Helena Meyer

Har tidigare arbetat på Fryshuset och Föreningen Tilia. Föreläser om ungas internetanvändning.

Jesper Hultqvist

Lång erfarenhet av att informera om internetsäkerhet så att vanligt folk förstår. I dag är han bland annat webbansvarig på Surfa Lugnt.

Johnny Lindqvist

Har arbetat för b.la. Friends, Statens medieråd, MUCF, skrivit böcker om unga och nätet och är en flitigt anlitad föreläsare.

Ängla Eklund

Driver organisationen Institutet för Juridik och Internet och är IT-jurist på Advokatfirman Delphi. Ängla är expert på frågor som rör juridik på internet.

Maria Munkesjö

Arbetar som operativ chef för Tjejzonens stödverksamhet och är expert på psykisk ohälsa och stödjande relationer online.

Sök bland våra frågor


Dotter skärmar av sig vid datorn

Hej! Vår dotter på 9 år har det väldigt tufft i skolan (skolan är anmäld) och har vägrat att gå dit hela denna terminen. Eftersom vi jobbar sitter hon själv mycket och för att klara av det skärmar hon av sig vid datorn (hon är både mörkrädd och otrygg när hon är ensam.) Denna lösningen har fungerat bra, men det går inte att få henne därifrån. Hon kan riva huset om hon inte får Star Rider Life och andra ganska dyra kostnader. Det har gått så långt att hon slåss om hon inte får sitta från morgon till kväll. Hon spelar ofta med sina klasskamrater, men det bråkas också endel och hon har förlorat vänner pga detta. Vi vet inte längre vad vi ska göra.

Hej och tack för er fråga!

Jag vill börja med att uttrycka sympati för er situation, som inte är den lättaste.

Jag tänker att er situation egentligen har väldigt lite med dator eller nätanvändning att göra, och mycket mer med hur hon mår och hennes dåliga erfarenheter med skolan. Datorn och livet online är hennes trygghet just nu, och då är det lätt att förstå att hon inte vill lämna den. Däremot är det ett problem om det handlar om stora kostnader, och andra saker som gör situationen ohållbar.

Min fråga är om ni får någon hjälp i er situation? Har ni kontakt med BUP eller vården? Det är en bra idé att söka mer hjälp i annat fall, eftersom detta är en situation som är svår att hantera helt på egen hand.

Jag vill också gärna tipsa om BRIS Vuxentelefon om ni inte redan känner till den. Det kostar som ett vanligt samtal och uppringaren är anonym. Ni kan också tipsa er dotter att hon kan ringa eller chatta med Bris, eller kontakta en annan organisation för stöd när hon är ensam hemma.

https://www.bris.se/for-vuxna-om-barn/bris-vuxentelefon-om-barn/

Många varma hälsningar Helena Meyer

Fortnite på Youtube

Min nioåring tittar på fortnite på youtube såg jag just. Såg otäckt ut. Har ni erfarenhet och rekommendationer kring det spelet?

Hej,

det är svårt att ge generella rekommendationer kring vad barn kan och inte kan titta på. Det bästa är om du själv tittar och bildar dig en uppfattning, sedan känner av hur ditt barn påverkas av att titta på klippen. OM du upplever att det är en negativ känsla så kan ni tala om hur det känns när hen tittar på klippen, och utifrån det kan ni komma överens om ett bra förhållningssätt.

Med vänlig hälsning

Johnny

Dataspelande son arg och hotar

Min son fyller snart 18år, sitter framför ett spel efter skolan från klockan 1700-minst 2400 och blir väldigt aggressiv och slår på skrivbordet, gör sönder saker när det går dåligt i spelet eller när hans medspelare är ”dumma i huvudet”. Han har fullständigt sluta respektera mig ( ensamstående med yngre syskon) och både knuffar fysiskt, kränker verbalt och hotar mig samt säger att han vill ta livet av sig. Nu har jag försökt få hjälp från flera instanser men svaret är alltid att han själv ska vilja ha hjälp vilket han inte är intresserad av. Vad konkret skall jag säga och agera när han får ett utbrott. Vad jag förstår är det INTE en bra idé att ta bort datorn eller stänga av internet( redan försökt) men just nu är det , det enda jag önskar, att ta bort datorn för att få ett slut på beroendet men riskerar då att han blir fruktansvärt våldsam emot mig ( redan hänt vid några tillfällen som anmälts). Går det stänga av just detta spel? Kan man begränsa spelandet utan att ta bort datorn?

Hej och tack för din fråga!

Jag vill börja med att uttrycka medkänsla för din svåra situation. Du är stark och modig som kämpar för din son och för att er vardag ska fungera.

Det jag ser av ditt mail är att detta inte har med spelet att göra egentligen, utan med att din son mår väldigt dåligt. Det ursäktar inte hans beteende, men det är en förklaring.

Om det finns något tillfälle då du och din son brukar kunna samtala och kommunicera bra med varandra, så skulle jag tipsa om att du försöker prata med honom då, inte när han redan är i affekt över spelet. Utgå ifrån din oro och berätta att du ser att han inte verkar må bra, och fråga om han vill berätta varför. Hur ser hans liv ut i övrigt? Fungerar skolan, har han vänner? Finns det något han oroar sig mycket över? Berätta att du bryr dig om honom, och vill att han ska må bra och att ert liv tillsammans ska fungera, men att han då måste ta hjälp för att kunna må bättre. Tipsa om att det finns anonyma stödlinjer för den som mår dåligt och funderar på att ta sitt liv, Mind.se och Föreningen Tilia är två. Bris fungerar också eftersom han inte är 18 år. Om det finns någon annan vuxen i hans liv som han litar på och trivs med kanske den personen kan vara med i samtalet (ett syskon eller vän till dig, mormor, morfar, en lärare, mentor eller någon annan).

När det handlar om hans hot att ta sitt liv tycker jag att det är upprörande om inte de instanser du kontaktat reagerar. Det är viktigt att förstå vad det är han inte gör när han spelar, t.ex. inte går till skolan eller inte umgås med vänner – och hitta orsaken till hur det har blivit så.

Jag vill också råda dig till att söka stöd och hjälp för dig själv. Du är utsatt för konstant hot om våld och det tär enormt, även när hotet kommer från ditt eget barn. Du och dina andra barn har all rätt att skyddas från våld, precis som alla andra. Detta kan aldrig vara ditt fel.

Ta hand om dig, och skriv igen om du vill!

Varma hälsningar Helena Meyer

Skumma sms till barn

Hej
Jag undrar hur man på bästa sätt kan skydda sitt barns mobil från att bli kontaktad via skumma sms. Förstår inte hur dem hittar hennes mobil nummer?! Vi har registrerats på nix-registret. Hur kan hon få sms från skumma personen ex adult-fun?

Hej och tack för din fråga!

Det är svårt att svara exakt på vad som har hänt, men det kan vara så att ditt barn har laddat ner någon app som innehåller reklam. Det kan också vara spam som skickas av företag, tidigare har det mest varit onlinecasinon och spelsidor.

Dessa spam-sms är svåra att förhindra men du kan alltid anmäla dem till konsumentverket. Så här skriver de på sin sida:

”Det är förbjudet att skicka direktreklam till personer under 16 år. Reklam via sms och e-post ses som direktreklam och är alltså inte tillåtet att skicka ut till dig som är under 16 år oavsett om du har godkänt reklamen eller inte.”

När det gäller de sms som skickas nu, så rekommenderar jag att ni blockerar det telefonnumret de kommer ifrån.

Du kan läsa mer här: http://reklamombudsmannen.org/fragor-och-svar/nej-till-reklam

https://www.konsumentverket.se/aktuella-konsumentproblem/anmal-till-konsumentverket/det-har-kan-du-anmala/

Vänliga hälsningar Helena Meyer

Våldsamma spel för barn

Hej! Våra två söner, 12 och 9 år, vill spela Fortnite (PEGI 12), där man måste skjuta ihjäl med-/motspelare för att vinna. Vi föräldrar tycker att det är alldeles för våldsamt och för ”verkligt” våld/grafik för att detta är ok. Barnen är förtvivlade för ”alla andra spelar” och ”det är samma som att vi inte får vara med våra vänner när vi inte får spela med dem”. Är vi som föräldrar för hårda när vi säger nej?

Hej och tack för din fråga!

Den är inte helt lätt att svara ja eller nej på. Jag förstår ert dilemma och ska försöka resonera kring det.

Om vi börjar med det rent sociala, att det är här barnen umgås och träffar sina vänner, så är det sant. Det är en precis lika verklig mötesplats som något i det fysiska rummet. Å andra sidan är det inte alltid tillåtet att umgås på alla ställen. Jag tänker att ni kan börja med att undersöka om det verkligen är ”alla andra” som får spela och sedan prata med de föräldrar/vuxna det berör och höra hur de har tänkt och löst situationen.

Oavsett om ni låter barnen spela eller inte, så kan det bli så att de spelar hos vänner istället. Det kan vara bra att förebygga genom att prata om våld som underhållning – att det finns för att människor gillar att titta på det, men att det aldrig betyder att vi får använda våld mot varandra.  Det finns ju inte bara i datorspel utan i filmer, barnprogram, på Youtube och liknande. Låt barnen berätta om de stött på något otäckt online, och förklara att de alltid kan berätta för er om de stöter på något obehagligt eller skrämmande.

Det finns ingen forskning som stödjer påståenden som att man kan bli våldsam av att spela våldsamma spel, men det betyder ju inte att enskilda barn kan påverkas negativt och tycka att det är otäckt. Prata med barnen om det också, har de redan provat att spela? Vad tyckte de? Och om de ska spela, var med ibland och titta vad som händer.

I slutänden är beslutet ändå ert, och jag hoppas att mitt svar har hjälpt lite grann på vägen.

Helena Meyer

Åldersgräns för Youtubekanal

Vad gäller för åldersgräns för att starta youtubekanal?

Hej!

Åldersgränsen för att ha ett Youtubekonto är 13 år. Läs mer om åldersgränser för sociala medier.

Med vänlig hälsning

Jesper Hultqvist

Dödshot/våldtäktshot på Snapchat

Finns det någon möjlighet att få reda på vem som döljer sig bakom ett snapchat konto om personen har användarnamn som inte är kopplat till personens riktiga identitet?

Hej!

Nej det är svårt att ta reda på. Men om det handlar om allvarliga hot så ta skärmdump på dessa och anmäl det till polisen. De kan, i vissa fall,  om de bedömer ärendet som allvarligt kunna ta reda på mer information om vem eller vilka som döljer sig bakom kontot.

Johnny Lindqvist

Kränkt på Sarahah

Hej! Min dotter blir mobbad av Sarah Ha. Hon säger att hon har tagit bort det men får ändå upp kränkande meddelande.

Hej och tack för din fråga!

Det jag kan tänka mig händer, är att någon som din dotter har kontakt med på Snap Chat, har sitt konto kopplat till Sarahah. Då kan den personen skicka anonyma meddelanden på snap. För att ta bort kontot på Sarahah räcker det inte med att ta bort appen. Ni måste gå in på sarahah.com och göra det därifrån. Förhoppningsvis ska det räcka, hör av dig igen om det inte fungerar.

Vänliga hälsningar – Helena Meyer

Lösenkod på mobil för begränsing av appar

Hej! Jag lade till en lösenkod på min dottersmobil så att den måste skrivas in om hon ska ladda ner någon app, nu fungerar inte koden och jag har inte bytt. Hur kan jag komma runt detta…

Hej,

om hon själv bytt koden, kan du alltid göra en säkerhetsuppdatering av telefonen och sen göra en omstart och då byta ut de koder du vill. Men prova först att prata med henne om varför hon bytt koden, samt varför du vill att det ska finnas en kod, i det samtalet kanske ni kan hitta en ömsesidig förståelse för kod eller inte kod.

Johnny

Vill sluta porrsurfa

Porrsurfa? Det känns fel det jag gör?!!! Har försökt att få hjälp tidigare, typ rådgivning från kommun. Mår verkligen skit av detta. Hjälp mig!!

Hej och tack för din fråga!

Jag tolkar din fråga som är du tittar på porr på nätet och önskar sluta med det? Om jag har fel får du gärna skriva igen.

Jag kan ju inte bedöma om du har ett destruktivt beteende eller gör något fel. Det måste inte vara fel att titta på porr, men eftersom du uttrycker att du mår dåligt över det, så ska du ta det på allvar. Jag tror att det är bra om du kan hitta någon att prata med om det, och jag ser att du har sökt rådgivning tidigare. Mitt tips är att antingen vända dig till en Andrologmottagning, eller till en ungdomsmottagning, beroende på din ålder.

På Andrologmottagningen kan du få stöd och samtal kring sexualitet och dina tankar kring porr. (En andrologmottagning är en mottagning för män). Du kan läsa mer här. Det finns dock även mottagningar runt om i landet.

Om du inte har möjlighet att söka dig till en mottagning rekommenderar jag att du ringer PrevenTell. Det är en helt anonym telefonlinje för den som upplever att den har en oönskad sexualitet. Du kan få stöd och råd, och guidning om var du kan vända dig för mer hjälp.

Det finns tyvärr många oseriösa aktörer som erbjuder ”behandling” mot ”porrberoende” och liknande, ofta för ganska dyra pengar. Var försiktig med var du söker hjälp.

Jag önskar dig lycka till och hoppas att du får den hjälp du önskar!

Vänliga hälsningar – Helena Meyer

Ställ en fråga till experterna

Din fråga hanteras anonymt - när vi svarar hittar du den på den här sidan och får en notis via e-post.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Partners