av. Det går även att läsa mer om olika digitala plattformar här på Surfa Lugnts hemsida.

Vänligen,
Ängla Eklund, verksamhetschef på Institutet för Juridik och Internet

FRÅGA

Jag arbetar som kurator på en gymnasieskola och har nu fått kännedom om att det finns ett instagramkonto, inte öppet för alla, där två olika skolors elever skriver kränkningar om varandra. Vad kan vi göra för att stänga ett sådan konto, vilka uppgifter behöver vi veta.

SVAR

Hej!

Ni behöver veta namnet på kontot så att ni kan fylla i en anmälan hos Instagram.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej!

Någon person har spärrat mig från att kunna följa honom på twitter. Kan han följa mig, har inte spärrat honom?

SVAR

Hej!

Om någon har spärrat dig kan hen inte heller följa dig. Mer information finns här.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej!

jag har några frågor kring hackning. Hur går det till när någon hackar en data? kan personer som kan hacka se en människa med avstängd kamera? kan dem se vad man gör  hemma genom data kamera utan att man vet om det? kan dem vara inne i datan utan att man vet nått? vem kan jag ringa för att få hjälp?? jag får stress av att nån kan se vad jag gör hemma om min data kamera pekar mot mig snälla hjälp mig.

SVAR

Hej!

Hacking i den form du frågar om handlar om att ta sig in i en dator för att kunna hämta information eller styra datorn. Det går att skydda sig mot detta genom att se till att man har ett uppdaterat antivirusprogram och brandvägg och inte laddar ner filer som man inte vet vad de innehåller eller besöker sajter som verkar ”skumma”.

Känner du dig orolig och vill ringa någon kan du kontakta din internetoperatör. Är du ofta på någon stor social plattform, som Facebook eller liknande, kan du kontakta deras kundtjänst.

Här har myndigheten MSB samlat lite bra säkerhetstips.

Jag hoppas svaret hjälpte.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej! Det är någon som har skickat en video på sin kuk till min 10-åring. Går det att spåra vem det är? Hon vet inte vem det är eller hur hon har fått den kontakten. Vad kan man göra åt saken?

Mvh Silvia

SVAR

Hej,
det beror på var bilden är skickad, om det är på ett socialt nätverk så kan man kolla upp användaren, googla användarnamnet och all information som personen i fråga har lämnat.
Jag tycker även ni ska anmäla detta och sedan blocka personen i fråga. Ni kan även göra en polisanmälan för sexuellt ofredande.

Men utan att direkt veta var någonstans bilden är skickad så är det svårt att ge några fler konkreta råd. Tyvärr.

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Kan man se i routern vilka sidor man har varit inne på? Alltså de enheter som är anslutna till routern? Kan man ta bort det?

SVAR

Hej!

Många routers har funktioner för att samla (”logga”) information om vilka sidor de anslutna enheterna (datorer, telefoner och så vidare) besökt. Ofta är dessa funktioner inte påslagna när man köper router utan kräver att någon aktiverar dem innan de börjar samla in informationen. För att radera informationen behöver man ha tillgång till routern, det vill säga kunna lösenordet.

Hoppas detta svar hjälpte.

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej!

Vår 13-årige son startade ett instagram-konto och antingen lyckades han göra detta utan att behöva uppge en mailadress, eller så skrev han in fel i adressrutan. Vi kommer inte åt kontot och har stort behov av att stänga ner det. Jag hittar ett mess med verifieringskod i hans telefon, det är allt. Finns det något vi kan göra för att komma åt kontot? Vi har användarnamnet men ej lösen, då han varit inloggad hela tiden och därför glömt bort det. När vi kom överens om att han skulle avsluta kontot så loggade han raskt ut, och där satt vi…

SVAR

Hej! 

Nej det blir tyvärr svårt utan att ha registrerat rätt mail eller kunna skicka verifieringskoder igen till sin mobil. Det som återstår då är att försöka maila eller på annat sätt kontakta instagram, säg vilket användarnamn det gäller, och orsaken till att ni vill stänga/radera det. De är tyvärr inte kända för att svara snabbt, men det är i alla fall värt ett försök.

Lycka till

Johnny

FRÅGA

Hej!

Min vän har loggat in på mitt youtube konto och hon brukar skriva elaka kommentarer till folk! Jag blir så arg på henne o säger att hon måste logga ut men då säger hon att det inte går! Hur kan jag logga ut på alla saker (Att jag trycker på en knapp o då loggas det ut från alla datorer, mobiler o ipads? Snälla det är väldigt obehagligt att veta att någon är inne på mitt konto.

SVAR

Hej

Ett sätt kan vara att byta lösenord till ditt konto. På så sätt så kommer ingen som inte har det nya lösenordet att kunna logga in och skriva. Gå in på inställningar och byt lösenord. Då kommer du omdirigeras till inställningar för ditt googlekonto(som även innefattar din gmail om du har ett sådant, samt om du använder en mobil med android som operativsystem) Byt lösenord och logga sen ut dig från alla enheter. Så kommer du behöva logga in igen, men då med det nya lösenordet. Då lastar du samtidigt ut alla som är inloggade utan din vetskap.

Sen är det otroligt viktigt att inte dela med sig av sitt lösenord. Och om du har samma lösenord på andra konton, så passa på att byta det samtidigt, så din kompis inte kan logga in på några andra av dina digitala tjänster.

Lycka till, hoppas det löser sig.

Johnny

FRÅGA

Hej!

Jag har sett att en organisation som visserligen är fantastisk och mycket bra, har en tävling på Facebook och Instagram där de uppmanar följare att skicka in egna bilder. Många av deras följare är under 18 år.

Är det tillåtet att de under 18 år är med och tävlar? Måste alla minderåriga som syns på bilden ha ett godkännande från förälder? Får organisation lägga ut bilden i sina sociala kanaler?

Oerhört tacksam för svar!

Vänliga hälsningar

Elia

Följdfråga:

Oerhört tacksam för svar men har en följdfråga eller förtydligande som jag önskar komplettera med. Förstår jag det rätt att barn under 18 år egentligen aldrig får vara med och tävla på Facebook eller Instagram om de behöver dela med sig av bilder? 

SVAR

Hej!

Enligt Facebook och Instagrams användarvillkor så får inte personer under 13 år registrera sig som användare. Så utifrån det så är det alltså inte tillåtet för personer under 13 att vara på dessa plattformar.

När det gäller barn under 18 så behövs det oftast målmans godkännande om man ska ingå avtal eller tex dela med sig av bilder eller information till tredje part. Om organisationen i nästa steg vill använda dessa bilder i nån form av marknadsföring för sig själva så måste det framgå vid tävlingstillfället och då ha målsmans godkännande om barn/unga under 18 deltar i tävlingen.

Sen finns det massa regler som Facebook själva har gällande hur man får tävla på deras plattformar. Detta har tyvärr många företag och organisationer dålig koll på. Så utifrån vad jag läser om tävlingen så som du beskriver den så kan den vara tveksamt utförd. Särskilt om de kommer använda bilderna i ett nästa skede.

Mvh

Johnny Lindqvist

Svar på följdfråga:

Egentligen är det så att barn under 18 år inte har rätt att själva ingå avtal, utan att ha målsmans godkännande. Då många tävlingar (och för den delen digitala tjänster) har avtal kring deltagandet och användandet som skall ”godkännas” så är det egentligen inte ett bindande avtal för en person under 18 år, om inte målsman godkänt avtalet. 

Så ur det perspektivet är det väldigt många företag och tjänster som har ogiltiga avtal med personer under 18 år. Du får vara med och tävla om du är under 18, men du får egentligen inte gå in i avtal med 3e part, så att säga.

FRÅGA

Vår dotter ( 11 år) har tyvärr startat ett KIK konto utan vår vetskap och gjort en del otrevliga erfarenheter. Nu vill både hon och vi stänga kontot. Dessvärre har hon, när hon startade kontot, använts sig av en ogiltig mailadress. Det är ju konstigt i sig eftersom vi trodde att man måste verifiera på något sätt via mail när man startar ett konto men så är det tydligen inte.

Hur som helst ar det lett till att vi nu inte kan stänga ner kontot på den normala vägen då man ju behöver en email adress. Vi har mailat KIK ett flertal gånger och bett dem stänga ner (hon är ju dessutom minderårig) men utan framgång. Vi har försökt i över två veckor nu men får bara autosvar,

Har du något råd om hur vi kan gå tillväga?

Tusen tack,

Ulrika

SVAR

Hej,

Ja som ni själva säger så behöver man en giltig mail för att kunna stänga helt och hållet. Men man kan under inställningar välja Återställ KIK. då loggas man ut och allting raderas. Så mitt förslag är att ni går in på kontot, raderar all information som finns, tar bort alla bilder, raderar all historik och sen återställer. Så kommer kontot vara helt tomt, och ingen behöver använda det igen. Då kan heller ingen annan se chatt el bilder som laddats upp via kontot.

MVH

Johnny

FRÅGA

Hej!

Min 9-åriga dotter vill ha MovieStarPlanet och vi är mkt tveksamma pga att risken att bli kontaktad av en pedofil el liknande verkar stor. Vad tror ni eller har hört?

Mvh Isabella

SVAR

Hej, 

Risken att bli kontaktad av en pedofil är statistiskt sett ganska så liten, oavsett på vilket forum/site/app man befinner sig på. Däremot är risken att få ovälkommande meddelanden från människor man inte känner större. Vi kan inte säga eller avgöra om MovieStarPlanet är en bättre eller sämre site än någon annan.

Det viktigaste är att ni har en bra dialog med ert barn, så hon känner att hon kan prata med er om det är nåt som händer online som inte känns bra, om hon blir rädd eller känner sig hotad. 

Det är egentligen det enda rådet som vi kan komma med, se till att ha en bra och nära relation och dialog med henne oavsett vilka siter/appar/tjänster hon är på och använder. Då kan ni vara med och bedöma vilka användare hon kan och bör prata med, och kunna hjälpa till att svara på och ev anmäla sådana som inte känns bra.

Se även till att läsa användarpolicyn på siten, så det är ok att vara så ung och använda siten. Många amerikanska sociala nätverk har 13årsgräns.

Ett annat tips är att du själv registrerar dig på siten och testar den nån vecka och ser hur det känns. Du känner din dotter bäst av alla, och om du tycker hon känns mogen för siten och du litar på att hon kommer berätta för dig om nåt konstigt händer, då kan hon börja använda siten.

Hoppas svaret kan hjälpa dig lite i dina funderingar.

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej! Jag undrar lite över då man länkar på Facebook, till sin blogg ex. Får fb tillgång till mina bilder, om jag lagt dem i bloggen? Kan inlägget spåras om man befinner sig utomlands?

Jag har vart väldigt försiktig med att lägga ut på fb då vi vart utomlands, men skulle vilja länka på fb till bloggen jag har. Jag är medveten om att man inte ska checka in på olika ställen på fb.

Undrar också om Instagram har samma regler?

SVAR

Hej, 

Facebook har inte tillgång till bilder på inlänkat material. Så om du postar en post på din blogg som du sedan länkar till din Facebook så kan eller får Facebook inte spara de bilderna som ligger externt. men om du däremot postar dem direkt på Facebook så gäller Facebooks användaravtal.

Ang spårning, så kan FB och även Instagram och twitter se vart du postar dina inlägg. På facebook och Instagram så måste du aktivt ”geotagga” dvs länka inlägget med den fysiska platsen du befinner dig på, på twitter är den en funktion som du stänger av eller på.

Så om du ser till att inte geotagga dina inlägg eller i text berättar var du befinner dig, så finns det ingen risk att du berättar att du är utomlands.

Hoppas det här svaret kan hjälpa dig lite.

MVH

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Min kompis har lagt upp en film på mej och mina kompisar som hon vägrar att ta bort, är det möjligt att om man anmäler den många gånger så tvingas hon ta bort den?

// jättetacksam för svar!

SVAR

Hej!

Ja, om du anmäler den så finns en chans att den försvinner. Om det finns möjlighet så skriv i din anmälan att det är du på filmen och att du absolut inte vill att den ska finnas kvar, eftersom du känner dig kränkt av att den finns där.

Du kan även be vänner anmäla filmen, då fler anmälningar ibland skyndar på processen att få bort olämpligt innehåll från nätet.

MVH

Johnny

FRÅGA

Hej!

Jag har en son på 16 år som brukar använda facebook och jag visste att han skickade sexuella bilder till en flicka i hans ålder förra veckan. Jag intalade honom att skicka förlåtelse men hon var förbannad ändå.

Kan hon eller hennes föräldrar veta våran adress och var vi befinner oss genom IP-adressen? Han använde min iPad när han gjorde det.

Vad ska jag göra?!!

Tacksam för svar!

SVAR

Hej!

De kan inte spåra er via IP-adress, men om din son skickat via sin profil på facebook, så kommer de se vem det är som skickat bilderna.

Men de kan inte veta var ni bor.

Be att få skicka ett förlåt-mail du med, så flickan förstår att ni menar det. 

Hoppas det löser sig på ett bra sätt.

Mvh

Johnny

FRÅGA

Jag undrar hur länge det är lämpligt att en 9-åring surfar/spelar på dator per dag? Vår dotter har fått installera ett spel som heter ”Star Stable” där man har en eller flera hästar som man tar hand om och rider. Finns även olika uppdrag att utföra för att stiga i rang och ”levla upp” och då måste hon först läsa och förstå vad hon ska göra och ibland klura lite på hur hon ska lösa det, vilket ju känns kreativt och utvecklande. Men hon skulle nog kunna sitta och spela i eviget om vi inte sade stopp. Hur länge är ok tycker ni?

Mvh Jenny

SVAR

Hej Jenny,

Som med det mesta är det individuellt hur länge barn och unga kan vara uppkopplade. 

Elza Dunkels, som forskar på ämnet unga och Internet anser att det idag är förlegat att prata om ”skärmtid” eftersom vi använder datorer, telefoner och Internet till så många olika saker – spel, umgänge, tv, musik och praktiska ärenden. Jag håller med henne där. Elzas blogg är www.kulturer.net . Det går också att ställa en fråga på https://ask.fm/ungaonline – Fråga forskarna, Unga online. 

Jag tänker och tror också att ni som föräldrar känner ert barn bäst, och är de som kan ha en bra dialog med henne kring vilken tid som läggs på olika aktiviteter. Det är svårt att som 9-åring kunna avgöra själv hur länge som är lagom att spela precis som med alla andra aktiviteter. 

Med vänlig hälsning,
Helena Meyer

FRÅGA

Hej

Min dotter 13-år har vid ett flertal tillfällen fått meddelanden från personer som vill att hon kontaktar dem och som skickar med pornografiska länkar. Hur går man för att få stopp på detta och ska man polisanmäla det?

SVAR

Hej!

Tack för ditt mejl! Det är tyvärr ett vanligt problem men inte desto mindre allvarligt att vara utsatt för detta!

Det är viktigt att anmäla till polisen när det handlar om så allvarliga trakasserier som detta verkar vara. Det är även viktigt att anmäla och blocka på de sidor som din dotter får dessa meddelanden ifrån. Ofta finns det anmälningsfunktion längst ned på sidorna. Du kan hjälpa din dotter att ta skärmdumpar och spara bevismaterial. Det kan vara svårt att tänka ”klart” och komma ihåg detta när en blir utsatt för trakasserier.  

Du verkar vara en förälder som tar ditt barn på allvar – viktigt att känna stöd från vuxenvärlden när barn och unga blir utsatt för trakasserier och övergrepp, oavsett om det är on- eller offline! 

Vänliga hälsningar

Maria Munkesjö
Expert på Surfa Lugnt
Stödverksamhetsansvarig på Tjejzonen

FRÅGA

Hej! jag var inne på sidan omegle. Jag kollade bort i ca 30-1min för att skriva till en kompis då hade en svart bild samt ett meddelande kommit. Meddelandet löd Nu har jag bilder på dig om du inte lyder mig så kommer jag lägga ut dom på en porrsida! Vad ska jag göra hjälp snälla ! borde jag vara rädd? kan man screnna bilder över dator? Finns det något jag kan göra? Vad är risken att detta händer? Tacksam för svar ( jag är tjej och 13 snart 14 år)

SVAR

Hej!

Nej, det går inte. Du kanske fått något virus. Logga ut från Omegle, ta bort cookies och starta om datorn. Du bör också kolla datorn med hjälp av ett antivirusprogram (för säkerhets skull).

Hälsningar

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej

Min 13-åriga dotter råkade gå in på en sida med sexuellt innehåll. Då kom det upp en ruta som sa att hon blivit anmäld och var tvungen att betala pengar innan en viss tid. De hade oxå uppgifter om var vi bor.

Bör vi vara oroliga eller är det någon form av virus?

En undrande och orolig mamma

SVAR

Hej, 

Ni behöver inte vara oroliga. Siter ser ofta varifrån man surfar med hjälp av IP-adressen, det är datorns signatur på internet. Den är kopplad till servrar som visar vart rent geografiskt datorn befinner sig.

Men för att känna er säkra kan ni se över eventuella virusskydd på datorn, och gå in under inställningar och radera cookies och webbhistorik, så tar datorn bort alla eventuella cookies som datorn sparat från siter som ni varit inne på. Om hon kom in via Google, så finns det möjlighet att ställa in vilka typer av siter och innehåll som kommer visas när man söker på Google.

MVH

Johnny

FRÅGA

Hej! Jag undrar om en person har rättigheter att lägga upp filmer på Youtube där barn är med utan att föräldrarna godkänt detta??
Tacksam för svar

SVAR

Hej, 

Faktum är att man har rätt att publicera filmer, dock förutsatt att filmerna är harmlösa, och inte är i en kränkande kontext. Samtigt finns det ett EU-direktiv som säger att alla under 18 år ska kunna få alla sina data raderade från internet om de hör av sig till ex Google (som äger Youtube) eller Facebook. Dock är det långt ifrån troligt att en film som inte är kränkande kommer tas ner ifrån Youtube. 

Dock kan det vara annorlunda om personen som lägger upp filmerna arbetar inom ex skola eller förskola, där det råder andra bestämmelser om vad för typer av bilder och filmer som förskolan/skolan kan lägga upp utan att ha godkännande av föräldrar.

MVH

Johnny

FRÅGA

Hej! Är det möjligt att någon kan se oss/mina barn via webkameran utan tillåtelse? Att någon gjort intrång? Gäller det även en avstängd dator? Bör man täcka över webkameran trots att vi aldrig använt den?

SVAR

Hej, 

Rent tekniskt så är det möjligt för någon att hacka sig in i din dator och komma åt webbkameran. Dock är det inte särskilt vanligt att det händer, och om ni inte har nån som vill er illa, så behöver man fått in virus eller annat i datorn som tar över vissa funktioner. Men om ni inte märkt något konstigt med datorn el webbkameran så är det förmodligen inget som hänt. Men känner du dig orolig kan du alltid tejpa för den.

MVH

Johnny

FRÅGA

Hej!

Jag undrar om det på något vis går att få fram vem som skrivit anonyma inlägg på Ask.fm? Min dotter har blivit trakasserad där, jag har gjort polisanmälan, men har ingen förhoppning om att det kommer att leda någon vart.

Ak.fm är ett ganska otäckt forum, där elakheterna haglar. Jag är själv med där för att hålla lite koll.

Hälsningar från en mamma

SVAR

Hej, 

vad tråkigt att höra att din dotter blivit trakasserad på Ask.fm. Dessväre är det svårt att få fram identiteten på de som skrivit kränkande meddelanden. Med undantag om ärendet är polisanmält, och polisen bedömer det som så passa allvarligt att de kommer be ask.fm om att ge ut sina register över chatten.

Då jag inte vet vilken typ av trakasserier det rör sig om, så blir mitt svar att tyvärr kommer det bli svårt.

Men ni kan alltid prova att även kontakta ask.fm direkt och berätta vad som hänt, och se om de är villiga att hjälpa till.

Hoppas att ni kan få den hjälp ni behöver och att trakasserierna mot din dotter slutar.

MVH

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Min sons förskola ska börja med instagram för att dokumentera verksamheten. Barnen är i åldrarna 1 1/2 – 4. 

Man menar att alla bilder kommer att vara ”privata” för att hindra spridning. Jag är ändå tveksam och tycker bilder i e-posten och ett veckobrev med bilder och text räcker bra. Samtidigt är det ju fint att veta mer om vad de gör om dagarna.

Går det att lita på att bilderna stannar i föräldrakretsen och inte kan delas vidare eller dyka upp på facebook eller annat sammanhang? 

Har ni några generella rekommendationer kring så små barn och sociala medier?

Hälsningar /Roger

SVAR

Hej Roger!

Man kan ju aldrig lita på att digitala bilder stannar på en och samma plats. Därför tycker jag ni från föräldrahåll borde ta upp till andra föräldrar att man helst inte ska plocka bilder från Instagram och publicera i andra sociala eller digitala kanaler, särskilt inte om det är andra barn än sina egna på bilderna.

Det finns inga generella rekomendationer kring detta, däremot tycker jag man ska använda sunt förnuft, och tänk på att barnen själv inte får välja om de ska bli publicerade online eller inte. Samt att det är viktigt att förskolepersonalen informerar barnen om att de fotar och att andra föräldrar kan se det. Annars kan det upplevas som en otrygghet när andra barns föräldrar plötsligt kommer och kan kommentera något barnet gjort på dagis, utan att veta hur den här vuxna kan veta det.

MVH

Johnny Lindqvist

FRÅGA

hej

jag behöver hjälp här om dagen så fick jag en vänn för frågan på instagram och fick ett medelande från han och han skrev och frågade om vi kunnde chatta och jag skrev okej och när vi hade chattat en tag så började han att fråga om jag kunde skicka naken bilder till han och det gjorde jag och sen dagen efter så skrev vi och då sa han att han var en av mina vänners kompis och jag vill bara ta livat av mig n vad ska jag göra och jag vill ju int att han ska säga till min kompis i skolan och om han gör det så kommer jag att rymma och alldrig komma tillbaks så snälla hjälp mig!! ;(

SVAR

Hej!

Tack för att du vågade skriva till Surfa Lugnt om detta svåra!

Först och främst vill jag säga att du inte gjort något fel. Om en vill skicka nakenbilder så ska en få göra det utan att känna sig hotad eller utpressad. Punkt.

Du ska absolut ta tag i detta nu på en gång så det är superbra att du mejlar Surfa Lugnt! Risken med att gå och vänta är att han börjar pressa dig och du tar på dig skulden (som inte är din!) och mår riktigt dåligt så du bara vill rymma, som du skrev. :/  

Det är möjligt att killen vill utnyttja dig. Du skriver inte att han hotat dig men jag förstår det som att du känner dig hotad. Om du inte gjort det klart för killen att bilderna är hemliga och att du ångrar dig så behöver du göra det. Och lyssnar han inte på det så behöver du anmäla honom till Instagram och kanske också polisen, om du tycker det känns hotfullt. Mejla till Surfa Lugnt-experterna om du behöver hjälp med hur du går tillväga.

Jag funderar på om din vän är en god vän till dig? I så fall kanske hen kan hjälpa dig? Om din vän hade varit utsatt för samma sak är jag säker på att du hade gjort allt för att hjälpa till , eller hur?

Hoppas verkligen att det löser sig för så här ska du inte behöva ha det!

Varma hälsningar

Maria Munkesjö
Tjejzonen

FRÅGA

Hej!

Jag och min 9 årige son har skaffat var sitt instagramkonto och bara lagt ut några bilder var. Min son har bara 3 följare (kusiner) och jag något fler. Han får dock suspekta vänförfrågningar från personer med nakna bröst o dyl. på bilderna medans jag inte får något sådant. Vi har båda privata konton. Varför får han det och hur kan vi undvika det? Han har bara använt sitt konto i min närvaro så jag har full koll på vad han gör. Hälsningar E

SVAR

Hej!

Först måste jag bara påpeka att Instagram har 13-årsgräns, så om Instagram på något sätt får reda på att din son endast är 9 år så kommer kontot och alla bilder att raderas och kommer inte kunna gå att få tillbaka. Bara så ni vet det när ni använder och bygger upp kontot, att det kan raderas.

Jag vet faktiskt inte riktigt varför han får detta och inte du, det enda jag kan komma på är att dessa konton riktar in sig på konton som uppgett att de är killar, och det är därför som han får det och inte du.

Johnny

FRÅGA

Hej!

Min 12-åriga dotter vill skaffa snapchat. Vi har läst beskrivningen av appen på surfa lugnt men vi är lite tveksamma. Hon har Instagram och menar att det är samma sak fast bättre. Finns det några skillnader ur ett ”säkerhetsperspektiv”? Är användarna mer anonyma på instagram? Vi vill inte att hon ska råka ut för att folk skriver eller säger elaka saker.

Hälsningar
Anna

SVAR

Hej Anna,

Det är svårt att göra säkerhetsbedömningar av appar, när man ska värdera in hur en person använder dem. På ett sätt kan man säga att Snapchat kan verka säkrare då all kommunikation försvinner efter som längst 24h, och om man sköter kontot ordenligt kan man ha total kontroll över vilka som ser ens bilder, och all kommunikation i text sker i chattar. Men å andra sidan kan den falska säkerheten av att saker försvinner göra att man inte är lika försiktig.

På instagram kan man ju även ha en stängd profil, och då har man kontroll över vilka som har tillgång till ens bilder. Men har man en öppen profil så kan vem som helst som vet ens användarnamn gå in och kolla på bilderna.

Så att säga att den ena appen är säkrare än den andra går nästan inte. Det sitter så mycket i hur man använder dem.

Jag tycker att du själv ska ladda ner snapchat och lägg lite tid på att testa den. Sen kan du och din dotter diskutera tillsammans om varför hon behöver snapchat.

Sen ska det sägas att båda dessa appar har 13 årsgräns. Så ur det perspektivet kan ni låta henne vänta tills hon ”får” använda det.

Hoppas svaret kan hjälpa dig lite.

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej!

Jag undrar om en person kan se om jag har besök hennes instagram även om jag inte ens har ett instagramkonto själv.

När jag besöker personens konto så är den offentlig sedan går jag in igen två timmar senare och då är den plötsligt på privat. Det här händer väldigt ofta så jag undrar om det är en slump eller om personen vet att jag går in på deras konto.

Har hört att det finns olika appar som kan få personen att se vilka som går in i deras konto.

Är väldigt tacksam för svar!

SVAR

Hej, Det går inte att se exakt vem som besökt en instagramprofil. Så det måste nog vara en slump att konton blir ej publika i samband med att du besökt dom.

Med vänlig hälsning

Johnny

FRÅGA

Hej,

Upptäckte att min dotters kusin lagt ut bilder på henne på blogg.se. Jag har nu förmått blogg.se att ta bort bilderna men de vägrar och enligt lagen verkar de ha rätt, hur är detta möjligt? Har barn verkligen inte något skydd av lagen. Får man verkligen lagra bilder på barn på sina servrar. Google har t.ex. blivit skyldiga att ta bort indexering av persondata oavsett om du är vuxen eller barn men i Sverige är det lagligt att ha bilder på en server som är publik på Internet utan målsmans godkännande. Vad gör lagstiftarna? Jag och min dotter känner oss kränkta men vad kan vi göra? Gör man en polisanmälan eller finns det någon annanstans att vända sig? Försöker naturligtvis få bloggägaren att ta bort bilderna också.

SVAR

Hej,

Det kan verka märkligt, men om bilderna kan ses som ej kränkande, eller befinner sig i en kränkande miljö eller annat som kan få den på bilden att känna sig utsatt eller uthängd så kan man publicera bilder utan att ha tillstånd från den som är på bilden. Detta gäller oavsett vilken ålder personen på bilden har.

Så det finns inget speciellt skydd för barn eller unga i det här. Indexering av persondata faller under andra delar av lagen än att publicera en bild. Då det är hårdare regler kring hur och vad du får samla och lagra persondata.

Så i det här fallet, om den som lagt ut bilden inte vill ta bort den, och blogg.se inte heller vill det, då är tyvärr det sista steget att göra en polisanmälan.

MVH

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej!

Jag har en dotter på 8 år som bor hos sin mamma. Nu har det kommit till min kännedom att dottern har fått ett eget Instagramkonto.

Jag pratat med mitt ex om att jag inte vill hon ska ha det, dels för att åldersgränsen är 13 och dels att jag inte känner mej  bekväm med det alls! Det jag får tillbaka är överslätande komentarer. Finns det någon möjlighet att själv få kontot spärrat?

Tacksam för svar!

Per

SVAR

Hej,

Ett sätt att få kontot spärrat är att om du själv har ett instagramkonto, anmäla din dotters konto och få Instagram att förstå att hon endast är 8 år, vilket är för ungt för att vara där. Då kommer kontot att spärras och alla bilder att raderas. Som följd kring detta kan det även bli tal om sk IP-blockering, dvs att den IP-adress som använts för kontot blir spärrat ett tag framöver från att använda Instagram.

Ett argument som du kan ta till, innan du själv försöker få det raderat, är just det att Instagram kommer att omedelbart radera alla bilder och allt annat på kontot. Dvs bilder och kommentarer kommer försvinna för alltid.

Lycka till. Hoppas ni löser detta på ett bra sätt.

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej! Jo fallet är såhär. Jag har via mobilen under en längre tid, då och då surfat runt på en olämplig sida (xhamster) en sida där man gratis kan se klipp efter behov. Ibland på sidan har det dykt upp någon reklamruta (snusk) som jag någon gång råkat trycka mig in på av misstag, men då skyndat mig att stänga ner och rensat historik m.m! Jag har inte gjort något användarnamn på den här sidan, utan har kollat från mobilen. Jag trodde att så länge man inte angav sina personuppgifter, så var man anonym i sitt surfande. Jag har surfat från mitt internet och inte stängt av något.

På de olika klippen på sidan går det att trycka på ett hjärta, vilket innebär att man gillar det man ser. Men vilket jag inte tror att jag har gjort, men kan ha skett av misstag.

Att besöka sidan har inte varit någon daglig rutin, men har skett vissa perioder och ibland  lite oftare. Jag har inte sett tecken på virus eller något annat konstigt tidigare. Men den senaste tiden på mitt instagramkonto är det konton som försöker följa mig, som jag tror har med den här sidan att göra. De heter konstiga saker och har konstiga texter som jag kopplar med saker jag surfat på. Så fort jag nekar en, så dyker något liknade upp någon dag efter.

Hjälp, vad ska jag ta mig till? Kan sidan ha fått tillgång till min personliga uppgifter? Kan jag på något sätt ta bort all information att jag besökt dem, eller kan de alltid se det?

/ ung o dum

SVAR

Hej,

Det låter inte troligt att siten kan spåra ditt Instagramkonto. Snarare kan det vara så att du kanske kommenterat på ett konto med många följare, och då kan man få spam-konton efter sig.

Men om du känner dig orolig ändå så använd privatläge när du surfar, så sparas inga uppgifter och när du stänger webbläsarfönstret så försvinner all historik kring din senaste session.

Du kan även ställa in ditt instagramkonto i privat-läge så att du själv måste godkänna alla som ska ha möjlighet att se dina bilder och följa dig.

Med vänlig hälsning,

Johnny Lindqvist

 

FRÅGA

Hej!

Jag har ett ex som påstår sig kontrollera min datatrafik på min smartphone via en app han laddat ner. Jag har tyvärr ingen vidare info om vilken app eller möjligen annan resurs det rör sig om. Men under, hur hindrar jag honom att ta del av den här informationen?

SVAR

Hej, 

Jag tror ditt ex ljuger då det inte finns en app för detta. Man kan via olika appar som tillhör en router (trådlös uppkoppling) hålla koll på hur olika enheter är uppkopplade till internet. Men detta kräver att man är uppkopplade på samma trådlösa nätverk. Ett alternativ skulle vara om ni skaffade abonnemangen samtidigt och det från teleoperatören kom med en app för att se hur mycket surf och samtal abonnemanget gör av med. Om det är fallet, prata med din operatör och be dem ta bort den möjligheten för andra att se hur mycket surf el samtal du ringer.

Men även OM ditt ex kan se hur mycket surf du gör av med kan hen inte se VAD du surfar på.

Hoppas svaret kan hjälpa dig lite.

Johnny

FRÅGA

Hej!

Vi har en dotter på 12 år som för ett halvår sen skaffat Instagram utan vår vetskap. Skulle hon frågat oss så skulle vi godkänt det men vi fick aldrig den chansen. Då vi uptäckte kontot så pratade vi med henne och sa  att vi inte uppskattade att hon gick bakom ryggen på oss men att om hon följer våra regler så fick hon behålla kontot. Vi gav tydliga riktlinjer om att hon endast fick godkänna följ-förfrågningar av dom hon vet vilka det är. Nu inser vi att hon har frångått det. Det känns skrämmande att inte veta vilka filurer (ev groomare) som kan komma att finnas där om vi inte sätter stopp på ett eller annat sätt. En annan regel är att hon får kika på telefonen då hon har ”slötid” men Instagram är för henne som ett svart hål. Har hon väl börjat kolla där så tar hon sig inte därifrån av sig själv. Tiden flyger iväg och andra saker blir lidande. Så, ska vi prata med henne och fräscha upp minnet på reglerna eller ska vi helt enkelt avinstallera det från hennes telefon? Hon använder Whats App men inga andra kanaler för kontakt med vänner.

/Funderande föräldrar

SVAR

Hej!

Jag tycker ni ska fräscha upp reglerna innan ni tar och avinstallerar appar och tjänster. Jag tycker ni ska berätta för henne om varför ni tycker dessa regler är nödvändiga. Alltså för att ni är oroliga för henne och för vad som kan hända på Internet. Om hon förstår varför ni vill ha dessa regler, kanske hon även kan förstå varför ni blir arga/ledsna/besvikna när hon bryter mot reglerna.

Sätt tidsregler tillsammans med henne. Och kanske att ni sätter olika saker som mobilfria, eller snarare prata om att ni vill umgås, så det inte är ett straff. Ex. att under maten så får man inte använda mobilen, så kan man säga att under maten så vill vi prata med varandra och då blir det svårt när alla sitter med mobilen. Man kan ha att under läxtiden så ska man inte kolla mobilen. detta kan vara regler som då alla förhåller sig till. Så är det en mobilfri timme så är det bra att även de vuxna har det, för att visa att det är samma för alla.

Men var noga med att förklara varför ni vill ha regler och varför ni vill ha koll, så att hon förstår att det är omtanke och att det kan finnas människor som inte vill henne väl på internet.

Ni kan få hjälp och mer info i våra poddar om unga och nätet:

Ni kan även lyssna på poddar om juridik på nätet på:

Hoppas att svaret kan hjälpa er lite.

MVH

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej!

Surfar man ENKELT ”porn” på google via chrome (från berlin tyskland) kommer det upp som 2:a bild en foto på en asiatisk flicka som fan inte är rumsren!!! Det är ett barn.

Vart vänder man sig angående detta? Vem får bort det här=tar reda på var det kommer från och gör nåt????

/linda

SVAR

Hej Linda, 

vad obehagligt att råka ut för att se sådana bilder som man inte vill se.

Det ena är att gå in på den eventuella siten för att anmäla bilden, eller så kan du använda Ecpats Hotline-tjänst för att anmäla misstänkt barnpornografi.

Ecpats hotline hittar du här: https://www.ecpathotline.se/vad-ar-ecpat-hotline 

Med vänliga hälsningar

Johnny Lindqvist

 

FRÅGA

Hej, är det olagligt att lägga upp adressuppgifter på Facebook på en annan person när adressuppgifterna är hämtade från Eniro och är offentliga?

Jag la upp adressuppgifter på en person som spred manipulerade videos på Facebook i kommentarsfältet, jag varken kränkte personen eller hotade hen, utan la bara upp adressuppgifterna.

Tacksam för svar
mvh Stefan

SVAR

Hej Stefan, 

Att bara posta andras adressuppgifter, förutsatt att de inte är hemliga är i sig inte olagligt. Dock beror det på i viken kontext och i vilket sammanhang du postade dem. Om det i tråden i övrigt finns en hotfull stämning mot den du la ut uppgifter på så kan det vara på gränsen. eller om du i andra sammanhang hotat eller uppmanat till hot i den tråden.

Men att bara dela redan offentliga uppgifter är inte olagligt. Men man bör tänka på varför man delar andras uppgifter offentligt.

Det är det närmaste ett rakt svar jag kan ge dig, eftersom jag inte vet mer om sammanhanget.

Hoppas du fått svar din fråga.

Hälsningar Johnny Lindqvist

 

FRÅGA

Hej!

Jag skulle vilja kunna sätta en begränsning på surf mellan vissa klockslag på dygnet. Går det? Så att mina ungdomar inte kan ligga hela nätter och instagrama och twittra. Etc.
Tack för svar

SVAR

Hej, 

Det beror på vilken surf du menar, i mobilen eller via trådlöst? En del routers (de som skapar det trådlösa nätverket) kan man stänga av el tillfälligt begränsa internet under vissa tider på dygnet. Men annars kan du kontakta din internetleverantör för att se om det finns några sådana tjänster som de har. 

Ett mer drastiskt alternativ är att manuellt stänga av det trådlösa internet på kvällar och nätter.

Med vänlig hälsning
Johnny Lindqvist

FRÅGA

Jag undrar om det finns fördelar med att föräldrar övervakar om vad man surfar på nätet och vad man brukar göra där?

mvh Amin

SVAR

Hej Amin!

Att just övervaka kanske inte ger så många fördelar. Däremot att vara delaktig och nyfiken på sina barns digitala vardag är bra. Att fråga och vilja prata och att visa att man vill lära sig om vad det handlar om.

Att just övervaka ska man inte göra, om man inte som förälder är orolig för att barnen ska råka väldigt illa ut eller sysslar med olagliga saker.

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej, min dotter är utsatt för otäcka kommentarer på Instagram. Någon lägger upp ett konto med en intetsägande bild, lägger till riktigt läskiga kommentarer riktat till henne. Ett par timmar senare är kontot borta. Någon dag senare dyker ett nytt konto upp osv. Vad kan man göra? Det är polisanmält.

Med vänlig hälsning

Maggan

SVAR

Hej!

Det låter väldigt obehagligt det din dotter råkar ut för. Nu vet jag inte hur gammal hon är, men om hon går i skolan tycker jag ni ska kontakta skolan för att berätta vad som hänt. Då det är troligt att den som gör detta är någon i din dotters närhet, och det kanske finns andra som råkat ut för samma sak, eller att skolan på andra sätt sitter på information som kan hjälpa er. Det är bra att ni polisanmält, men jag råder er att även anmäla varje konto som dyker upp. Då Instagram kan så kallat IP-blockera användare, vilket gör att det är en hel IP-adress som bli blockerad, och ingen från den datorn/mobilen kan starta nya Instagramkonton.

Jag hoppas mitt svar kan hjälpa er lite och att ni får ett snart slut på den här situationen.

MVH

Johnny

FRÅGA

Hej, jag har sökt nedan men ni utgår från att barn surfar på dator vilket ju inte är fallet. Det talas för lite om hur man gör i telefonen och även att mindre barn söker på google (i mobil/surfplatta) och får fram grov porr. Vad har ni att säga om det och finns det något annat skydd än Inställningar/Begränsningar? Och hur ska man prata med barnen om att de inte får se detta grova innehåll?

VH Anna 

SVAR

Hej, 

Ja, frågorna vi svarat på utgår mest från datorerna, men du har ju mer än rätt i att barn mer och mer lämnar datorerna för mobiler och surfplattor.

Gällande att begränsa innehåll så finns det Google-inställningar gällande att filtrera sökresultat, en del mobiler har även inställningar som gäller innehåll, vad som kan/ska visas och inte.

Gällande diskussionen med barnen, så anser jag att den på ett sätt är viktigare än filter, då filter och tekniska begränsningar bara ger ett temporärt skydd, och även kan öka på nyfikenheten.

Diskussionen kan utgå ifrån att barnet ska säga till om de ser saker som de tycker känns obehagliga, och att jag som vuxen inte kommer bli arg om de berättar att de tittat på saker de inte ska. Men bättre att de säger till så ni kan prata om det.

Sen är det en beslut man får ta om ska varna för innehåll, eller inte. Att varna kan verka som ett filter och öka på nyfikenheten, samtidigt som barnen kan bli mindre benägna att berätta om de sett nåt de mår dåligt av, om de tidigare blivit varnade för just detta.

Jag tror det bästa är att ha en pågående öppen dialog om barnets digitala liv, så att barnet inte tycker det känns märkligt att prata om saker som händer dem på nätet.

Sen kan man använda Googles sökinställningar som en extra trygghet.

Mvh

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej! Vår dotter fyller snart 12 och önskar mer än något annat (nåja…) att ha en egen Youtube-kanal, inspirerad av sina Youtubisar-idoler. Hon spelar dagligen in (väldigt fina och trevliga) videoklipp på sin Iphone. Så hon är i startgroparna. Frågan är: ska vi tillåta det redan nu..? Förväntar mig självklart inget ”ja” eller ”nej”. Men några tankar från Er, som redan tänkt en hel del kring detta, vore värdefullt!

PS. Det tänkta innehållet i kanalen är mat, smink, tankar om livet mm…DS.

Med vänlig hälsning

Eva och Andreas

SVAR

Hej Eva och Anders, 

Det finns ett snabbt svar på er fråga och det är Nej.

Detta är helt enkelt för att Youtube har 13 årsgräns för att då ha egna kanaler: https://support.google.com/youtube/answer/2802272?hl=sv

Sen kan givetvis ni starta en kanal åt henne via ett konto som nån av er har startat, och sedan överlåta det till henne. Dock ska man vara medveten om att om det kommer fram på nåt sätt att hon är under 13 så kan Youtube faktiskt stänga ner kanalen, och ta bort alla videos. 

Så jag kan inte rekommendera er att ge er dotter en Youtubekanal, då Youtube själva säger att ni inte får det.

Men om ni hittar en väg som ni och dottern känner sig trygg med så är mitt råd att ni ska vara med och kontrollera allt som publiceras, hur det delas och även vilka typer av kommentarer och följare som hon får. Då det är en sak att ha kontroll på det som ni själva skickar ut, men det kan vara svårare att ha kontroll på det som kommer in och i vilka sammanhang innehållet kommer delas.

MVH

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej.

Vi har infört regler kring surfandet/spelandet för vår fjortonåring. Han har datorn inne i sitt rum på övervåningen. Vi har inte fullständig kontroll vad han använder datorn till.

Ibland säger han att han behöver göra skolarbete via datorn. Jag misstänker dock att han i stället väljer att surfa/spela.

Finns det något sätt för mig att ta reda på vilka IP-adresser han besöker via vårt trådlösa nätverk?

Hälsningar,

Frustrerad förälder

SVAR

Hej och tack för din fråga!

Det brukar finnas funktioner för loggning inbyggt i de flesta trådlösa routers. Kolla i manualen för er router. Jag vill dock påpeka att jag inte förespråkar att man övervakar sitt barn på detta vis. Det bästa är att kommunicera med barnet och visa ett intresse. Kanske kan du som vuxen sitta bredvid sonen ibland när han är vid datorn och låta honom visa dig vad han gör, till exempel när han sysslar med skolarbete? Fråga och var nyfiken och skapa på så sett ett förtroende er emellan. Läs fler råd här: http://surfalugnt.se/rad-tips/

Fungerar inte det så kanske ni kan begränsa hans datortid genom att inte låta honom få tillgång till datorn. Jag tycker att det är en bättre väg att gå än att övervaka.

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Vad händer om man inte följer åldersgränsen på tex facebook?

SVAR

Hej!

Flera sociala medier kräver att man ska vara minst 13 år för att få använda tjänsterna. Blir man påkommen med att inte vara gammal nog riskerar man att bli avstängd. Till exempel Facebook har som policy att stänga av användare som är för unga. Läs mer på Facebook

Med vänlig hälsning 

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej! Jag tänkte fråga en sak – är det säkert att köpa saker i ett spel? Om man köper saker för t.ex. 49 kronor och spelet har dragit det så kommer spelet att kunna dra mera, alltså rensa allt på kontot när man fått lön? Vore tacksam för svar . Vill bara veta hur säker det är.

Hej, 

Jag antar att din fråga gäller spel i mobilen el surfplattor. Ofta så funkar det så att du har registrerat ditt kreditkort i ex. iTunes el liknande. Då behöver du alltid vid köp okeja en ny transaktion. I de flesta seriösa spel så måste du alltid klicka ok och godkänna nya köp. På så sätt så kan företagen inte dra pengar hur som helst från ditt konto.

Så är det ett spel du laddat ner via någon av de stora plattformarna och du behöver aktivt godkänna transaktionen så ska du inte behöva vara orolig. Då kan de inte dra mer pengar utan ditt godkännande. Viktigt att titta på är även att du inte godkänner prenumeration, dvs ett återkommande köp.

Hoppas detta gav svar på din fråga. Annars är du välkommen att återkomma med fler frågor.

Med vänlig hälsning

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej! Jag gick in på mitt Instagramkonto och insåg att alla mina bilder var borta! Och profilbilder ser ut som att någon har satt handen för kameran och fotat! Det här är inte okej!

Jag vill gärna veta om de finns något sätt att hitta personen som gjort det!

Mvh Isabelle

SVAR

Hej Isabelle!

Om du tror att du blivit hackad så tycker jag att du ska anmäla det till Instagram. Att hitta vem som gjort det är väldigt svårt om du själv inte kan identifiera någon person på de nya profilbilderna.

Instagram har säkert vissa uppgifter om vem (vilken IP-adress) som senast varit inloggad på kontot men för att hitta exakt vilken person det handlar om måste den personens internetleverantör involveras. Och internetleverantörerna brukar inte lämna ut den informationen om inte ett grovt brott begåtts. Jag hoppas svaret hjälpte. Annars får du återkomma.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hur kan jag se mitt eget lösenord på Instagram?’

SVAR

Hej! Av säkerhetsskäl går det inte att se sitt lösenord i Instagram. Har du glömt det kan du enkelt ändra eller återställa det.  Läs mer på Instagrams hjälpsidor.

Mvh

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej! Jag undrar hur långt bak i tiden man kan spåra internet trafik? Är det möjligt att t.ex se vilka sidor som besöktes för 2-3 år sen från en speciell dator eller från ett speciellt abonnemang?

Mvh

A

SVAR

Hej!

Risken/chansen att man kan se vilka sidor som besöktes av en speciell dator för så länge sedan tror jag är väldigt liten. Det beror på hur länge din webbläsare, t.ex. Internet Explorer eller Safari, är inställd på att spara denna information innan den slängs. Du kan själv slänga all historik genom att gå in i webbläsarens inställningar.

Internetoperatörer sparar också viss information om användarna. Denna information sparas under kort tid och lämnas bara ut till polisen. Men då måste polisen först begära att få informationen och det måste handla om allvarliga brott.

Jag hoppas detta besvarar din fråga, annars är du välkommen tillbaka.

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Mitt internet på telefonen tar slut så fort. Fick 2GB den 1/7 och står redan att jag har använt upp 1GB den 6/7 förstår inte hur det är möjligt.. Det ända jag gör på telefonen är att jag använder snapchat, ibland facebook och instagram.

Hur kan det ta slut så fort? :(

SVAR

Hej!

Inte kul när surfen tar slut! Alla de tre appar du nämner kan använda ganska mycket data eftersom bilder använder mycket data. Försök att så ofta som möjligt surfa via wifi. Du kan ställa in både Facebook och Instagram att bara fungera när du är uppkopplad via wifi.

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

FRÅGA

Hej jag e tolv år,alla i klassen har Instagram men inte jag. Min pappa säger att jag inte får eftersom att det är åldersgräns på tretton år. Jag undrar är det verkligen så himla viktigt ett år yngre?

SVAR

Hej!

Egentligen så kanske det finns många som klarar av stt hantera Instagram trots att man är under 13. Det som är faran det är att någon kommer på att du är under 13 och då kan ditt konto, med alla bilder, bli raderade för alltid. Så mitt tips är att vänta tills du är över 13. Men jag förstår samtidigt att det känns svårt att vara utan när alla kompisar har. 

Med vänlig hälsning,

Johnny Lindqvist.

FRÅGA

Jag undrar om det går att radera erotiska webbplatser och hemsidor och spärra telefon från att komma åt den typen av webbplatser och hemsidor?

SVAR

Hej

Jag vet inte om det finns nåt sånt program för mobiler. Dock kan du ställa in ex sökfunktionen på Google i mobilen så stt den filtrerar bort webbplatser med vuxet innehåll. 

Med vänlig hälsning, 

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Kommer mina bilder från Facebook försvinna om jag raderar min användare eller kommer mina bilder finnas kvar i data basen för evigt? Detta gäller även bloggar och andra sociala medier. Försvinner mina bilder vid ett raderat konto eller finns de kvar i basen? Och om dom finns kvar hur får man bort dem?

SVAR

Hej! Gällande Facebook så vilar man kontot, dvs du raderar det inte. Utan ser bara till att ingen kan se det du publicerat.

Så tekniskt sett finns bilderna kvar, men ingen kan se dem. Så vill du ha bort dom ska du radera alla bilder från ditt konto innan du stänger det.

Gällande bilder på bloggar och liknande så är det olika beroende på vilken plattform du bloggar på. Men vill du vara säker att bilderna är borta så bör du manuellt gå in och plocka bort bilderna.

Men det garanterar inte att de försvinner. Då allt på internet kan kopieras. Och om nån kopierat bilderna så finns dem kvar.

Det kan även vara så att sökmotorer har kvar en gammal version av din blogg i sitt ”minne” så man kan se raderade bilder /inlägg i sökresultat även ett tag efter att de är raderade.

Det kan vara knepigt att verkligen se till att få bort saker från nätet.  Så det är bra att tänka på vem man vill visa sina bilder för, så man använder rätt sekretessinställningar och rätt forum för ändamålet.

Hoppas svaret hjälper dig, annars är du välkommen tillbaka med fler frågor.

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hej. Min son är 14 år och har varit aktiv på internet i några år nu. Mestadels spelar han Minecraft och ser på you tube clips och filmer. Vi har satt tidsgränser på datorn så han inte sitter o spelar för länge där men då går han till sitt rum o spelar bla clash of clans på sin telefon eller iPod.  Häromdagen kom jag in på hans rum och upptäckte att han tittade på en livestream med någon som spelade grand theft auto. Jag sa att jag var besviken på honom eftersom det är 18-års gräns på spelet. Jag vet dock inte om han tog till sig detta och är orolig för att han tittar på grovt våld eller annat olämpligt för hans ålder. Han blir alltid irriterad när vi ber honom stänga av telefonen/ipoden, och har märkt att han helt tappar begrepp om hur mycket tid han spenderar på nätet eller med spel. Telefonen sitter konstant i hans hand. Hur ska vi hjälpa honom filtrera vad han konsumerar och hur mycket? Vi är rädda att hans användande börjar likna ett missbruk.

SVAR

Hej, 

Jag förstår er oro gällande detta. Och det kan vara svårt som förälder att ha kontroll över vad och hur mycket barnen är online när det sker via olika skärmar och på olika ställen.

Det här är ingen lätt diskussion att ta. Men jag tycker ni ska sätta er tillsammans med honom och berätta vad ni tycker, och att ni vill att ni tillsammans kommer på en begränsning för ex när på kvällen det ska vara skärmfritt, under middagen, att alltid ha lite paus från spel och social för att göra läxor el liknande.

Ni kan även göra så att byta bort ”hans skärm” mot en gemensam upplevelse. Dvs att inte bara begränsa, utan ge nåt annat istället. Annars kommer begränsningen bara upplevas som tråkig och längtan efter skärmen blir mer påtaglig. 

Ett bra tips brukar även vara att fråga andra föräldrar om de känner igen sig, och hur de har löst sig, eller ville lösa det. Så kan man tillsammans med andra vuxna prata om vilka lösningar det finns. Oftast sitter väldigt många föräldrar med samma funderingar och rädslor men tror att ingen annan har de här problemen.

Hoppas svaret kan hjälpa er lite. Om ni har fler frågor är ni väldigt välkomna att återkomma.

Johnny Lindqvist

FRÅGA

Hur fungerar ask och hur fungerar snap?

SVAR

Ask är som ett kommentarsfält, men omgjort till en egen tjänst. Kort sagt så kan man starta en användare, och sen kan vem som helst ställa frågor till mig, som jag kan gå in och svara på. Dock så kan man göra en inställning som gör att min användare inte är öppen för alla. Så jag kan själv välja vem som kan ställa frågor till mig.

Snapchat är en mobilapp som tillåter dig att skicka bilder till de som du väljer ur din kontaktlista. Du kan även sätta en tidsgräns på bilden, så att den endast är tillgänglig i ex 30 sekunder för de som väljer att öppna bilden. Finns även möjlighet att dela historier, dvs att man kan sätta ihop flera bilder. Läs en längre förklaring av Snapchat.

Mvh

Johnny Lindqvist

 

FRÅGA

Vad är källkritik på sociala media? Tack på förhand!

SVAR

Hej,

Det är en väldigt svår fråga att svara på. Det är alltid viktigt att tänka på vem som delat, vad som är källan bakom delningen och om det finns eventuellt bakomliggande syfte med delningen.

För att få veta mer om detta så rekommenderar jag att du klickar dig in på MIK-rummet hos statens medieråd, där kan du få veta mycket mer om källkritik och hur man kan tänka både online och offline:

http://mik.statensmedierad.se/

Mvh

Johnny Lindqvist

 

FRÅGA

Hej!

Bor hemma o surfar på mobilen (har kontantkort) och undrar om jag skulle registrera mig på nån sida som sägs vara gratis men kanske inte är det, kan det då komma nån typ av räkning hem till föräldrarna o att dom ser vilken hemsida det handlar om?

Och även om det är gratis att vara medlem är det något dom kommer kunna se?

Mvh J

SVAR

Hej!

Det kommer inte komma hem någon räkning från siter om du inte godkänt det.  Om du ändå känner dig osäker så vänta ett tag med att registrera dig, kolla upp siten. Eller lämna inte ut hela din adress. Så kanske det känns tryggare.

Men om det känns som en osäker site så ska du nog inte regga dig alls.

Mvh

Johnny Lindqvist

 

FRÅGA

Hej! Min dotter har haft en pojkvän från ett annat land i några månader. Kan jag fortfarande vara vän med hennes tidigare pojkvän på sociala medier? Min dotter är vän med honom fast de har inte pratat med varandra sen det blev slut. Pojkvännen har sagt att vi är vänner. Vad tycker ni är lämpligt i en normal vänsituation?

SVAR

Du väljer själv vem du vill vara vän med, och var. Om inte din dotters och pojkvännens förhållande var dåligt, eller tog slut på ett jobbigt och uppslitande sätt, så tycker jag att ni själva kan välja om ni vill fortsätta att ha kontakt.

Hälsningar Helena

FRÅGA
Jag är väldigt orolig för att mina barn ska se saker på nätet som de inte borde se, tänker på IS avrättningar, på porr etc. Orolig för att de ramlar över det själva när de surfar, men också att kompisar visar. Har försökt spärra olämpligt innehåll på familjens telefoner och datorer men det är obegripligt krångligt i vissa fall. Hur ska man hantera detta?

SVAR

Hej!
Detta är en svår sak att hantera. Det är komplicerat att förstå sig på alla olika former av program som kan hjälpa till att begränsa vilket innehåll barnen ska kunna se på internet.
Jag tycker att du ska ställa in datorn så att tex sökmotorer (Google) inte ska visa naket eller våld. Detta kan du göra under sökinställningar, och sedan aktivera Safe search, som tar bort vissa typer av innehåll.
Men det svåra med den typen av agerande är att barnen oftast lär sig att gå runt och koppla bort det. Samt att det idag går att surfa lika bra från mobilen som från sin dator.

Ett tips jag brukar ge är att som förälder inte bara förlita sig på program som ska filtrera utan även tala med barnen om vad det är som de kan få se. Inte gå in på detaljer så klart, men göra det klart att man INTE behöver titta på sånt man inte gillar. Att det är helt ok att komma till mig (vuxen) om man sett nåt som inte känns ok. Samt att man även gör klart för barnen att jag inte kommer bli arg på att de tittat på saker som de inte borde, utan det är bättre att de kommer till mig så vi kan prata om det. Helt enkelt tänka att vi flyttar in filtret i våra egna huvuden, istället för i datorn. Att vi hjälper våra barn att själva vilja ta bort saker att titta på och läsa.
Men utöver det kan det vara bra att begränsa sökmotorerna.

Hoppas mitt svar kan hjälpa dig lite. Annars är du välkommen att höra av dig igen.

Johnny

FRÅGA

Går det att slippa Facebook men att behålla Instagram?
Vore tacksam för ett svar
B

SVAR

Hej!
Ja det går. Facebook och Instagram är två olika tjänster och kan användas separat. Dock kan man logga in på Instagram med Facebook. Och det kanske är det du gjort? Gå då in under inställningar på Instagram och lägg till ett lösenord. Sedan kan du logga ut och nästa gång logga in med användarnamn och lösenord istället flr med Facebook.

Hoppas att det funkar.

Hälsningar
Johnny

FRÅGA

Hej!

Går det att spåra ett borttaget instagramkonto? Min dotter blev utsatt av någon som lade upp bild på henne + en kille,  de hade tagit bild från hennes Facebook så det borde vara någon av hennes sk vänner. Det var inte igång värst många timmar men hann få många följare under dessa timmar.

Hälsn från irriterad mamma

SVAR

Hej!

Tack för din fråga!

Om kontot är stängt och borttaget är det svårt att se vem eller vilka det är som ligger bakom det. Om det så att säga inte finns något spår kvar att gå på, exempelvis om ni hann ta en skärmdump eller liknande så blir det knepigt, då man inte vet vad man ska leta efter.

Om bilden var grovt kränkande så kan ni göra en polisanmälan, dock kommer det tyvärr inte leda till så mycket om instagramkontot inte längre finns kvar.

Det är väldigt tråkigt när detta händer, och känslan av att bli bestulen på sina egna bilder är hemsk. Sätt dig gärna tillsammans med din dotter och gå igenom vilka olika säkerhetsinställningar som Facebook har för skydda det egna innehållet. Se till att begränsa innehållet så kanske din dotter kan känna sig tryggare.

Ett tips kan även vara att informera skolan om vad som hänt, för om det är någon av hennes vänner som eventuellt gjort detta, så kanske hen gjort det mot flera. Och om skolan får höra något mer så kanske de kan hjälpa till att agera, eller prata om hur kränkande det känns att få sina bilder stulna och publicerade i sammanhang som man inte valt själv.

Är det fler saker du undrar över är du välkommen att höra av dig igen.

MVH

Johnny Lindqvist

 

FRÅGA

Hej, min snart 13-åriga dotter vill börja blogga. Jag känner mej tveksam, orolig, rådvill.
Hur ska jag tänka? Vilka faror? Vad ska jag ”varna henne för”. Vilka gränser rekommenderar ni?

Vill inte va för ”bakom”, ”inte fatta” och ”bakåtsträvande” men samtidigt känner jag mej väldigt osäker om detta är bra. Säkert bra på många sätt (jag skrev också dagbok i den åldern” – men så offentligt.
Rädd att hon kommer vara för utlämnande och för personlig – dels av rädsla ”såna med tveksamma motiv” tar kontakt med henne – om hon utlämnar för många detaljer/bilder som går ”spåra Var hon befinner sej” och att någon faktiskt utnyttjar situation/henne om hon är för utlämnande. Dessa ”offentliga dagböcker”.

Hon blir 13 och börjar i 7an till hösten.

mvh

Mamma

SVAR

Hej,

Vad roligt att din dotter vill blogga, och vad bra att du, som mamma är engagerad. Att blogga kan vara jätteroligt, och ett bra sätt att uttrycka sig på i ord och bild. Det kan också leda till intressanta samtal och nya vänner. Naturligtvis finns det också baksidor med att vara öppen på Internet och det finns saker som är bra att vara medveten om.

Oftast är nätet en rolig plats, men samma negativa attityder som kan finnas i skolan och på fritiden kan också följa med på nätet. Händelser kan förstoras upp och skapa konflikter och bråk, mobbning kan bli värre.

Jag tycker att det är viktigt att du har en dialog med din dotter om vad som just nu är ok att lägga ut på nätet. Ska bloggen vara låst, så att bara vänner kan läsa, ska den vara anonym eller är det ok att hon lägger ut bilder på sig själv? Vad har hon själv för tankar kring bloggen, vad vill hon att den ska handla om och var går hennes egna gränser? Vad bloggar hennes vänner om? Gör också klart för henne att hon alltid kan berätta för dig om något skulle hända som känns fel eller obehagligt.

Hör gärna av dig igen om du har fler funderingar!

Hälsar

Helena Meyer, Fryshuset

 


FRÅGA

Hej,
Min dotter som är 11 år vill gärna ha Instagram för som hon säger ”alla i klassen har det och hon känner sig dum och mesig som inte har det”. Jag känner mig tveksam till att låta henne få det eftersom det är 13-års gräns. Vad bör jag tänka på innan jag bestämmer mig definitivt?
Mvh Sandra

SVAR

Hej Sandra,
egentligen finns det inget annat att tänka på än att det är 13 årsgräns på tjänsten. Om din dotter startar ett konto, och de kommer på att hon är under 13 så raderas hela kontot, alla bilder och kommentarer utan möjlighet att få tillbaka dem.

Om hon säger att alla andra har det, så tycker jag att du ska fråga hennes kompisars föräldrar om det är så. Ofta kan ””alla andra” inte vara så många, och det kanske är så att de andra föräldrarna inte vet om att deras barn har instagram. Så kanske ni kan ha en dialog tillsammans om hur ni ska tackla frågan och önskan om att skaffa Instagram.
Men som expert i frågan så kan jag inte ge annat råd än att vänta till din dotter fyller 13, eller att Instagram ändrar sina användarregler.

//Johnny

FRÅGA

Hej. mina barn har ens sida på ask. Hur kan man gå tillväga om man vill anmäla den sida?

Med vänlig hälsning en orolig mamma

 

SVAR

Hej,
Om du vill anmäla en sida på ask.fm så går du in på den presentation (sida) det gäller och under den blå knappen där det står [ASK] så finns det en länk – [report]. Klicka där.

Maila igen om du behöver mer hjälp.

Hälsningar Helena Meyer

 

FRÅGA

Min tioåriga dotter är sedan ett år medlem på Moviestar Planet, och hon ägnar i princip hela sin datortid (ca en timme om dagen) åt detta. I början var det mest att hon fixade kläder och utseenden på sina personer (hon har många), men det har mer och mer kommit att handla om chattande och att göra artbooks och filmer, om jag förstår rätt. Jag har frågat om vad hon gör, och försöker lägga mig i då och då, men den mesta tiden sitter hon själv. Hon vet också om att jag från början varit skeptisk till hela grejen (ser mest att det handlar om att man ”skall stiga i graderna” genom att tigga andras gillande – ”autos”, osv), och vi har haft ett par diskussioner, där hon också har argumenterat bra för vad hon tycker är spelets poänger. Men idag när jag gick förbi datorn läste jag ett ”inlägg” från en annan användare som handlade om hur hon (namnet signalerade flicka i trettonårsåldern) mådde dåligt och funderade på att ta livet av sig. Det stod sånt som att ”jag kanske inte gör det förrän om några månader, någon gång när jag mår tillräckligt dåligt för att göra det”, och hon bad om förlåtelse etc. Jag blev chockad av detta, och frågade spontant om det var min dotters egen text, vilket hon sa att det inte var, sen blev hon irriterad och stängde ner det hela, ville inte prata om innehållet.

För några veckor sedan berättade min dotter med känsla om att någon av deltagarna på msp dött av sjukdom, och hon var helt klart påverkad av alla kommentarer och minnesbrev.  När jag nu frågade om självmordsbrevet igen sa hon att många skriver så för att få autos, och att hon inte tar det på allvar. Jag tycker detta är hemskt och jättesvårt! Jag använder själv knappt sociala medier alls, och jag vill inte förbjuda min dotter att vara aktiv på det sätt hon vill och som hennes kompisar gör.

Min fråga är väl egentligen hur man kan hantera självmordsbrev av detta slag överhuvudtaget i chattar, men speciellt när det är så små barn som är med. Och om ni vet om de vuxna som övervakar msp hanterar detta på något sätt? Är det bara jag som inte har någon koll överhuvudtaget på barns verklighet idag, eller har jag fog för min oro när så allvarliga saker blir standardinslag i deras lek – för det är väl lek???
Mamma 

SVAR

Hej,
Samtal om självmord och självmordstankar ska alltid tas på allvar. Precis som du skriver är det svårt att bedöma om det handlar om brist på uppmärksamhet och bekräftelse eller om det ligger något allvarligare bakom.

Som vuxen tycker jag att vi alla har ett ansvar att reagera när vi ser att barn mår dåligt. Ett sätt kan vara att själv registrera dig på sajten och anmäla inlägg av den sorten till supporten. Ett annat sätt kan vara att ta kontakt med personen som skrivit t.ex. ett självmordsbrev. Det behöver inte vara så avancerat, ett ”jag har läst vad du skriver och det gör mig orolig” kan räcka. Barn och unga är vana vid att vuxna inte reagerar med omtanke då de beskriver hur de mår på Internet. Ett sådant bemötande kanske får svaret ”jag menade det inte på allvar”, och då vet vi ju det.

En minnessida på nätet kan vara något väldigt fint och hedrande, men självklart ger det upphov till många tankar och funderingar hos barn. Något vi vuxna kan göra är att ta tillfället i akt och samtala kring döden. Att unga jagar bekräftelse och ”autos” på nätet är tyvärr vardag. Det vi kan göra är att uppmärksamma och uppmuntra unga i vår närmiljö, så att de inte behöver leta efter sitt värde på olika nätsidor.

/Helena

 

FRÅGA
Min son som är 12 år har en youtube-kanal. Nu har han och ett par av hans vänner börjat spela in videos där de själva är skådespelare, och det tycker jag är kreativt. Vad jag undrar över är om någon tredje part kan komma över hans adressuppgifter osv? Han har inte sitt eget namn som användarnamn.

SVAR
Det korta svaret är nej, inte enbart för att de lägger upp film på internet. Då måste man be Youtube om IP-numret till uppladdaren och sen få ut uppgifterna från internetleverantören. Det är bara polisen som kan göra det efter ett domstolsbeslut både i svensk och amerikansk domstol. Det ska till något riktigt olagligt för att det ska ske.

Men med lite detektivarbete kan man ändå få fram lite mer information. Spelas filmerna in i hemmiljö där man kan se ut genom fönster, eller om de spelas in nära hemmet kan man eventuellt identifiera platserna genom att studera filmerna. I övrigt kan man lägga pussel genom att söka på de alias som används för att skapa eller kommentera Youtube-kontot. Vi är ofta vanemänniskor och använder samma alias på olika platser. På så sätt kan man komma vidare när man försöker identifiera någon. Dessutom kan man få fram information via kommentarer till inlägg och videos eller från någon blogg där man länkat till videon. Säg att någon kompis tycker filmen är skoj och skriver något i stil med ”Kul film Adam! Johannes behöver öva mer”. Då har den som spårar direkt mer information att gå på och anonymiteten bryts mer och mer.

Det finns mycket att tänka på om man ska försöka vara helt anonym och ospårbar på nätet. Lever man under skyddad identitet så måste man tyvärr hålla rejäl koll på vad barnen gör på internet och se till att de förstår vad de gör och vilka följdverkningar det kan få. Men under vanliga förhållanden så behöver man inte vara så drastisk. Personligen tycker jag det är härligt med kreativitet och internet är ett fantastiskt ställe att få utlopp för sin egen och att ta del av andras. Är man bara medveten om riskerna kan man minimera dem.”

 /Pelle

 

FRÅGA

Hej!
Min dotter som går i år sju är sedan en tid tillbaka utsatt för nätmobbing. Hon hotas och utsätts för grova kränkningar. Nu är hennes sida blockad för anonyma inlägg men då har de fortsatt på ungdomar i hennes närhet. Där de i hennes namn skriver massor av inlägg! Vi har misstankar mot vem det kan vara! Hur gör man?

Rikard

 SVAR

Hej Rikard,

Jag tycker att ni ska försöka spara och dokumentera allt som går att få tag på. Så att ni kan bevisa vilka kränkningar som din dotter varit med om.

Och om ni vet vilka det är som gjort detta, och om de går i samma skola som din dotter så skulle jag rekommendera att kontakta skolan och berätta vad som hänt, då det kanske finns tendenser att se i skolan också. Kanske är det fler som är utsatta av de här personerna.

Jag tycker också att ni ska polisanmäla alla kränkningarna och hoten. Förmodligen kommer polisen inte att kunna göra så mycket direkt, men det är en viktigt markering att detta är något som ni ser allvarligt på.

Jag skulle även anmäla alla inlägg, mail och annat som din dotter fått på siten, så att de förhoppningsvis kan leda till att de här personerna blir avstängda. Och när du skriver att det är fler andra som blivit utsatta, om ni vet vilka de här, kontakta dem(och deras föräldrar om det går) för att se om ni kan hjälpas åt at få stopp på det här.

Hoppas att ni kan få stopp på det här så fort det går.

Med vänlig hälsning

Johnny

FRÅGA

 

FRÅGA

Hej!
Jag funderar på min dotter (8år) som blivit utsatt för ”utpressning” på moviestarplanet.se.

Det är ju sån’t som sker mellan barn IRL också, men då kan man ju normalt ta reda på vem personen är och kontakta föräldrar t.ex. Vilka krav kan/bör man kunna ställa på en site som moviestar? Eller måste man polisanmäla?

Gör man inget så kommer ju barnen (både den utpressande och utpressade) att få en helt sjuk uppfostran där alltför mycket kommer att framstå som tillåtet då det egentligen inte är det.

Känns lite fel att behöva belasta polisen med liknande som man IRL kan sköta själv.

I det här fallet så handlade utpressningen om att ge den andra personen fördelar (hälsningar) som man kan ge om man är en s.k. VIP, som vi betalat för dottern ska bli. Det innebär alltså att ”utpressningen” har kostat oss riktiga pengar (om än inga stora i det här fallet).

SVAR: 

Hej,

Det ni först och främst ska göra är att anmäla det inträffade till supporten på MSP. Det kan ni göra här: http://info.moviestarplanet.se/kontakt.aspx Tanken är ju inte att barnen ska använda sina pengar till att ge andra fördelar.  Det supporten kan göra är t.ex. att stänga av användare som beter sig felaktigt. Hur utpressningen än har gått till med hot eller löften så är det oschysst och ska självklart inte uppmuntras.

Sen tycker jag att det är viktigt att ha en dialog med barnet om vad som är rimligt att ge andra. Var tydlig med att din dotter alltid ska berätta om såna här saker händer och förklara för henne att det är naturligt att göra fel ibland, men att hon aldrig ska känna sig tvungen att ge bort saker till andra barn.

Hälsningar Helena

 

Hej!
Mina grabbar har precis fått sin första dator (de är 9 och 7 år
gamla). Vi arbetar hemma mycket med att lära barnen om nätetikett och hur man uppför sig i allmänhet på nätet. Dock vill jag inte att de ska ha möjlighet att gå in på vilka sidor som helst eller söka på vad som helst. Eller rättare sagt, att de inte ska få svar på sökningar som leder in i (främst) pornografiska sidor. Har frågat några kompisar om bra program, men får inte några andra svar än ”utbildning”.Det jag vill ha är ett program som skärmar bort delar av nätet, sådant som är olämpligt för barn.
Finns det sådana program? Om så, är de något att ha? och vilket program ska jag i så fall välja? Ungarna kör på en äldre laptop, med Vista installerat.
//Tomas

Hej Tomas!
Det låter som om du är på rätt väg. Att engagera sig i barnens tid vid datorn är en av de stora tjänsterna man kan göra mot sina barn idag. Att vägleda dem framåt och att lyssna med vuxenöron och att sen filtrera och förklara. Det är mycket lätt att stöta på konstiga saker på nätet och då är det mycket viktigt att man som förälder finns där. Fortsätt så!

När det gäller tekniska skydd så finns det ett par alternativ. Vi har till exempel Norton Family som jag gärna rekommenderar och som är gratis. I det programmet kan du ställa in vilken typ av webbsidor som barnen inte ska få titta på. Det finns en lång rad andra inställningar man kan göra, till exempel hur lång tid barnen får tillgång till Internet, men programmet är samtidigt lättförståeligt.

Men som med alla tekniska skydd så finns det begränsningar och sidor som inte fångas upp. Vi gör vårt bästa för att det inte ska hända, men webben är ett stort ställe och ibland slinker något igenom. Då är det som sagt kanon att du finns där för dem och kan förklara vad de hittat.

Mer information om Norton Family hittar du här:
/Pelle

Hej, vi är en familj med tre barn som är 9, 10 och 12 år gamla. De har instagram (privat, efter tjat från mig) och de spelar även Minecraft etc. Jag vill aldrig att barnen uppger namn eller adress i dessa eller i andra forum på nätet. Min man och jag är inte överens då han inte ser någon fara i att barnen använder sina namn eller sin adress på internet. Tacksam för råd angående detta.
//Orolig mamma

Hej,
Tack för frågan, här kommer mitt svar:

Min åsikt gällande detta är att man, när man är barn/ung, ska undvika att använda sitt ”riktiga” namn i för stor utsträckning där det inte är nödvädigt(tex kan man blogga under riktigt namn och ha facebook under riktigt namn, men man bör inte slentrianmässigt registrera sig på nya siter/appar/spel med sitt riktiga namn). Detta för att fler och fler saker fastnar i googles sök, och utan att man tänker på det så lämnar man ut väldigt många små bitar om sig själv som andra personer kan få tag på.

Nu är det ju inte så vanligt att människor som man inte känner sitter och googlar upp en för att få reda på information. Men det kan ju vara fd kompisar, pojk/flickvänner eller flyktiga bekanta som kan få reda på mer om en än man från början ville. då siterna/apparna/spelen ofta ändrar sina villkor och sina inställningar gällande säkerheten, så kan det vara svårt att ha 100% koll på alla siter/appar/spel man använder samtidigt. Givetvis så är det ingen gentlig fara med att använda sitt riktiga namn, men det är inte alltid barn och unga har koll på vilka uppgifter som man ska vara lite försiktig

Vad man däremot kan göra är att använda ett och samma användarnamn på alla sidorna. Man vet ju aldrig nu vilka av de sidorna de använder idag som kommer att följa med dom in i vuxen ålder, och kanske är det så att Instagram kommer vara en site som barnen använder i flera år till, och då kan de om några år byta till sitt riktiga namn.
Genom att använda ett och samma användarnamn så får även ni som förlädrar lite koll på vilken aktivitet de har på olika siter.

Hoppas att svaret känns bra, om det är fler frågor så kan du gärna maila oss igen så svarar vi.

MVH /Johnny Lindqvist

Hej,

Vet inte om det här är lokal idioti eller en ny trend, men…
…för min 10-åriga dotters klass har skolan satt upp bloggar till alla elever. Där sköter de själva sin blogg och gör även läxor.

Dels tycker jag att det är föräldrar som ska bestämma vilka ”digitala fotspår” som ens barn sätter i den åldern – inte skolan.

Dels kan vem som helst nu se hur bra eller dålig olika elever är på att göra sina läxor inkl. felstavningar o.dyl. Vilka lärare hade visat upp den informationen innan datorerna?

Helt naturligt så skriver barnen om alla sina bästisar på vanligt facebook-manér. Vad gör då de barn som inte hamnar i ngn bästislista eller inte själv kan skriva en?

Kommentarer? Under tiden protesterar jag direkt till skolan.

//Pappa, med 20 år i it-branschen

SVAR

Hej,
Jag förstår din frustration över detta, och jag kan verkligen hålla med om att skolan behöver ge eleverna rätt kunskaper för att kunna hantera en så publik sak som blogg. Kanske är 10 år lite för ungt för det? Jag tycker att om man som skola gör detta obligatoriskt, så borde det först och främst ligga på ett intranät, eller att man på annat sätt har sett till att det inte är helt publikt. Sedan har man som pedagog/skola ett ansvar för att se till att det inte förekommer kränkningar eller att bloggen i sig kan vara ett upphov till kränkningar.

Från det du skriver så låter det inte riktigt som det finns en plan eller en strategi bakom blogganvändandet. Jag skulle råda dig till att fråga skolan om vad som är tanken med bloggarna. Jag tycker att det är bra att skolan börjar använda it och teknik i undervisningen, men det måste finnas en plan i det hela. Och både du som förälder och ditt barn måste känna sig trygga med att det finns en plan och en tanke bakom projektet.

Kanske kan det fungera bättre som skolan har bättre uppsikt på bloggarna, avgränsar vilka som kan se det, går igenom rättstavningsfunktioner samt förklarar för er föräldrar vilken tanke som finns bakom det.

Hoppas att det löser sig på ett bra sätt.

Med vänlig hälsning
Johnny

FRÅGA

Hej!
Min dotters (hon är 11 år) datoranvändande har spårat ur på sådant sätt att vi tycker att det påverkar hennes välbefinnande. Jag och min sambo är överens om att vi måste bryta detta mönster men vi kommer inte riktigt överens om hur det ska hanteras. Han har nu tagit datorn och låst in den för att helt bryta detta mönster. Jag däremot tycker att hon ska få använda datorn dagligen men med konsekvent tidsbegränsning samt regler för användande (t.ex. att läxorna ska vara gjorda innan). Som det ser ut nu har jag svårt att stå för inlåsningen av datorn och känner att hon bara kommer se det som en bestraffning.

Så min fråga är vad som egentligen är rimligt – strypa internettillgången helt ett tag och hur länge i så fall? Eller sätta upp tydliga tidsgränser och regler för datoranvändandet och hur lång datortid är i så fall rimligt för en 11-åring?

Tack på förhand!

//En mamma

SVAR:

Hej,
Det är svårt att svara generellt på din fråga, och du beskriver inte på vilket sätt hennes datoranvändande har spårat ut. Handlar det om spelande, chattande eller pratar hon med olämpliga personer?

Det är viktigt att tänka på att unga idag använder chatt minst lika mycket, om inte mer, för sitt sociala umgänge än vad de använder telefonen för att ringa.

Mitt tips är att se datoranvändandet som vilket fritidsintresse som helst och sätta upp regler utifrån det. Gäller det spel, så kan samma regler gälla som för t.ex. sportutövning. Gäller det chatt med kompisar så är det samma regler som vid annat umgänge. Handlar det om att hon använder nätet på ett destruktivt sätt, chattar med människor som är obehagliga på något sätt, så är det samma regler som skulle gälla IRL.

Självklart får inte datoranvändandet gå ut över hälsa och skolarbete, men ibland kan det vara så att vi vuxna ser det som ett större problem än vad det är. Vad händer när du försöker prata med din dotter om de här? Det kan vara en idé att ta upp det någon gång då ni inte redan börjat bråka om datorn, utan att ni kan sätta er ner i lugn och ro.

Maila mig gärna om du vill ha mer specifika råd. Helena.meyer@fryshuset.se

FRÅGA

Hej!

Förra veckan upptäckte min son att hans konto på MovieStarPlanet hade blivithackat.Någon hade varit inne på hans sida och skrivit otrevliga saker.Det var så pass att någon hade anmält det ,så han blev avstängd en veckaDet är irriterande att vår son blir anmäld, för sånt här, när han inte enshar gjort det..Idag upptäckte vi att även hans kompis på 9 år, också blivit utsatt fördetta.Väldigt otrevliga och kränkande saker hade skrivits. Den här lille pojken på 9 år, blev förtvivlad, över det som stod på profilen.De har nu ändrat lösenord, men hjälper det??Jag har talat om för min son att han inte får berätta sitt lösenord för

någon och han är helt medveten om detta.Men hur har detta gått till?Hur kan man skydda sig mot sånt här?Är MovieStarPlanet, en osäker plats?

SVAR:

Hej! Först och främst, vad bra att du är engagerad i din son nätanvändning och att du vet vad som händer, hur han reagerar och att du talar om för honom att han ska skydda sin identitet. Riktigt säkra ställen finns ju dessvärre inte i den här sortens interaktion.

Och, om vi ”vänder på steken” så är det ju bra att hans konto stängts ner för det innebär ju att det finns någon ansvarig som reagerar och agerar.

Det är i övrigt vanligt bland barn och unga att man kommunicerar i varandras identitet utan tillåtelse (en sk Facerape) och det är nog viktigt att vi vuxna, hemma som i skolan, talat om vikten av att värna om både sin egen och andras identitet och integritet.

/Ewa

FRÅGA

Hej

Min son som är 11 år erkände under stor vånda, på eget initiativ att han och en kompis hade registrerat ett konto på YouTube. Det var väl inte så farligt tyckte jag. Men sedan kollade jag historiken i hans dator och såg att han hade varit inne på en porrsida både igår och tidigare. Jag tycker det är normalt för hans ålder att vara intresserad av sex men dena porr som finns på nätet är olämplig för hans ålder anser jag. Jag vill inteheller genera honom med ett ingående samtal om porr utan funderar på attinstallera någon sorts filter och förklara att det är för att det finns saker på nätet som bara är till för vuxna.

Har ni några tips eller råd om detta?

Tack på förhand /Mamma

Svar

Hej!

Jag tror att jag förstår din problematik och din oro, men jag tycker också att du har en redan mycket sund inställning till både hur man med respekt hanterar sitt barn, och att allt på nätet inte alls är till för vuxna.

Filter kan nog vara bra. Men, en 11-årig pojke kommer med största sannolikhet åt den information han vill ha i alla fall. Brukar säga att det bästa är om ”filtret sitter i barnets eget huvud” och för det krävs det att man talar mycket, och löpande, om vad barnet gör på internet. Inte bara om faror och elände utan framförallt, och för att få igång en dialog, om vad som är kul och spännande. Vilka platser de brukar besöka, visa roliga spel, be dem att lära dig. Efter hand kan man väl tala om att allt på nätet, precis som du själv säger, inte är till för barn. Och, att man inte behöver svara bara för att någon frågar. Om något KÄNNS fel, så ÄR det fel. Det gäller att få barnet att lita till sin egen magkänsla. Uppmana dem till att komma till dig, eller ngn annan vuxen, eller kanske ett storasyskon om ngt är fel. Skuldbelägg aldrig. Uppmuntra och hjälp till!

Läs gärna Surfa Lugnt råd. Och, det finns fler bra länkar där men kan lära mer på: http://surfalugnt.se/lankar/

Lycka till! /Ewa

Fråga

Tack för svaren angående min fråga om hanteringen av bilder på facebook. Du
skrev att bilderna kan finns kvar på facebooks servrar även när dom är
borttagna. Hur länge finns dom kvar där? Servrarna borde väll uppdateras
imellanåt och då gammal information försvinna? Eller ligger den kvar där
föralltid. Om den gör det, finns det något sätt att få fram dom bilderna
igen eller är dom inte tillgängliga för någon, inte ens dom som jobbar på
facebook själva? Tycker det är intressant att veta sånt här så skulle vara
tacksam för svar.

Svar:

Hej,

gällande hur länge bilder ev finns kvar på servrarna är omöjlig att svara på. Det beror, som du själv skirver på hur ofta servrarna uppdateras, samt hur mycket som laddas upp och hur mycket plats det finns på servrarna.

mvh Johnny

Fråga

Hejsan.

Jag är 13 år och har ett facebook konto och har runt 230 vänner men bara sånna som jag känner. Jag har ganska många bilder på mig själv. Det har hänt ganska många gånger att jag har testat att ladda upp en bild men inte varit nöjd och sen har jag tagit bort den. Nu till mina frågor. Jag har läst mycket om att när man en gång har laddat upp bilder på facebook så finns dom kvar för alltid. Är det sant? Även dom bilderna som jag kanske hade uppe som profilbild i någon minut men jag inte gillade och sedan tog bort, finns isåfall dom också kvar? Jag har börjat tänka mycket på det här och jag är ganska rädd. Kan facebook använda mina bilder hur som helst nu? Jag använder facbook främst för att ha kontakt med mina vänner, nästan alla mina vänner har facebook. Samtidigt har jag själv läst på facebook, och där står det att man äger all information och alla bilder som finns på facebook. Men att det också kan sparas kopior i deras servrar. Isåfall, hur länge finns dom kopiorna kvar där? Om jag stänger ner mitt konto permament kan jag vara lung då?

Samtidigt vill jag inte det eftersom alla mina vänner har facebook. Nu kanske jag låter överdrivet rädd men jag har börjat ta det på allvar. Ska jag oroa mig? Samtidigt vet jag att jag bara är en liten person av alla miljontals andra användare. Men ändå känns det inte så bra, liksom tänk om mina bilder skulle komma upp i en historia bok i framtiden. En sak till, alla applikationer man har använt, kan dom också spara massa information från ens konto? Jag skulle vara väldigt tacksam om jag kunde få ett svar påhur jag ska skydda mig på bästa sätt och veta mer om det här med hur bilder hanteras på facebook, även när dom är borttagna. Samma sak men alla inlägg jag skrivit, vad händer med dom?

Svar
Hej,

Du behöver inte oroa dig för dina bilder. Vare sig de som du har där nu eller de som du laddat upp med tagit bort. När man säger att inget försvinner från facebook så är det inte helt sant. Bilderna finns visserligen kvar ett tag även efter det att du raderat dem, men då bara på facebooks servrar. Varför det är så vet man inte riktigt.

Ett avslutat konto på facebook raderas inte heller utan läggs i vila. Men ingen annan kan komma åt och titta på det, men om man väljer att starta sitt facebook-konto igen så finns allt kvar som när man lämnade det.

Facebook kan använda dina profilbilder i reklam inne på facebook, men då bara mot dina vänner. Detta kan du förhindra genom att gå in under inställningar och sedan välja Konto-kontoinställningar-facebookannonser och sedan klicka i så att facebook inte får använda dina bilder att visa för ”tredjepart”

Det finns ett rykte som säger att facebook äger dina bilder och kan göra vad som helst med dom, men det stämmer inte alls. Det som gör det juridiskt krångligt är din info ligger på facebooks servrar som inte finns i sverige, och då gäller i bland inte svensk lag utan tex anerikansk lagstiftning som i vissa delar är helt olik den svenska.

Applikationerna kan spara info om dig, men de kan inte kopiera delar av din profilsida och dela med sig av. Men om det är applikationer utanför facebook så kan de se ditt namn, hur gammal du är, var du bor(om du har skrivit det på facebook) samt när du använt applikationen. Men inget mer.

Kort sagt kan man säga att du behöver inte vara orolig för att facebook ska sno dina bilder, och eftersom du verkar väldigt medveten och försiktig med dina bilder och information så är risken liten att de ska bli stulna av nån.

Hoppas du känner att du fått svar på det du undrade, annars får du gärna maila igen med fler frågor.

Johnny Lindqvist

Fråga
Ett barn har blivit sexuellt utnyttjad av en pedofil på nätet och han har fått henne att visa sig naken i webcam. Kan polisen få fram alla bilder och samtal genom hennes dator?
Pornografiska bilder som sprids och ligger på nätet, går det att hitta dem och hur?
Jag efterlyser en sida eller ett programm som kan söka eller utesluta så att jag hittar dessa bilder och får bort dem.
Tacksam för svar snabbt.

Svar
”Det är alltid tråkigt att höra att detta händer. Tyvärr är det något som händer varje dag och på många håll i världen. Det finns helt enkelt så många offer att gärningsmännen har det enkelt att finna nya.

Kort svar: Polisanmäl direkt. Polisen har gott om möjligheter att få fast personen. Dock kan det vara svårare eller helt enkelt omöjligt att stoppa spridningen av bilder som redan kommit ut på Internet

Långt svar: Det går att hitta spår i barnets dator under förutsättning att man aktiverat loggning i datorn. Då sparas all konversation (ej levande bild och ljud, t ex vad som hänt framför webbkameran) samt information om alla filer som skickas till och från datorn (t ex stillbilder). I annat fall blir det svårare. Det kan finnas fragment av konversationer sparade i temporära filer och andra ställen på hårddisken om man har tur. Men det krävs speciella verktyg för att få fram den informationen.

Det finns dock gott om teknisk information polisen ändå kan få fram, men det förutsätter att man gör en polisanmälan. Då kan polisen gå vidare och begära ut information om vilken IP-adress ett visst namn på chatten använder och därefter begära ut adressuppgifter. Därefter kan en åklagare begära att den misstänktes dator ska beslagtas för teknisk analys. I normalfallet brukar man hitta nog med information på en sådan dator för åtminstone ett åtal. När det rör sig om misstänkt barnpornografi så får man snabb hjälp hos polisen.

Vad gäller att hitta och ta bort bilder och filmer på Internet är det tyvärr i princip hopplöst. Man kan försöka söka på filnamn om man har det. Men döps filen om så är det oerhört svårt. Är det frågan om barnpornografi i lagens mening så kan de dyka upp i polisens arbete. Då kan de lägga in teknisk information om filen i sitt barnpornografifilter och på så sätt spärra tillgång till den. Men spärren omfattar bara om den som vill titta på filen sitter i Sverige. Resten av världen omfattas inte av det svenska filtret.

Dessutom, har någon en digital kopia på en bild så kan den dyka upp igen vid ett senare tillfälle. Så även om man får bort bilden så kan den dyka upp igen, kanske flera år senare och i nya sammanhang.

Det är lätt att vara efterklok, men det bästa är att man talar med sina barn om faran med att sända nakna/avklädda bilder till någon på Internet. Detsamma gäller såklart även sessioner framför webbkameran. Dessa kan spelas in och användas i andra sammanhang. En av de viktigaste lärdomar man kan ge sina barn är detta: ”Förutsätt att allt du lägger upp på Internet finns kvar för alltid”.

Detta gäller inlägg man skriver i forum, bloggar, tweets, Facebook-inlägg, bilder, filmer, etc. Detta gäller såklart även om man sänder texter, bilder och filmer direkt till någon annan person.

Det svåra är att barn inte har samma tidsaspekt som vuxna har. Man förstår t ex helt enkelt inte konceptet ”om 10 år” eller ”för alltid”. Det är en oöverskådlig framtid.
Det finns gott om tips på Internet för hur man kan prata med sina barn om Internets mörkare sidor. På denna sida finns t ex en lättöverskådlig lista med tips till föräldrar: http://www.skyddadittbarn.nu/Tipstillforaldrar.htm”

/Pelle

Fråga:
Har en liten Lap Top med 3G anslutning. Bodde på hotell och hade just tagit fram datorn för att koppla upp mig då jag ser symbolen för trådlöst nätverk uppkopplad utan att jag gjort någonting. Kollar och ser att 9 656 403 är skickat och 1 017 714 är mottaget. Kopplar ifrån den trådlösa. Vad kan detta betyda? Har på Surfa Lugnt seminarier hört att datorer kan utnyttjas för bla lagring av mindre bra saker. Kan ni förklara detta.
Mvh
Margareta

Svar:
Hej Margareta,
Svårt att svara exakt vad det kan handla om när det gäller observationen att du redan var uppkopplad. Det kan vara så att datorn kände igen nätverket sedan förra sessionen, om du möjligtvis glömt att koppla ned dig. Kan kan ha redovisat totalen sedan du startade programmet.

Mängden data låter kanske stor, men det är bytes det redovisas i. Alltså: 9.2 MB har skickats ut och 1 MB har tagits emot. Det kan med andra ord räcka att du skickat ett mejl med en bilaga på 7-8 MB för att det ska bli över 10 MB datatrafik (kontrollbytes som skickas fram o tillbaka, mejl blir alltid större än man tror). Och för indata så går det fort, Bara du till exempel Surfar in på www.aftonbladet.se så har du laddat hem 1.2 MB.
vänligen
Per Hellqvist

Hej,
Jag läste och kikade in på sajterna som ni radat upp och där barn och ungdomar brukar gå in. När jag kom in på hamsterpaj så fanns det en knapp för frågor om sex samtidigt som målgruppen är väldigt ung.

Jag undrar därför om ni delar min åsikt om att man inte behöver ha kunskap om till exempel analsex innan man ens har kommit i puberteten? Har vi blivit fartblinda i vår informationsiver till våra barn och unga? Jag tror till och med att många kan bli skrämda av det de läser och det är tyvärr ingen bra start på ett framtida sexliv.

Hälsningar Katarina

Hej Katharina,
Jag tycker att du ställer en relevant fråga i en tid då det blir allt svårare för oss vuxna att kontrollera vilken information barn tillägnar sig.

Innan jag svarar på din fråga vill jag bara klargöra att hamsterpaj i likhet med de andra sajterna på Surfa Lugnts sida endast är förslag på sidor som är populära bland barn och ungdomar. Om man kikar in där kan man få en bild av ungas medievardag. Deras kvalitet eller lämplighet lämnar vi till er föräldrar att bedöma.

Så till din fråga: Går vi för långt i vår informationsiver? Efter att ha varit inne på hamsterpaj och läst igenom frågor och svar där är jag av åsikten att jag inte tycker att de ger någon anledning att oroa sig. Anledningarna är flera. Dels måste man söka informationen aktivt. Man måste klicka sig vidare flera steg innan man kommer in i analsexdiskussionen. Ingen får för mycket information av misstag i det här fallet.

Du har säkert rätt i att många barn som har långt kvar till sexualdebuten i den gängse meningen befinner sig på sidan. Av dem finns det säkert många som inte har någon som helst glädje av den information som ges. Samtidigt har jag svårt att se hur den skulle kunna göra någon skada. Den åsikten förstärks också sedan jag talat med en psykoterapeut på BUP van att arbeta med unga. Hon menar att så länge svaren på dessa frågor, inskickade av ungdomar i tonåren, är sakliga och inte svarar på frågor som inte ställts så kan man inte ta skada av dem. De barn som inte berörs av informationen tenderar att välja bort den, mer eller miindre medvetet.

Sedan kan jag personligen tycka att jag hellre skulle rekommendera UMO.se (ungdomsmottagningen på nätet) för att få mer genomarbetade och expertgranskade svar på frågor kring sex och samlevnad än vad Hamsterpaj levererar.

Jag vill här också passa på att rekommendera Medierådets skrift ”Koll på porr” som är en studie kring ungas åsikter om och konsumtion av pornografi http://medierådet.se/Bestall–Ladda-ned/Pornografi/. Den har några år på nacken men är fortfarande aktuell. Den både avdramatiserar och problematiserar frågan på ett insiktsfullt sätt.

Så till sist vill jag säga så här: Vi ska verkligen inte lämna våra barn och unga ensamma i informationssamhället att klara sig bäst de vill. De behöver i högsta grad de verktyg vi vuxna kan ge dem och ett handfast stöd i att navigera. Men jag tror aldrig lösningen kan vara att inte svara på en rak fråga, bara för att vi önskar att den skulle komma senare. Det är att abdikera från sin vuxenroll, enligt mitt sätt att se det.

/Maria Soares Lindberg, Fryshusets nätvandrare

Hej.
Hur tycker ni att jag att jag bör skydda min PC ifrån virus och liknande före jag kopplar upp mig.
//Robin

Hej Robin!
Se till att ha en brandvägg och ett bra virusskydd installerat och ladda inte ned program och dokument där du inte är säker på vilken källa de kommer ifrån. För mer information om hur du skyddar din dator kan du gå in på vår sida med Råd och tips. titta i högerspalten under rubriken ”Skydda din dator”.
hälsar/Marko

Möt Ängla Eklund – vår nya juridikexpert

september 26, 2016

Surfa Lugnts experter svarar på dina frågor om internet och unga och nu har vi glädjen att välkomna en ny expert, Ängla Eklund, från Institutet för Juridik och Internet. 

angla-eklund_rekt

Vem är Ängla Eklund? 

– Jag är verksamhetschef på Institutet för Juridik och Internet. Utöver det är jag i slutet av mina juridikstudier vid Stockholms Universitet.

Vad är Institutet för juridik och internet?

– Institutet för Juridik och Internet är en politiskt oberoende ideell organisation som grundades av professor Mårten Schultz och Filippa Sjödén i februari 2013. Vi arbetar mot internetrelaterade kränkningar. Arbetet sker genom opinionsbildning och utbildning samt erbjuder kostnadsfri rådgivning för att hjälpa individer som utsatts för kränkningar på internet. Verksamheten bedrivs för att göra internet till en bättre plats där normalt ansvarstänkande ska vara normen – och att hjälpa de som redan utsatts för kränkningar.

Varför är du ny expert hos Surfa Lugnt?

– Jag hoppas att jag kommer kunna hjälpa till att svara på frågor och reda ut frågetecken kring vilka lagar och regler som gäller på internet. Juridik är en viktig funktion i vårt samhälle och gäller lika mycket på internet som utanför. Jag önskar att jag med mina juridiska kunskaper ska kunna hjälpa till att sprida lite klarhet om detta.

Ängla har redan svarat på en fråga: Vilket ansvar har en vårdnadshavare för vad minderåriga publicerar på internet och olika sociala medier?

Ställ en fråga till experterna.

Tags: , ,

Publicerat av Surfa Lugnt

september 17, 2010

Hej!
Jag har en dotter som trots en som jag tycker sund internetuppfostran, där jag bl.a. krävt att alla hon har som t.ex. facebook-vänner ska vara sådana hon känner personligen, skaffat sig en chatt-vän i Singapore som hon betraktar som sin pojkvän. Jag har inget principiellt emot att hon har en ”virtuell” 14-årig pojkvän i Singapore, men hur ska jag kunna veta han är den han utger sig för att vara? Kan man kontakta polisen i Singapore, ambassaden i sverige?

Min dotter säger att hon video-chattat med honom och därmed tycker hon att hon är nöjd med att han är han, men det tycker inte jag. Jag vill inte inte heller gärna rakt ut förbjuda henne att prata med honom – hon har ju trots allt spontant berättat vad hon gör och jag vill inte att hon fortsätter göra det i hemlighet.

Jag har googlat hans facebook- och twitter-identitet och funnit en del som inte motsäger att han är den han säger, men jag är ändå tveksam. Om han är en bedragare så lär det inte leda någon vart att begära att få kontakt med hans föräldrar. Det känns lite som att vad jag än hittar på för att bekräfta hans identitet kan jag ändå bli lurad.

/Bekymrad far

Hej.

Att bekräfta en identitet på nätet kan ju vara nästan omöjligt, och att kontakta ambassaden eller polisen i Singapore kommer inte hjälpa. Men du har faktiskt en fantastisk möjlighet genom att du säger att hon videochattat med killen. Ställ dig den här frågan:
Om min dotter sagt att hon träffat en pojkvän som bor i samma stad, skulle jag då be att få träffa honom?
Om ditt svar är ja är det precis lika rimligt att du ber att få hälsa på killen genom hennes videochatt. Då kommer du genast känna om det är lugnt eller inte. Det är inte integritetskränkande att vilja träffa sin dotters pojkvän…eller att kräva det. Men när du väl har hälsat så är det nog bäst att du drar dig tillbaka och låter deras relation vara. Om det går bra kommer det stärka alla som är inblandade.

Lycka till
Ola

Publicerat av Surfa Lugnt

augusti 13, 2010

Fråga:
Hej
Min dotter är 10 år och vill bli medlem hos moviestarplanet.
Jag undrar om ni har en lista på vilka sajter som passar bäst en 10 årig flicka?
Det vore bra om ni kan hjälpa mig med detta.
MVH/Aziz

Svar:
Hej,
Vilka sidor som passar är svårt att  ge en lista på. Beroende på hur van både hon och du är när det gäller nätet.
Jag skulle göra så att om hon vill bli medlem på en site, och du känner dig osäker, eller okunnig om vad den sidan är. Sätt er ned tillsammans och titta på den, så kan du känna efter hur det känns. Kommer hon att trivas och ha det roligt på sidan, eller känns det bara konstigt.
Johnny Lindqvist

Publicerat av Surfa Lugnt

mars 31, 2010

Fråga:

Vår e-mailadress har tagits över av någon som använder den att skicka ut rekommendationer att köpa en dator från ett antagligen suspekt företag och sedan ändrat koden så att vi inte kommer in. Den utsända uppmaningen har tydligen gått till alla i kontaktlistan. Det är en hotmail-adress. Vad göra?

/Lennart

Svar:

Det bästa är att skicka mejl till abuse@hotmail.com och be dem om hjälp.

/Per

Publicerat av Surfa Lugnt

mars 31, 2010

Fråga:

Hur mycket datortid får 10-14 åringar ha per dag? Ger datorn skador till barnet och ger tv:n och datorn lika mycket strålningsmängd?

Svar:

Det finns egentligen ingen uttalad rekommendation, utan det är upp till dig som förälder att sätta de gränser du tycker är lagom. Du kanske kan jämföra datortiden med TV-tittande och annan aktivitet de sysslar med. Det är också olika beroende på hur gammalt barnet är och vad de gör vid datorn. Skolarbete får ta den tid det tar men lek, spel och liknande hamnar på ”fritidskontot”. En norm jag sett är 2 timmars ”skärmtid” per dag. Notera att det även inbegriper TV-tittande.

Runt alla elektroniska apparater finns det magnetfält i olika styrka. Det gäller runt skärmen såväl som själva datorn. Det är inte helt bekräftat att det medför skada att sitta nära, men det är ingen dum idé att inte sitta med själva datorn mellan benen och skärmen på nästippen. Strålningen avtar snabbt med avståndet, så en liten flytt gör stor skillnad.

/Per

Publicerat av Surfa Lugnt

 
Information om kakor / cookies