Helena Meyer

Har tidigare arbetat på Fryshuset och Föreningen Tilia. Föreläser om ungas internetanvändning.

Jesper Hultqvist

Lång erfarenhet av att informera om internetsäkerhet så att vanligt folk förstår. I dag är han bland annat webbansvarig på Surfa Lugnt.

Johnny Lindqvist

Har arbetat för b.la. Friends, Statens medieråd, MUCF, skrivit böcker om unga och nätet och är en flitigt anlitad föreläsare.

Ängla Eklund

Driver organisationen Institutet för Juridik och Internet och är IT-jurist på Advokatfirman Delphi. Ängla är expert på frågor som rör juridik på internet.

Maria Munkesjö

Arbetar som operativ chef för Tjejzonens stödverksamhet och är expert på psykisk ohälsa och stödjande relationer online.

Sök bland våra frågor


Hur får man tillbaka sina raderade musical.lys?

Hur får man tillbaka sina raderade musical.lys?

Se expertens svar

Hej!

Det går inte. Videos som är upplagda (public) finns visserligen kvar även om du raderar din app i telefonen men väljer du att radera dem så går det inte att få tillbaka dem. Samma sak gäller privata videos. Extra viktigt att känna till angående privata videos är att de bara är sparade i telefonen – så raderar du appen så försvinner de.

Med vänlig hälsning
Jesper Hultqvist

Prata med sonen om Snapchat och Fortnite

Sonen är 10 år o har precis fått mobil med Snapchat. Han o vännerna kommunicerar där men jag tycker att han är för ung. Vi har tillgång t kontot o ibland läggs olämpliga saker upp i grupperna, vilket vi då tar tag i. Pappa tycker d är ok o jag tycker att vi bör bromsa utveckling. Hur göra?
Han spelar också fortnite, vilket jag önskar att han ej gjorde då det är 12 års gräns. Jag märker en personlighetsförändring till det sämre när han spelar och vet ej hur jag ska agera. Det blir mkt bråk kring detta.vad ska jag göra? Orolig mamma

Se expertens svar

Hej och tack för din fråga!

Det låter som att ni skulle behöva prata igenom detta ordentligt alla tre. Att det sker konflikter mellan barn är inte ovanligt, och nu händer det på Snapchat och inte på skolgården t.ex. Jättebra att ni ser och tar tag i det när det händer. Kanske kan det också vara en idé att prata med kompisars föräldrar – vilka riktlinjer och regler har de?

Det kan vara bra att samtala kring detta vid ett tillfälle då sonen inte sitter vid mobilen eller datorn, så att det inte blir en konflikt. Vad är det som gör att ni känner olika kring detta? Finns det något sätt att hantera spel och sociala medier så att det känns bra för er alla. Vad tänker sonen själv?

Fortnite har åldersgräns men i slutänden är det ni som föräldrar som bestämmer. Det behöver ni också prata om. Du behöver få gehör för din oro och din son kanske kan förklara vad som gör att han reagerar som han gör när han spelar (jag gissar att han blir på dåligt humör?). Kanske kan ni tillsammans komma överens om tidsgränser som fungerar bra?

Det är lätt att hamna i situationen ”få spela – inte få spela” och då blir det lätt konflikt. Försök att upp det i en neutral situation när ni har gott om tid.

Vänliga hälsningar Helena Meyer

Hur avslutar man ett Fortnitekonto?

Hej! Har försökt lista ut hur man avslutar ett användarnamn/konto på Fortnite. Är det någon som vet hur man gör?

Se expertens svar

Hej!

Att avsluta ett Fortnitekonto (eller Epic-konto som det egentligen heter efter Epic Games som äger Fortnite) är tyvärr krångligt. Man kan inte själv avsluta kontot utan måste kontakta Epic Games och be dem göra det. Så här skriver Epic Games själva på sin webbplats.

Lycka till!
Jesper Hultqvist

Vem får använda Instagram?

Hej, jag vet att ni får många frågor nu angående spärrade konton på Instagram för minderåriga. Jag behöver hjälp med tolkning av vem som ”äger” ett konto. Jag har skapat ett konto som används av min dotter (12år). Jag har lagt upp kontot med min e-postadress och mina användaruppgifter och jag har lösenordet och full kontroll på aktiviten på detta konto men det är förstås hon som lägger upp bilder. Kontot har nu blivit spärrat och min dotter är förstås upprörd som många andra i hennes situation. Vid kontakt med Instagram/Facebook har jag blivit ombedd att skicka in id-handling på min ålder. Gör jag rätt som hävdar att kontot är mitt och att det därmed är min egen ålder som ska styrkas med id-handling? Det är ju jag som skapat kontot. Eller är jag ute och cyklar med detta resonemang?

Tack snälla ni på förhand

Se expertens svar

Hej!

Tack för din fråga!

Ja, åldrar och sociala medier är en vanlig fråga som berör många. Jag känner inte till exakt vad Instagram kommunicerat med dig men om man tittar på tjänstens användarvillkor så står det i första meningen ”Du måste vara minst 13 år för att använda tjänsten”. Det tolkar jag som att man fokuserar på vem som faktiskt använder tjänsten och inte vem som äger kontot. Och i detta fall är användaren under 13 år, vilket ger Instagram rätt att stänga ner kontot. Detta är som sagt min tolkning och i slutändan är det Instagram du måste prata med. Lycka till!

Med vänlig hälsning,

Jesper Hultqvist

Ta bort eller spärra Fortnite?

Kan jag ta bort/spärra Fortnite?
En källa till bråk varje dag! Min dotter är 12 år och är som förbytt. Vi har försökt att begränsa tid mm. Hon är arg och vresig och isolerad och styrd av spelet, dess uppdateringar etc.

Min fråga alltså kan jag blockera detta spel från henne?

/Sofia

Se expertens svar

Hej Sofia!
Tack för din fråga! Det går att spela Fortnite på många olika plattformar, t.ex. Playstation 4, Xbox One, pc och Mac, och därför beror svaret på vilken plattform din dotter använder. Googla på ”begränsa” eller ”föräldrakontroll” och namnet på plattformen för att se hur du kan göra.

Lycka till!

Jesper Hultqvist

Utsatt på Snapchat

Hej! Jag och min kompis satt en kväll i somras och fick då 1 person som addade oss på snapchat. Min hette Nr1 (namnet ändrat av Surfa Lugnt) och hennes Nr2 (namnet ändrat av Surfa Lugnt) elr något liknande. Vi antog att det var ett fakekonto me tanke på snappoängen (hur mycket man har snapat osv). Nr2 och Nr1 var alltså samma person men något vi fattade senare denna kväll. Han började skicka dickpics och även en bild på sin rumpa. tror att jag skrev till honom att jag inte ville se men han fullständigt sket i det. Efter det tog min kompis bort ”Nr2” men då addade ”Nr1” henne. Vet inte exakt va han skrev till henne men det var sex för pengar osv. Min kompis skämtade med honom såklart, men hon tog bort honom efter ett tag. Han har bl.a skrivit till mej att han vill ”få sin kuk tömd, hur spelar ingen roll”. Han frågar om jag vill ses, skickar hej hela tiden. Skrivit till honom flera gånger att han ska sluts skriva till mej vilket han inte lyssnar på. Har sparat det mesta i chatten för bevis. Vad ska jag göra?

Se expertens svar

Hej!
Jag tycker att du ska anmäla kontona på snapchat, och sedan blockera användaren. Och dyker personen upp igen med nytt namn gör samma sak, anmäl kontot och blockera. Du eller din kompis ska inte behöva få sådana meddelanden skickade till sig. Och om ni anmäler kanske andra som blivit utsatta oxå gör eller har gjort det vilket förhoppningsvis kan leda till att Snapchat kan agera och ta bort personen, kanske även blockera mail och telnr för att kunna starta nya konton med. Om meddelanden varit hotfulla tycker jag du även kan polisanmäla om du vill det.

Men kort svar på din fråga är anmäl till Snapchat och sen blockera/radera. Och upprepa om han dyker upp igen med nytt namn.

Johnny

Snapchatkonto stulet

Min dotters snapchat konto är stulet och används av en annan person. Vad kan man göra ?

Se expertens svar

Hej!

Om någon använder din dotters konto så ska hon ändra lösenord så fort som möjligt och även kolla att e-postadressen som är kopplad till kontot stämmer. Är det för sent för detta så kan hon kontakta Snapchats support. Mer om information om hackade konton finns här.

Mvh

Jesper Hultqvist

Fortnite lämpligt för 9-åring?

Hej!

Min son är 9 år och vill spela Fortnite, undrar om det är lämpligt för en 9 åring?
Mvh André

Se expertens svar

Hej André!

Bra fråga! Det är många som undrar samma sak och därför skrev vi en artikel för att försöka besvara den: Vad är Fortnite och är det lämpligt för barn?
Jag hoppas texten kan vara till viss ledning.

Mvh

Jesper Hultqvist

Häva köp i Fortnite

Hej,
Jag har en son som gjort köp i spelet Fortnite. Han är 11 år och gjort köpen utan mitt eller pappans tillåtelse. Min fråga är om det går att bestrida köpet då han är så pass ung och hur går jag då till väga?

Se expertens svar

Hej!
Det där kan vara lite svårt, men det beror lite på hur kontot är uppsatta. Dvs har ni hjälpt till att starta konto o koppla mot ex kreditkort, så har ni på ett sätt redan godkänt allt som sker i spelet i betalväg, och då är det svårt att häva köpen, pga att ni gjort det möjligt för er son att kunna köpa saker. Då är det dessvärre inte relevant för leverantörer om ni godkänt ett specifikt köp eller inte.
Men det är alltid en idé att höra av er och fråga om det finns möjlighet för dem att häva köpen som är gjorda. De kan göra det pga goodwill, men inget de måste göra.

Sen kan ni se över hur det ska gå att köpa i spelet i fortsättningen, kanske se om det går att sätta in ett lösenord för köp som er son inte har tillgång till.
Med vänlig hälsning,
Johnny

Speltid för Fortnite

Hej! Hur mycket tid tillåter ni era 11-12 åringar att spela Fortnite i veckan?

Se expertens svar

Hej!
Det är svårt för mig att svara på den frågan, men jag tycker att du ska ställa den frågan till ditt barns kompisars föräldrar. Det är väldigt ofta vi får frågor gällande tid för olika spel el andra aktiviteter på skärm. Och svaret på den frågan är svår, då olika barn hanterar spel/skärm på olika sätt. En del klarar mycket skärmtid, och andra behöver kanske hjälp med att se till att det inte bara blir spel.
Men en riktlinje man kan gå efter är om du tycker att, i det här fallet, Fortnite tar så mycket tid och uppmärksamhet så ditt barn har svårt att göra läxorna, sova eller andra saker som är viktiga utanför skärmen. OM det är så, så kan det vara bra att tillsammans med barnet prata om detta, och förklara att om hen inte gör läxor och har tid att umgås med familj och vänner så behöver du begränsa tiden med Fortnite.
Men som jag inledde med, så är det ofta väldigt bra att ha den här diskussionen även med andra barns föräldrar, för att se om ni tillsammans i klassen/kompisgruppen kan ha liknande regler, eller iaf få veta hur andra gör.

Hoppas du hittar en bra väg framåt.

Johnny

Ställ en fråga till experterna

Din fråga hanteras anonymt - när vi svarar hittar du den på den här sidan och får en notis via e-post. OBS 1: Nu i semestertider kan det ta flera veckor att få svar. OBS 2: Vi kan inte svara på frågor om glömda lösenord.
  • För att kunna svara på din fråga måste vi behandla dina personuppgifter.
    Läs hur Surfa Lugnt behandlar personuppgifter.
    Genom att klicka på "Skicka" ger du oss samtycke att behandla dina personuppgifter.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Partners